Drak, jenž čeká

Drak, jenž čeká
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545527/bmid_drak-jenz-ceka.jpg 4 10 10

Ve sněhem zavátém hostinci vysoko v Alpách se sejdou čtyři lidé, kteří změní osudy světa. Žoldnéř urozeného byzantského původu, mladá lékařka z Florencie, bezvěký velšský kouzelník – a tajemný německý dělostřelec, který má rád krev a nesnáší denní světlo. Společně se vydají na cestu plnou dobrodružství a dramat, aby zajistili anglický trůn pro Richarda, vévodu z Gloucesteru, a učinili z něj krále Richarda III. V tomto alternativním světě vypadají dějiny Evropy zcela odlišně, než jak je známe. Kontinent z východu ohrožuje drtivá moc Byzantské říše, v níž se kdysi císaři Julianovi podařilo udržet polyteismus, a tak se křesťanství ani islám nerozšířily do celého světa. Dekadentní, pletichářská Byzanc spřádá své mocenské hry, v Miláně se vévoda Sforza stal upírem a napadl Florencii, Francie je mocenským bojem rozťatá vedví – a i mnohé další země jsou v ohrožení. Román Drak, jenž čeká je pestrá a působivá fantasy plná mečů, magie, vampyrismu a vášně; jedno z nejzásadnějších a nejpřekvapivějších děl v dějinách tohoto žánru. Mistrovské dílo prodchnuté krví a kouzly vychází s předmluvou Scotta Lynche.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

The Dragon Waiting: A Masque of History


více info...

Přidat komentář

kachnat
10.09.2024 4 z 5

Spojení alternativní historie a fantasy je úžasné. Někdy jsem měla pocit, jako bych vynechala pár stránek, chyběl mi kousek děje, musela jsme si ho "domyslet". Chce to aspoň obecný přehled historie, jinak se ztratíte v množství jmen. Za mě 4 *. Nápad úžasný.

milan.valden
26.08.2024 4 z 5

(SPOILER) Středověká Byzanc, Florencie, Francie, Skotsko, Wales a Anglie, alternativní dějiny druhé poloviny 15. století, hlavně kolem anglického krále Richarda III. (vládl 1483 - 1485), nechvalně známého z Shakespearova dramatu, to vše okořeněné dávkou fantasy, takže tu není nouze o čaroděje, upíry a magii... to najdete v románu Drak, jenž čeká (The Dragon Waiting, 1983) amerického spisovatele Johna M. Forda (1957 - 2006), který byl oceněn World Fantasy Award.
Z fantasy literatury jsem toho za celý život přečetl tak málo, že to spočítám na prstech obou rukou - Pána prstenů a Hobita, Nekonečný příběh a tři knihy Susanny Clarkové (a s potěšením jsem sledoval Hru o trůny); z alternativních dějin se mi líbilo Rothovo Spiknutí proti Americe a Chabonův Židovský policejní klub, méně Harrisova Otčina a Dickův Muž z vysokého zámku. Spojení alternativních dějin, středověku a střídmě použité fantasy v Drakovi, jenž čeká bylo ale skvělé, že zaujalo i mne, a to velmi. Navíc je to četba pro náročné, výborně napsaná, vyžadující soustředění kvůli značnému množství postav a pomalému rozjezdu a také určité znalosti z dějin, protože čtenář si to pak víc užije.
Ve Fordově světě ohrožuje (či už ovládá) Evropu Byzantská říše, která nebyla poražena Turky (1453), neprosadilo se křesťanství ani islám, takže tu panuje polyteismus. Čtyři hlavní postavy pomáhají Richardovi z Gloucesteru na cestě k anglickému trůnu: Žoldnéř urozeného byzantského původu Dimitrios Dukas, mladá lékařka z Florencie Cyntie Ricciová, bezvěký velšský kouzelník Hywel a tajemný německý dělostřelec Gregor, který má rád krev a nesnáší denní světlo. K tomu spousta intrik a mocenských zájmů, jedna kapitola jako strhující mini detektivka, dobrodružství, krev, magie, meče, bitva... a drak jen symbolický (viz vlajka Walesu). Až mě výjimečně mrzí, že to nemá žádné pokračování a že už je konec.


Hor89
04.08.2024 5 z 5

Drak, jenž čeká určitě není román pro každého - jde o celkem originální mix fantasy a alternativní historie. Kniha se nečte snadno - autor příliš nevysvětluje a nechává vše na čtenáři. V knize je plno historických postav a událostí - pro mně velké plus, protože Válku růží i historii rodu Medici mám načtenou. Kniha se soustředí na pár postav a ději chvilku trvá než se rozběhne - ale číst skvěle zpracovanou alternativní historii mě hodně bavilo a všechny čtyři hlavní postavy jsem si oblíbil. Celkově čtyři a půl hvězdy - knihu doporučuji těm čtenářům fantasy, kteří mají načtenou středověkou historii a nevadí jim náročnější čtení.

jakub6611
31.07.2024 2 z 5

John Ford ve své knize "Čekání na draka" předkládá čtenářům dílo, které rozhodně není určeno pro každého. Autor se rozhodl pro experimentální přístup k vyprávění, který nechává mnoho otázek nezodpovězených a detailů nevysvětlených. Tento styl, ačkoliv oceňovaný některými autory jako Scott Lynch, může být pro běžného čtenáře spíše frustrující než obohacující.
Příběh se odehrává na pozadí historických událostí spojených s nástupem Richarda III. na anglický trůn. První polovina knihy se soustředí na formování čtveřice hlavních hrdinů, zatímco druhá část sleduje jejich zapojení do politických machinací té doby. Bohužel, tempo vyprávění je mimořádně pomalé a struktura příběhu působí chaoticky, což činí sledování děje obtížným.
Ford klade na čtenáře vysoké nároky. Jeho styl vyžaduje hluboké znalosti historie a schopnost orientovat se v složitém, často nejasném ději.
Absence jasné dějové linie a nedostatek vysvětlujících prvků činí z "Drak, jenž čeká" náročné čtení, které může odradit i zkušené čtenáře.
Závěrem lze říci, že "Drak, jenž čeká" je ambiciózní dílo, které se snaží o nekonvenční přístup k historické fikci. Bohužel, jeho složitost a nejasnost mohou převážit nad případnými literárními kvalitami. Kniha tak může oslovit pouze úzkou skupinu čtenářů, kteří ocení experimentální narativní techniky a jsou ochotni investovat značné úsilí do pochopení díla.
Pokud hledáte lehké a přímočaré čtení, tato kniha pro vás pravděpodobně nebude tou správnou volbou. Pokud však máte zálibu v náročných textech a jste ochotni se prokousat složitým vyprávěním, možná v ní najdete skryté kvality.