Dokud srdce plane: Neoficiální biografie skupiny Rammstein
Thorsten Schatz , Michael Fuchs-Gamböck
Žádná jiná německá skupina nerozděluje lidi tolik jako Rammstein. Buď jsou milovaní, nebo nenávidění. Střední cesta neexistuje. Koncertují-li kdekoli na světě, jsou euforicky oslavovaní. Texty jejich písní boří mnohá tabu, provokují, mají svůj zcela ojedinělý a často sarkastický humor. Patří k nejúspěšnějším skupinám, které přivedly německy zpívané písničky na jeviště a do hitparád po celém světě. Také v České republice mají Rammstein velkou fanouškovskou základnu, což dokládá několik vyprodaných koncertů této kapely ve sportovních halách v Praze a Ostravě. Kniha o komplexním uměleckém díle jménem Rammstein líčí příběh skupiny od jejích počátků až po její nejnovější album Liebe ist für alle da – podrobně, bez předsudků a často i kriticky.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: 2011 , NavaOriginální název:
Bis das Herz brennt : Die inoffizielle Rammstein-Biografie, 2009
Rammstein jsem začal poslouchat ještě předtím, než vydali Mutter a přijeli na světové turné, které je katapultovalo mezi známé showmany. Takže vlastně ještě předtím, než to bylo cool. Filosofii kapely rozumím, je mi i jasné, proč prorazili, ale i přesto rozbory od hudebních publicistů mi přišly vážně fajn. Sám jsem se tomuto odvětví věnoval 7 let. Bohužel vše ostatní v knize jsou už jen kusé koláže. V podstatě mě moc nezajímá osobní život muzikantů, ale jejich hudba a vlastně to, proč tvoří a jakým způsobem postupují. To kniha trochu splňuje, ale jinak je vlastně úplně zbytečná. Jsou to informace z druhé ruky, ne od přímých aktérů. Nejsou zde samozřejmě žádné peprnné historky ani úsměvné věci, vzpomínky na koncertní zkušenosti... Rammstein jsou dost let spíše už firma, než kapela, což i oni sami přiznávají a to už není pro mě. Na začátku nehráli sice nic, co by se v tehdejším Německu neobjevilo, ale měli štěstí na lidi a zaujali. V podstatě je kniha dobrá jako zdroj při mapování vzniku Rammstein, ale to je tak vše.
Rozhodně doporučuji všem, co mají Rammstein rádi. Kniha je opravdu plná zajímavých informací. Nejvíc mě asi osobně bavilo číst o těch úplných začátcích a z jakých rodin jednotliví členové pochází. Některé pasáže byly ovšem nudné, ale i tak kniha splnila účel a mé očekávání :-).
Autorův styl mě neskutečně štval. Kostrbaté psaní hodné žáka základní školy, neustálé omílání stejných slov nebo faktů o skupině.....několikrát za sebou opakované slovní spojení 'skupina jménem Rammstein' je ještě slabý odvar :-)) Hned na začátku autor upozorňuje, že kniha vznikla na základě informací z internetu (fanouškovské stránky, články, atd.), takže nic co by si fanoušek nepřečetl už dříve sám. Pro mě ztráta času.
Pro fanouška Rammstein se jedná o radostné počtení.
Jedná se sice o neoficiální biografii, která udává dost známých faktů o kapele, ale tady to má ucelený celek.
Kapelu miluji tak nějak od malička, ale žádnou biografii jsem zatím nečetla, takže pro mě byla většina věcí úplně nových a zajímavých. Jen občas se tam věci dost opakovaly, ale i tak to bylo zajímavé počtení.
Rammstein je moje největší životní láska, tudíž jsem si tuhle knihu nemohl nechat ujít. Také to je jediná kniha o skupině Rammstein, která jde u nás sehnat. Bohužel mě kniha vcelku zklamala, často se tam opakují různé úryvky z novin, nebo rozhovorů a nic extra zajímavého se o skupině ani z celé knihy nedozvíte.. 3/5 :)
Popravdě řečeno, neoficiální biografie je velmi často lepší a pro čtenáře zajímavější než oficiální, schválená a upravená interpretem - ten totiž do autorova textu rád zasahuje a pro něj nepříjemné věci vyhodí. Takže biografií je na světě mnohem víc neoficiálních než oficiálních... Tato kniha se čte dobře, a to i pro někoho, kdo není právě fandou Rammstein.
Důležité info u téhle knihy je, že jde o NEOFICIÁLNÍ biografii skupiny, takže čtenáře čekají spíše výtahy z různých studijních prací, rozhovorů, promo materiálů apod. Pro ty, kteří nejsou zarytými fanoušky Rammstein a nemají doma kompletní diskografii, jde o zajímavé dílko, které o členech leccos prozradí a tak nějak utřídí, jak které album vznikalo a v čem spočívá jeho výjimečnost a oblíbenost. Za jednoznačné pozitivum považuji oživení v podobě kapitol věnovaných rozhovorům s bývalým hudebním publicistou, hudebním sociologem a čtyřmi fanoušky skupiny, které nabídnou trochu jiný náhled na tvorbu skupiny. Psané je to naštěstí dost svižně a ne moc odborně, takže se to čte poměrně rychle. Problémem může být ovšem to, že ten, který o skupině dost ví, se tu nedozví nic moc nového, některá témata tu jsou jen nakousnuta (počty dětí), hodně informací se zbytečně opakuje, aniž by se nějak rozvedlo a hlavně tu chvílemi zoufale chybí nějaký pohled samotné skupiny a ne jen výňatky z rozhovorů. I když biografie není úplně dokonalá a chvílemi připomíná rozsáhlejší absolventskou práci, je dobře, že vznikla, protože nezaujatým posluchačům nabídne možnost, jak na Rammstein nahlížet a dá i tipy na to, jaké písně si poslechnout. 70%
Ze stejného důvodu jako předchozí čtenář (téměř žádné nové informace) dávám dvě hvězdy. Jde vlastně o jakousi kompilační práci z časopisů, které se navíc místy dost opakují. Navíc mi přijdou některé pasáže špatně přeložené - nebo autoři možná vkládají až moc svého výkladu (i když stručného) do hlavy Tilla - což mi s volnou interpretací u Rammstein moc nesedí. "Till zde...." (?) Jako jedinou "omluvu" tohoto počínání je mi fakt, že kniha nese podnázev NEOFICIÁLNÍ biografie skupiny
Pro fanoušky RAMMSTEIN je tahle kniha jak stvořená ! 4 z 5 dávám jen proto, protože RM poslouchám od počátku a v této knize jsem se dozvěděl prakticky vše, co jsem věděl už dávno z různých www a časopisů až na pár věcí, které mě dostaly. Každopádně mít vše o RM pohromadě v jedné knize neuškodí. Doporučuju !
tohle se moc nepovedlo, obsahově kompilát známých faktů, literárně velká bída