Dole v údolí

Dole v údolí
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544880/bmid_dole-v-udoli.jpg 4 17 17

Luigi a Elisabetta jsou spolu už patnáct let a právě čekají první dítě. Ona se do údolí přistěhovala z města, protože chtěla poznat skutečný život, on, syn pytláka, se přidal k lesní stráži, aby zabezpečil rodinu, a nyní řeší podivný případ: podél řeky Sesie někdo zabíjí psy. S mírnými obavami očekávají příjezd Luigiho výbušného bratra Alfreda, který žije už několik let v Kanadě a nyní se vrací kvůli vyrovnání dědictví po otci. Bratři by nemohli být odlišnější, stejně jako stromy, které jejich otec zasadil před domem, když se narodili: tvrdý, ale křehký modřín pro Luigiho a silný a odolný smrk pro Alfreda. Kromě zděděného domu mají oba muži společnou jen jednu věc: když začnou pít, nevědí, kdy přestat. Paolo Cognetti se ve svém nejnovějším díle vrací k některým hrdinům a místům známým již z předešlého románu Vlčí štěstí, ale tentokrát místo třpytivých horských vrcholků zkoumá nástrahy šedého údolí.... celý text

Vydáno: , Odeon

Giù nella valle, 2023

Lucienka220
15.11.2024 5 z 5

(SPOILER) Bylo to krásné
Kniha se skládá z několika zdánlivě na sobě nezávislých částí.
První částí je romance ve stylu Bílého Tesáka a Badlands Terrence Malicka
V dalších částí je vyprávěný příběh několika dnů: Alfred, bouřlivák, přijíždí z Kanady, kde se živí jako dřevař do Valsesie, aby se vypořádalo dědictví po otci.
Bratr Luigi, momentálně strážník lesní stráže, se snaží žít spořádaným životem. Se svou ženou Elisabettou čekají první dítě.
Předmětem dědictví je dům po rodičích (otec Luigiho a Alfreda nedávno zemřel) v horách, ve vesnici Fontana Fredda. Vesnice se vylidňuje, ovšem dá se očekávat oživení, má se přes ní postavit lanovka a sjezdovky.
Každá z postav vypráví kousek děje. Dovídáme se o minulosti i současnosti postav, dokážeme si vytvořit plastický obraz.
Závěrečnou části je velšská báseň o bitvě stromů.
Stromy hrají důležitou roli- otec Grato zasadil při narození synů modřín pro Luigiho a smrk pro Alfreda.
Stromy, a jejich vlastnosti, hrály důležitou roli v životě Keltů. Každý z nás se narodil pod vlivem určité dřeviny, která určuje jeho vlastnosti.
Moc se mi líbilo propojení hudby, písní Bruce Springsteena z alba Nebraska s příběhem knihy.
Nám v Čechách nejsou texty písní neznámém, nazpíval je v osmdesátých letech Pavel Bobek

magnolia
10.10.2024 4 z 5

Váhám s hodnocením, mám ráda, jak P.C. píše a jeho knihy jsou mi blízké tématy i prostředím. Příroda, mezilidské vztahy, zde ještě navíc psí příběh, no, dám 4*, bylo to takové krátké počtení. A ty stromy, to je pěkné, jaký jim dává prostor v této knížce. Sama také sázím, co se dá.
(Autor se, dle doslovu, také angažuje proti kácení, technickému zasněžování i dalšímu pokořování přírody.)

Imor
07.10.2024 4 z 5

Velmi překvapivý začátek, krutě emotivní střed a na závěr krásná stará velšská báseň o bitvě stromů. Nic víc není třeba napsat - možná jen, že doporučuji.

hatikva
04.10.2024 4 z 5

Dole v údolí dostáváme do rukou komorní syrový příběh, který jako by se na první pohled vymykal dosavadnímu stylu autorova vyprávění. Vrací se v něm k hrdinům své předchozí knihy Vlčí štěstí a rozvíjí dále příběh patnáctiletého vztahu Elizabeth a jejího partnera, truhláře Luigiho, který nyní pracuje u lesní stráže. Luigi právě řeší množící se případy podivně zabitých psů v okolí a čeká společně s Elisabethou vytoužené dítě. Do stereotypní atmosféry kraje Valsesie přichází po letech jeho výbušný a excentrický bratr Alfredo, který má kriminální minulost a je silně závislý na alkoholu. To je ostatně prvek, který oba bratry spojuje. Jejich cesty se kdysi rozdělili a Alfredo odjel pracovat do Ameriky, kde se věnoval kácení lesů. Do svého domova nezavítal ani v okamžiku,kdy jeho otec zemřel. Nyní se Luigiho a Alfrédovy životy znovu protínají na osudové křižovatce a ve vzduchu visí tíživé napětí... doporučuji