Do posledního dechu
Robert Bryndza
Inspektorka Erika Fosterová / Erika Fosterová série
Mělo to být tvé vysněné rande. Ale místo toho jsi obětí Šaty nasáklé krví, víčka násilně zavřená. Tak vypadá mrtvá dívka v kontejneru. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová je sice na místě nálezu jako první, případ ovšem nespadá do její kompetence. Tento fakt ale Eriku nedokáže zastavit. Nejprve si musí zajistit místo ve vyšetřovacím týmu, přesto se Erika rovnou vrhne do práce – a rychle odhalí souvislost s jinou, čtyři měsíce starou nevyřešenou vraždou. Obě dvě oběti se našly ve stejném prostředí a zemřely stejným způsobem. Navíc si obě smluvily schůzku po internetu Když za podobných okolností zmizí další dívka, musí Erika Fosterová, Mossová i Peterson jednat co nejrychleji. Kolik času jim zbývá, než dívku sadistický vrah také zabije? Kdo se skrývá za falešnými profily na Facebooku a láká naivní mladé ženy na schůzku? Jak chytí Erika vraha, který vlastně existuje jen virtuálně?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2021 , GradaOriginální název:
Last Breath, 2017
Interpreti: Martin Stránský
Na nějakou knihu od autora jsem se chystala už delší dobu, ale nakonec jsem se k ní dostala až teď díky čtenářské výzvě. Erika mi nebyla moc sympatická, ale zase neznám tolik její "historii". Jinak se mi kniha líbila, příběh byl napínavý a asi si přečtu hned první díl série :-)
(SPOILER) Další z případů inspektorky Eriky Fosterové. A opět velmi dobře. Sice se mi tento díl nelíbil tolik, jako všechny předchozí, a to zejména kvůli několika málo situacím vcelku "přitaženým za vlasy" (Kdo byl svědkem útěku jedné z obětí, možná mi dá za pravdu, možná ne) Ale přes několik těchto drobných detailů, při kterých mi zacukalo oko, jsem knihu přelouskal během několika málo dní a do knihovny ji vracím spokojen.
Neurazí ani nenadchne. Na můj vkus trochu moc vaty a málo napětí. Příběh jako bych už četla a Erika mi moc nesedí. S autorem se trochu peru, ač první dva díly mě bavily. Vzhledem k tomu, že vlastním i další díly série, budu pokračovat. Jen je mi jasné, že ne za měsíc a ni za dva :o)
Vypůjčím si části některých komentářů níže. Erika - tak ta mne v první polovině fakt tak štvala, že jsem si říkal, že pokud si jí Bryndza nesrovná, tak s tou sérií snad seknu - ublížená, svým způsobem arogantní, povýšená, odmítá plnit jakékoli příkazy. Naštěstí si ji Bryndza v průběhu příběhu srovnal.
A jak je také uvedeno níže - vlastně netušíme, neznáme motivy vraha. Jsou tam jen náznaky, že je to takový incel, který svou frustraci řeší trochu drsněji.
Ale jinak opět dobrý.
Opět mě to bavilo, jen mi je Erika občas trochu nesympatická. Na můj vkus je na kolegy zbytečně vostrá a až moc kašle na pravidla. Oceňuju, že se k ní poprvé nikdo nevloupal.
Skvělé jako vždy. Robert Brynza je pro mě zárukou super krimi knihy, kdy vím, že nesáhnu vedle. Jeho knihy si v budoucnu ráda přečtu znovu a to nemohu říci skoro o žádném jiném autorovi. Erika je sympaťačka. Tentokrát byl příběh postavený trochu jinak, kdy se na odhalení vraha nečekalo až na konec, ale knihou byly protkány vrahovy myšlenky, plány, emoce. Čekala jsem, že mi to bude vadit, nicméně kniha byla napsaná tak, že jsem to bez problému akceptovala a příběh si užila i tak. Protože velká část byla věnovaná právě pocitům a příběhu vraha, čekala jsem na větší/lepší/nějaké vysvětlení motivu, proč vlastně vrah vraždil a toho jsem se nedočkala.
Perfektní detektivní příběh, ze kterého hned zpočátku mrazí. Nález brutálně zavražděné mladé ženy, nalezené v kontejneru na odpadky. Rozbíhá se rozsáhlé detektivní šetření, kterého se ujímá vyšetřovatelka Erika Forsterová.
Stejně tak, jako některým dalším čtenářům mi vadilo, že osobnost vraha byla odhalena hned v přední části knihy. Za první vraždou následovala druhá a čtenář měl možnost odhalit další vrahovy plány.
I přesto se mi detektivka líbila, byla čtivá a zajímavá až do konce.
Róbert Bryndza - Do posledného dychu
Počet strán: 382
Vydavateľstvo: @grada_sk
Žáner: #detektívka #thriller
Štvrtý prípad Eriky Fosterovej začína objavom ľudských ostatkov kontajneri.
Kto ich tam dal? Kto ju umučil? A ako sa Erike podarí dostať sa k prípadu a do vyšetrovacieho tímu? Bude sa musieť podlizovať svojmu "nepriatelovi"!
Musím povedať, že to kto bol vrahom bolo ore mňa veľké prekvapenia a po odhalení príčiny sa ani nečudujem Stále viac a viac takýchto ľudí sa rodí kôli svojimu detsvu alebo dospievaniu. Buď je s človeka totálna troska alebo totálny psychopat!
Za knihu ďakujem @robertbryndza
Zuzana Žužu Dobiasova
Lucie Svobodová
Martin Petráš
Júlia Júlia
#recenzieTerka #kniznarecenzia #skbookstagram #milujemeknihy2 #robertbryndza #doposlednehodychu
Obsah:
#vyšetrovanie #detektívka #vraždy #rituálnavražda #detektív# nevyriešenávražda
Šaty nasiaknuté krvou, viečka násilne zatvorené. Tak vyzerá mŕtve dievča v kontajneri. Detektív séfinšpektor Erika Fosterová je síce na mieste nálezu ako prvá, prípad však nespadá do jej kompetencie. No ani tento fakt ju nedokáže zastaviť.
Erika sa okamžite vrhá do práce a veľmi rýchlo odhaľuje súvislosti s inou, štyri mesiace starou, nevyriešenou vraždou. Obe obete sa našli v rovnakom prostredí a zomreli tým istým spôsobom. Navyše si obe dohovorili schôdzku cez internet...
Keď za podobných okolností zmizne ďalšie dievča, musia Erika Fosterová, Mossová aj Peterson konať čo najrýchlejšie. Koľko času im zostáva, kým sadistický vraj zabije aj toto dievča?
Kto sa skrýva za falošnými profilmi na facebooku a láka naivné mladé ženy na schôdzku? A ako Erika chytí vraha, ktorý vlastne existuje len virtuálne?
Čtvrtý díl, kde Erika legálně vyšetřuje vraždy mladých žen. Žen, které se nechají vylákat na schůzku na základě chatování. Kam až dokáže vést naivita mladých žen a touha po kariéře? A opravdu je tak snadné někoho "obalamutit" na sociální síti?
Téma je podle mě dost aktuální a bavilo mě to. Myslím, že by tohle mohlo sloužit i jako odstrašující příklad, kam až může vést neopatrnost a sdílení všech informací.
Erika má svérázné pracovní postupy, které v tomto díle trošku držela na uzdě. Že by v tom hrál roli její "vztah"?
Linka vraha se mi líbila - sledovat jeho myšlenkové pochody bylo hodně zajímavé, stejně tak jeho vývoj.
Tento díl byl na průšvihy docela klidný, ale to mu rozhodně na atraktivitě neubralo!
To byla jizda! Neslo prestat cist. Opet me autor presvedcil, ze musim v serii pokracovat. Neni nutne dlouze pribeh popisovat. Bylo to napinave, brutalni a rozhodne to stoji za precteni!
(SPOILER) napívavé opět od začátku do konce. v této knize víme poměrně brzy, kdo za vším stojí. úplně jsem si z popisku dokázala představit, jak hlavní ,,padouch" vypadá. Nečekala jsem, že nakonec zabije i svoji kolegyni z práce, která asi také nebyla úplně normální. Těším se na další díl, hlavně ať je Peterson v pořádku!
V rámci čtenářské výzvy jsem se dostala i k Robertu Bryndzovi. Ještě jsem od něho nic nečetla, a to je škoda. Tento díl, který se mi dostal do ruky, je už několikátý díl s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. Hned napoprvé jsem si ji oblíbila a určitě se budu snažit sehnat další díly, ty předešlé.
Byla to perfektní zápletka. Na začátku vražda mladé ženy objevené v kontejneru na odpadky, bohužel nebyla jediná. Erika si usmyslela, že vraha mladých žen musí odhalit a odevzdat spravedlnosti stůj co stůj. Kniha byla velmi zajímavá a čtivá, konečně jsem se po několika nudných a nezajímavých titulech dostala k něčemu, co mne skutečně bavilo a zaujalo.
Je fakt, že začátek se dost opakuje, chování Eriky je stále stejné a chtělo by to změnu. Ovšem aktuální téma se zaměřením na vraždy se opravdu povedlo.
Tak jo, Erika se zase cpe někam, kde o ni nikdo nestojí, nic nového pod sluncem. A to fakt nikoho jiného nenapadlo zkoumat, zda existují nějaká další podobná úmrtí?
Pak se do vyšetřování dostala naprosto legálně, což jsem nečekala, ale byla jsem vlastně i ráda. Pachatele my čtenáři známe a vůbec mi to nevadí, je zajímavé číst, jak pokračuje vyšetřování, a současně, jak a o čem přemýšlí vrah.
Nicméně, je dost podezřelé, že jinak důkladný a precizní pachatel najednou začne dělat takové chyby. Konec už je takové klišé, které jsem četla už několikrát v různých obalech, nechci se o tom moc rozepisovat, abych nic nevyzradila, ale kdyby tam byla aspoň jedna věc trochu jinak, bylo by to uvěřitelnější.
A jen tak mimochodem - vážně Eriku překvapilo, že oběť - mladá dívka - měla vyholený klín?? Mě by spíš překvapilo, kdyby ho vyholený neměla. :-)
detektivní a krimi romány anglická literatura sérioví vrazi únosy mučení thrillery pro ženy
2016 | Dívka v ledu |
2017 | Noční lov |
2019 | Kanibal z Nine Elms |
2018 | Do posledního dechu |
2017 | Temné hlubiny |
Štvrtý diel detektívnej série s Erikou Fosterovou nás privádza k nálezu tela mladej ženy, ktoré je vyhodené v odpadkovom koši. Erika, ktorá je frustrovaná z práce na novom pracovisku, sa hneď na začiatku dostáva do konfliktu, keď sa namontuje do prípadu, kde nemá čo robiť, pričom opäť ukazuje svoju tvrdohlavosť a neochotu vzdať sa za každú cenu.
Dostávame sa aj do mysle zločinca a sme konfrontovaní s jeho frustráciou, komplexmi a zvrátenými túžbami. Je fascinujúce a desivé sledovať, čo všetko môže viesť človeka k takýmto činom.
Bryndza načrtáva aj dôležitú otázku sociálnych sietí a zobrazuje ich, ako potenciálne nebezpečné nástroje v rukách manipulatívnych a nebezpečných jednotlivcov.
Záver bol strhujúci a napínavý, ako sme u Bryndzu zvyknutí, a fanúšikov autora táto kniha nesklame. Vďaka výbornému štýlu písania, silnému príbehu s posolstvom, komplexným postavám, najmä nezastaviteľnou Erikou, a napätiu do poslednej stránky určite zaujme čitateľov detektívok.
Uverejnená aj dlhšia recenzia. :)