Do vody
Paula Hawkins
Vyhýbejte se tichým vodám, nikdy nevíte, co se skrývá pod hladinou… V říční tůni se najde tělo svobodné matky – a to právě na místě, kde bylo téhož léta objevena mrtvola mladého děvčete. V historii malého městečka Beckford to sice nejsou první ženy, jejichž osud se na onom místě uzavřel, jsou to však právě ony dvě, jejichž smrt rozčeří nejen hladinu řeky, ale i poklidné životy zdejších obyvatel. A z temných vod začínají najednou na světlo dne vyplouvat dlouho zamlčovaná tajemství… Druhý román Pauly Hawkins, jejíž předloňský debut Dívka ve vlaku se stal fenoménem, když překonal všechny rekordy v rychlosti prodeje (doposud se ho po celém světě prodalo přes 18 milionů výtisků), 79 týdnů se držel na prestižním žebříčků bestsellerů New York Times a na jeho motivy byl natočen znamenitě obsazený film. Není pochyb – tohle bude knižní událost roku!... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2019 , Ikar (ČR)Originální název:
Into the Water, 2017
Ani nevím jak hodnotit. Nejdřív se zdá popis událostí značně nepřehledný až zmatený a orientace v postavách vyžaduje pekelné soustředění. V případě, že se knihu nechystáte přečíst na jeden zátah, je to téměř na výrobu diagramu. :-) Ačkoliv jsem se musela začátkem knihy prokousat, přesto mě to nutilo číst dál a dál. Přibližně od poloviny začnou souvislosti dávat smysl a potom je konec... A já si říkám, jak s tím zážitkem naložit, protože konec není vlastně ani nijak nečekaný... prostě nijaký. Hodnocení jsem odložila a po týdnu od přečtení jsem došla k závěru, že kdybych knihu nečetla, asi by se nic nestalo.
V této knize bylo už od začátku velké množství postav, ve kterých jsem se nejprve ztrácela. Ovšem mělo to svůj důvod a už od druhé poloviny do sebe vše začalo zapadat. Kniha mě překvapila a líbila se mi. Jen konec mě zklamal..
Zajímavé téma, ale místy mi přišlo zdlouhavé... Je tam mnoho postav a občas mi trvalo se zorientovat (zejména, když jednou osobu nazývají jménem, posléze příjmením či jinou podobou křestního jména...) :)
Jinak téma je zajímavé, neotřelé, překvapující konec
No,mě osobně knížka nezaujala,ani Dívka ve vlaku mě nějak oslnila,to už mi asi přišel lepší ten film. Knížka Do vody mi přišla moc natáhla,moc zdlouhavá,a vrah mi byl jasný od samého začátku. Na jiné knížky se těším až si k nim večer lehnu,ale tuhle jsem otevírala jen abych ji už konečně přečetla a mohla ji vrátit. A přiznávám se že v některých částech jsem ji chtěla odložit a nebo přeskakat stránky. Nakonec jsem ji dotáhla do konce.
Dívku ve vlaku miluji, ale po přečtení této kraviny už budu její tvorbu obcházet obloukem. Jak může do detektivky zamotat bulimii, esoteriku, mrtvoly ve vodě a kecy o hubnutí? Nejvíc mně dostali ty nadávky na ženu s nadváhou, kterou jsem já taky a rozhodně nechci tyhle pindy číst ve svým volným čase. Přijde mi to jako román pro ženy mixnutej návodem na hubnutí.
Myslím, že většina příběhů je pro čtenáře zpočátku nejasná a chvílemi i chaotická.. Mě se třeba líbilo, že nás autorka hned od začátku hodila "do vody" :) Příběh byl napínavý, v určitých pasážích nešlo od příběhu odlepit oči. Moc se mi líbilo přeskakování vypravování z postavy na postavu, neustále mě to udržovalo v dychtivosti vědět, co se bude dít dál.. Viník možná nebyl až tak dobře zamaskovaný, nicméně způsob jak postavy dospěly k jeho odhalení je vždy zajímavý. Mě Do vody rozhodně nezklamalo.
Tahle kniha je za mě průměr. Ačkoliv má nálepku bestselleru, tak si myslím, že je to takový průměr. Nemohu tvrdit, že kniha se nečetla dobře, ale dívka ve vlaku byla o něco lepší. Vraha si člověk vyvodí už někde v polovině a závěr je strašně roztahaný a nudný.
Na začátku knihy jsem se stále vracela, abych měla jasno v postavách. Ale po čase už jsem se zorientovala a kniha se mi líbila :-)
Účet na databázi knih jsem si založila až teď, protože se mi zdálo velmi nespravedlivé hodnocení této knihy. Právě jsem ji dočetla a musím říct, že je to jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla. Je to fantasticky napsané a napínavé. Skoky v čase se mi zdály zajímavé a to, že každá kapitola je vyprávěna z pohledu jiné postavy (zřejmě aby byla lépe vykreslena psychika jednotlivých postav) také.
Jak tak čtu ostatní recenze, tak většina lidí kritizujících tuto knihu se neuměla zorientovat v knize a to je důvod záporného hodnocení. Těmto lidem bych doporučila si přečíst nějaký nenáročný brakový román ve stylu Danielle Steelové ;)
Po přečtení se nemůžu rozhodnout, jestli má Do vody hodně podivný příběh, nebo jenom hodně originální... I když obojí se vlastně nevylučuje. Stejně tak podivné byly některé postavy a jejich chování. Nevím. I když to odsýpalo rychle a četlo se to dobře, často jsem prostě udiveně zvedala obočí a říkala si: WTF? Přijde mi, že Hawkins tentokrát tak moc kombinovala, až překombinovala. Druhá Dívka ve vlaku se holt nekoná. Přesto zdejší nízké hodnocení nechápu. Když odmyslím slabší příběh, po vypravěčské stránce je to opět krasojízda. Obecně nechápu, co mají uživatelé zdejší databáze proti této spisovatelce. Jiným se tu mají modrat profily, ne jedné z technicky nejobratnějších autorek současnosti!
Mnoho povyku pro nic?. .Tak za mě určitě ne :-)!!! Myslím, že tahle knížka si "povyk" zaslouží, a že to rozhodně po předešlém "humbuku" Dívce ve vlaku rozhodně Paula lehké neměla :-).
Je rozhodně čtivá, vtáhne do děje, jen jsem měla trochu zmatky ve jménech a pár stránek mi to dalo zabrat (ale tužku s papírem na postavy jsem nepoužila, i když to bylo na hraně :-))). . . Tenhle styl se mi líbí, baví mě. Co oceňuji je to, že kniha byla tak trochu jiná, než výše zmiňovaný předešlý titul (a u některých autorů, pak už odhadnete, kam to smeřuje).
Takže jednoduše a prostě: doporučuji!!! A ještě něco jsem si odnesla. Poučení, že je nezbytné vše si vyříkat a vysvětlit a ne se domnívat, že to druhá osoba chápe stejně (i když je to žena :-)).. .a jako třešnička na dortu: tak trochu pár otevřených otázek :-)
Tuto knihu jsem si koupila, jelikož jsem na ní slyšela dobré ohlasy a mohu tedy potvrdit, že ani mě kniha vůbec nezklamala. I když je děj trochu zamotaný a musíte se soustředit a pátrat, tak Vás strhne, tedy alespoň mě ano. Miluji to očekávání, jak to asi dopadne a to tato kniha splnila na jedničku. Určitě doporučuji.
Čte se to dobře, ale děj je od začátku tak trochu nejasný, zamotaný, těžko se v tom orientuje.... nic moc mě to nenadchlo...
Kniha se velmi dobře četla a to jedním dechem. Jádrem příběhu je tajemství, která ukrývá řeka ale nejen ona. Jenže díky další utopené vyvstávají na povrch různé souvislosti s předchozími utopenými ženami. Autorčin styl mi neskutečně sedí a já jsem moc ráda. Jasně, po přečtení několika hodnocení a recenzí jsem se bála, že budu zklamaná, ale já se začetla okamžitě a pořád jsem si kladla otázku, proč se to někomu nelíbí? Ale očividně jsem prostě naladěna na stejnou notu, jako autorka. Líbí se mi, jak do poslední chvíle uchovává tajemství a stejně si ještě nějaké ponechá. Knihu nepovažuji za nudnou, vleklou ani matoucí. Příběh je tajuplný a každá kapitola mi dávala ochutnat kousek tajemství a tím mě krásně táhla kupředu. Stejně tak, jako jsem nelitovala přečtení Dívky ve vlaku, tak nelituji ani přečtení autorčiny druhé knihy. Nejde toho litovat, protože za mě je to jedna z nejlepších knih minulého roku a dokonce předčila i Dívku ve vlaku. To, co jiní považují za vleklé a nudné, já považuji za skutečně poutavé a napínavé.
Zmatené, nuda...kromě pár stránek v druhé polovině knihy, které mě alespoň trochu vtáhly do děje. Čekání na velký závěr, který se nekonal. Škoda papíru :-)
Už dlouho jsem necetla tak nudnou knížku. Snažím se knihy přečíst do konce, ikdyž me nebaví. Tady jsem se musela fakt hodně nudit. Dějově dobrý, nápad zajímavý, ale desne nezajímave napsané. Kniha me nedokázala vtáhnout do děje. Za me 1 hvězda za tůň Tonoucích.
Nevím co si myslet, nevím zda kniha byla dobrá nebo nebyla.
Čekala jsem víc a hlavně něco úplně jiného.
Postavy se mi slévaly do jedné a dlouho mi trvalo než jsem si uvědomila o kom je vždy řeč. Až ke konci mi svitla hvězdička neděje, že by z toho mohlo vyjít něco dobrého ....
Než jsem se dostala za půlku, tak jsem myslela, že knihu odložím a nedočtu. Moc postav, děj, který neustále přeskakoval v čase, špatná orientace.
Pak se děj ustálil, postavy dostaly určitý obraz. Druhá polovina byla mnohem zajímavější a skutečný pachatel nečekaný, ale kniha mě moc neoslovila.
Anglie vraždy napětí tajemství rodinné vztahy strach voda maloměšťáctví thrillery pro ženy
Skrýt reklamy
Velmi dobře napsaná knihy. Dle mého názoru je daleko lepší než předešla Dívka ve vlaku.