Dobrý ročník

Dobrý ročník
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414190/bmid_dobry-rocnik-TO7-414190.jpg 4 261 261

Hlavní hrdina románu, Max Skinner, má dost londýnského finančního světa, a tak využije možnosti přestěhovat se do jižní Francie, kde zdědil po svém strýci venkovský dům. Těší se na idylický klid a venkovské tempo života, ale záhy zjistí, že nic není tak, jak si představoval. Nejen že se mu do života pletou podvodníci, kteří pančují víno, ale na scéně se nečekaně objeví krásná mladá Američanka Christie, která má na část dědictví údajně také nárok. Jediný, kdo může Maxovi v tuto chvíli pomoci, je londýnský přítel Charlie, velký znalec vína. A aby to bylo všechno ještě zamotanější, je tu také krásná a jiskrná Fanny - anebo že by snad s Fanny bylo všechno naopak mnohem, mnohem snazší? Život je prostě zábava! Dobrý ročník vešel v širokou známost díky filmu, který natočil slavný režisér Ridley Scott (Mayleův přítel) a v němž si zahrál oscarový herec Russel Crowe. Knižní předloha se od něj liší v několika detailech. Posoudit, kterému z příběhů (a zdali vůbec) dát přednost, je jen na čtenářích.... celý text

Přidat komentář

Piškotek11
25.09.2024 5 z 5

Mně se to líbilo. Moc jsem s filmem nesrovnávala, tady to bylo dost jiné. Překvapila mě kriminální zápletka a taky spousta informací o víně, a jak neskutečné sumy se na těch top příčkách točí.
Před některými místními kulinářskými "pochoutkami" popisovanými v knížce bych prchala vysokou rychlostí.

pif69
06.02.2024 5 z 5

Kniha vonící tymiánem ,levandulí a vínem . Pohodové čtení pro deštivé únorové večery .
Naopak film mě velmi zklamal .


jitka7326
26.12.2023 2 z 5

Oddechovka,která mě od poloviny nebavila.Film byl lepší.

Jaruš7
20.10.2023 4 z 5

Mám pocit, že takovou pohodu už Francie nezažívá.
Z deštivé Anglie do vyhřáté Francie plnou gurmánských specialit s vinařskými degustacemi, kdo by odolal, zvlášť když jde o dědictví.
Víno dělá z Francie v podání autora kout světa, kde se snoubí smysly v akord požitku.

Citace:"Každý vinař vám řekne, že vinice musí trpět, ani plevelu se tam nedaří."
"Nejvíc se jim v zahradě líbila černá rajčata a lanýžový bukový hájek."

Pohodová audiokniha vyvolá nostalgii vzpomínek.

Robodruh
16.08.2023 4 z 5

Knížky Petera Mayle jsou jeden velký oddych. Jestli máte stres v práci, depresi nebo jste nemocní, určitě po ní sáhněte. Vychlaďte lahev vína, nic nečekejte a uvidíte, že vám po přečtení bude líp.

ujira
08.07.2023 4 z 5

Příjemné, Francií vonící, vínem chutnající, láskou okořeněné a humorem dochucené letní počtení. A má to i hezky výtvarně pojednanou obálku.

Jara.v
05.07.2023 3 z 5

Miluju film, který byl na motivy této knihy natočen a musím říct, že byl lepší. Děj knihy je fádnější a ne tak vtipný s nepovedenou snahou o kriminální zápletku. Jinak se to ale dá brát jako příjemná letní jednohubka.

Luigi1
02.06.2023 1 z 5

Ať jsem se snažil sebevíc stejně jsem to nedočet

stanislava9718
17.05.2023 3 z 5

Kniha je v začátku příjemná s popisem života v kraji Provence, druhá část už je taková "neprovensálská". Ale spravila jsem si chuť shlédnutím filmu.

vlkcz
27.03.2023 3 z 5

Jedna z těch výjimek, kdy film je, v tomto případě výrazně, lepší než kniha. I když vlastně film si z knihy vzal víceméně jen hrubou kostru. Max není v knize tak arogantní, sice schopný, ale přesto víceméně lůzr. Roussel je komplikovanější postava, výraznou roli hraje notářka Auzetová. K sestřence Christie má Max mnohem vřelejší vztah od počátku. Naopak k Fanny si hledá cestu komplikovaněji. To všechno dává prostor pro zajímavý román. Jenže Mayle jako kdyby nevěděl, co vlastně chce psát. Jestli love story, kriminálku nebo oslavu na Provence a místní životní styl, takže přeskakuje z žánru do žánru a nefunguje to moc jako ani jedno, natož dohromady.

Hedunie
13.03.2023 3 z 5

Poslouchám audioknihy místo prášku na spaní. A zrovna tato audiokniha tuto zástupnost splňuje výborně. Lehký oddychový styl, na usnutí prima. Navíc jsem takový malý frankofil, a tak jsem si užila, na rozdíl od některých, i popis jídel. Jako oddechovou doporučuji, žádnou náročnou literaturu v tom hledat nelze.

Devorah
07.03.2023 5 z 5

Pohodová kniha s oprýskaným poselstvím, ale vášní v srdci, to je kniha Dobrý ročník.
Děj je místy romantický, ale kdo z nás občas nechce trochu té romantiky? Navíc výborně zapadá do celkového příběhu.
Mírně nafoukaný anglický hejsek Max přijede do slunné Provence kvůli úmrtí svého strýce, kterého přestal vídat. A jak to tak bývá, potká zde krásnou Francouzku Fanny a přerod ze sobce v bodrého chlápka omámeného francouzským vínem, jídlem a šarmem zmiňované Fanny může začít.
No a já si dopiji skleničku červeného vína, dám si tapenádu s křupavou bagetou a jdu zabalit věci na výlet do Provence.

janina66
24.02.2023

Nedočteno, nebudu hodnotit. Po třech kapitolách to vzdávám, škoda času. Nebavila mě.

fénix56
02.11.2022 3 z 5

První půlce knížky bych dala plný počet hvězdiček. Líbí se mi vykreslení atmosféry provensálských reálií. Taky se bavím popisem rozdílů v povahách Angličanů a Francouzů, myslím, že jsou trefné.

Ovšem druhá půlka knihy, která se zaměřuje na nekalé praktiky některých zúčastněných osob mne již tak nebavila. Z toho důvodu hodnotím více film, kde tyto momenty chybí.

Slůník
24.04.2022 4 z 5

Velmi příjemné čtení, navozuje stejný pocit jako film, ačkoli scénář se knihou pouze inspiroval.

Radka1727
17.01.2022 3 z 5

Líbilo se mi i filmové zpracování .....

hvozdik
25.07.2021 2 z 5

Chtěla bych dát lepší hodnocení, protože hlavní zápletka s vínem není zas až tak špatná. Ale všechno kolem je tak plytké, tak nějak hloupě odvyprávěné a tak strašně nereálné. Věděla jsem, že sahám po knize typu romantické letní klišé, ale bylo to bohužel klišé úplně a pořád. Připomnělo mi to filmy ze třicátých let, kde vyjde najevo, že on je její sestra a falešný strýček, který není nakonec lupič, si vezme svoji neteř, která není jeho teta, hlavně ale, že bude happy end.

ellescorpio
23.07.2021 5 z 5

Velké překvapení, úžasná letní oddychovka. Pro mě hattrick-víno, jídlo a nádherný vesnice, kde jsem byla, prostě boží kombinace. Zatímco někoho dle komentářů neustálé popisy jídla nudily, já si to fakt užívala. Určitě se k ní ještě vrátím, na léto k vínu je to dokonalé :-)

Ešína
03.04.2021 3 z 5

Musím se přiznat, že po shlédnutí filmu jsem od knihy očekávala trochu víc, ale i tak to nebylo zklamání. Jako oddechovku doporučuji.

evikt
27.03.2021 4 z 5

Krasne oddychove cteni z Francie, o jidle a vine a lasce mezi dvema kulturami.. Miluju ten film ;)