Domeček pro panenky
Neil Gaiman
Nové vydání druhého dílu kultovní a mnoha cenami ověnčené série! Pokračování kultovního komiksu Neila Gaimana. Gaiman opět vypráví pochumrné, ujeté a někdy deprimující příběho a náladových, smůlou potrefených bozích i chybujících lidech a dokonce se mu povedl i husarský kousek: Smrt je v jeho podání něco, po čem by člověk mohl umřít touhou.... celý text
Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: 2012 , CrewOriginální název:
The Doll's House, 2003
![Mercatino Mercatino](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29510/m_mercatino-SjU.jpg?v=1664103854)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Sandman je fantastickéj a proto se mohli více zaměřit přímo na NĚJ. Chce to zkrátit a osekat. Občas jsem se ztrácel ve světě fantazie, ale vždy když se objevil Sandman, stálo to za to. On je ta kvalita, chci jeho příběh, nic jiného !!!!
![antonin0999 antonin0999](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/133070/m_133070-RCq.jpg?v=1526461956)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tento sen mě bavil více než první. Preludii se nemá cenu zdržovat, šup do domečku.
Méně abstraktně-psychedelický děj a více akcí/přímočarých myšlenek.
Po přečtení jsem se probudil v lepší kondici.
S panenkou.
![Atlantis Atlantis](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/18688/atlantis-0Is.jpg?v=1540841305)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
První sešit byl pro mne utrpením. Hlavou mi běželo jenom: "Proboha, další rádoby psycho-fantasy od Gaimana." Ale pak vás Sandman strhne, věci do sebe začnou zapadat a dávat smysl a vy se jen necháte unášet. Zajímavé postavy, zajímavý námět, prostě zajímavý a velice netradiční komiks.
![Fuksinka Fuksinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/16595/fuksinka-rZn.jpg?v=1547057462)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
O Sandmanovi toho bylo napsáno mraky, takže nemá cenu plýtvat slovy. Počkala jsem si na barevné vydání. Oproti prvnímu dílu je Domeček pro panenky min akční, ale zato víc promyšlený a rozhodně po jeho přečtení doporučuji vrátit se k dílu prvnímu. Postavy, které se v jedničce jen mihly, tu mají vlastní příběh. Co dodat: no snad jen bezva zážitek a sjezd masových vrahů. Teď ještě přežít, než vyjde třetí díl v barvě...
![Lenka.Vílka Lenka.Vílka](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56305/m_lenka-vilka-65420d14001ae.jpg?v=1698827540)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Asi budu plácat o něčem jiném, ale slibuju, že se dostanu i k Sandmanovi. Jsem teprve u druhého dílu, ale mě se líbí tahle kresba. Viděla jsem pouze pár obrázků z barevné verze dílu prvního. A černobílo mi do téhle série sedí víc. Asi jako u Bažináče, který se mi barevný nelíbil. Mě by to přišlo jako číst jinou knihu.
No, a teď něco k Domečku. Že mě kresba baví je evidentní. Příběh byl pohlcující. Vtáhnul a na konci nastala deprese a touha po dalším dílu. Ale dnes už ne, protože zítra nemám čas, abych šla do knihovny pro díl čtvrtý. Musím si to dávkovat pomalu.
![OldaB OldaB](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/2871/2871.jpg?v=1381127913)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Bylo to těžké, ale povedlo se. Druhá kniha je možná ještě lepší než první. Jedno slovo - Korinťan, dál už netřeba.
![józi.odkudkam józi.odkudkam](https://www.databazeknih.cz/img/users/79_/79024/m_jozi-odkudkam.jpg?v=1739755364)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Korinťan se nekochá, zrakem skutečnost trhá a v lebce ji, chuděru, przní, Zelený ráj žije ve skleněné kouli a když už hovoříme o Domečku pro panenky, vězte, že Ken a Barbie zde mají taky své snící cameo. Stojí za to...Gaiman se zas jednou vyřádil. Morfeovou postavou funkčně provázaný mix příběhů mě bavil a líbezné Rose jsem držel palce i na nohou.
Takže asi přeci jen 5*****
![jirincz jirincz](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45481/jirincz-2Xa.jpg?v=1546464533)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pořád mě to úplně nevtáhlo. Je to super napsané o tom žádná, ale jak všichni pořád mluví v superlativech o Sandmanovi, tak jsem asi měl přehnaná očekávání...
![Paulhunterspet Paulhunterspet](https://www.databazeknih.cz/img/users/64_/647/m_647.jpg?v=1459854917)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
"Byl jsem nervózní z toho, jak mi ležel na klíně. Měli jsme ho dát do kufru."
"V kufru už něco mám."
![Standa Šebek Standa Šebek](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/42553/42553.jpg?v=1381127991)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Celá komiksová série o Sandmanovi je naprosto unikátní literární počin, který svět snů zpracoval geniálním způsobem. Gaiman je mistr zkratky a prostřednictvím několika obrázků a pár zkratkovitých slov mi dokázal navodit pocit snu lépe než jakékoliv jiné médium. Druhý díl považuji za obzvláště povedený, zvláště kongres sériových vrahů.
![Kapis Kapis](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/32230/32230.jpg?v=1381127974)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dle mého ještě lepší než jednička, asi i nejlepší díl celé série. Kruté, opravdu běhá místy mráz po zádech, rezonuje to, hlavně na "obilnářské konferenci". Když jsem to poprvé dočetl, tak jsem zůstal jako opařený. A Sandman to jen tak pozoruje pragmaticky. Těžko překonatelné, geniální, dokonalé, dávám 100%.
2006 | ![]() |
1997 | ![]() |
2001 | ![]() |
2017 | ![]() |
2015 | ![]() |
Mistrovské dílo tak temné, silné a znepokojivé, jako pohled samotného Krále snů. Gaiman brilantně staví příběh, který vás zajme a nenechá vás vydechnout, motivy a témata, jež přináší, jsou jako 100% koncentrát děsivých nočních můr říznutý ironií a cynismem přesně v tom správném poměru. Skvělé postavy, skvělý scénář, skvěle pasující kresba, skvělý český překlad. Intermezzo cestovatele časem je pak třešničkou na dokonalém černočerném dortu. Ano, prosím. Ještě, prosím!