Drak na polní cestě

Drak na polní cestě
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541632/bmid_drak-na-polni-ceste.jpg 4 46 46

Drama ze současného venkova, který čelí tlakům velkého byznysu. Kristýna, učitelka hudby, se po letech vrací z Prahy do Nového Lhotce. V pětatřiceti letech se pokouší narovnat vztahy s rodinou a na jihočeském venkově zapomenout na minulost. S Tomášem, ředitelem místního statku, se znají odjakživa a spojuje je snaha zachránit své osobní životy a také jedno chátrající stavení na návsi. Tomášovi je pětapadesát, dlouho žije sám a cítí, že stárne. S Kristýnou přichází naděje, ale postupně také neshody pramenící z odlišnosti života ve městě a na vesnici. A pak se ve Lhotci objeví černá auta. Vystupují z nich mladí muži v oblecích a kravatách, obcházejí chalupu po chalupě a nabízejí peníze za akcie statku. A Tomáš zjišťuje, že bude muset řešit mnohem složitější krizi než jen tu svou životní… Hájíčkův nový román se odehrává na současném venkově, kde po kolektivizaci v padesátých letech a majetkových restitucích v letech devadesátých probíhají nová dramata. Na zemědělské podniky se vrhají „draci“ velkého byznysu a život na vsi se opět proměňuje. Ovšem lidé zůstávají stejní.... celý text

Přidat komentář

lilites
včera 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu..

Tato knížka je popisována jako drama současného českého venkova.. a já říkám ano, ano, ano.. to co je v knize popisováno, jako hlavní téma se skutečně na dnešním venkově děje.. velké podniky shrabují ty malé za jakoukoliv cenu a často bohužel vyhrávají... jenže co to dělá se společností? Rozhádaní sousedé a často i celé rodiny... Někdo prodá, jiný ne.. závist? odkaz předků? finanční nouze? Každý má svoji pravdu a také právo jednat se svým majetkem podle svého... jenže co nám jednou zbyde? Co je správné a co je špatné? Kdo to rozsoudí? A jak to bude vše vypadat v budoucnu?

Tato kniha ovšem otevírá i spoustu jiných, velmi zajímavých témat, která člověka nutí přemýšlet, nebo se alespoň trochu zamyslet..

Stárnutí, různé obavy, touha, naděje, hledání... život... A to vše se prolíná v melancholickém obraze na jedné české vesničce...

Velmi, velmi dobré...

mahdal
předevčírem 3 z 5

Nová kniha J. Hájíčka je vždy literární událostí; ti, kteří sledují literární scénu, asi tuší, co mohou od tohoto autora čekat. Ani v této knížce nezapře svou poetiku. V knize se znovu vrací do oblasti Čech, zkoumá lidské vztahy na pozadí českého venkova a jeho problémů.
Tematicky je kniha celkem prostá, sleduje dvě dějové linie: pracovní a osobní; ani jedna bohužel není příliš originální, obě linie jsou celkem předvídatelné, a tak knihu můžeme zařadit mezi "oddechové čtení". Pokud bych měl tyto dvě větvě porovnat, více zajímavé mně připadaly boje o zemědělské družstvo, což pravděpodobně nebyl autorův zájem.
Co však zaslouží obdiv, je autorův jazyk; ocen'uji jeho poetiku a cit pro lidské dialogy.

Doporučuji jako "oddechové čtení".


Lehrerin
předevčírem 5 z 5

Melancholická atmosféra, jihočeská vesnice, pošramocené rodinné vztahy - Jiří Hájíček jak ho známe a proč ho čteme. Tentokrát nově pocity stárnutí, strach ze "tmy"... Román se mi líbil a souhlasím s předchozími komentáři - škoda, že nebyl delší, škoda rychlého konce. Na jihočeské vesnici bych ráda zůstala déle.
Tentokrát musím ještě moc pochválit obálku knihy - je "hájíčkovská" a je krásná.

puml
17.10.2024 5 z 5

Výborný román z vesnického prostředí. Dobré vykreslení míst i charakterů. Zajímavá zápletka a celková výstavba. Děj je dynamický i když vlastně notně komorní. Má to takový až filmový ráz. Situace jsou popsané v takovém tom scénáristickém duchu se spoustou rozhovorů a stručně ale přitom přesně načrtnutým prostředím; viděl jsem to jako film od Bohdana Slámy. Jeden z nejlepších českých románů za poslední roky co jsem četl a hlavně dočetl. Doporučuji.

petrarka72
15.10.2024 5 z 5

Hájíček má smysl pro všední příběhy s přesahem. A tento román, mimo jiné o tom, co znamená domov, jako by se vracel do dob Rybí krve a vyprávěl totéž, tentokrát z mužské perspektivy. Potěšil velmi.

Thepaul
14.10.2024 5 z 5

Tento román považuji za jeden z nejlepších z tvorby Jiřího Hájíčka. Škoda jen, že není delší. Závěr byl poněkud zrychlený. Ještě bych ve Lhotci chvíli pobyl.

poni
14.10.2024 4 z 5

Hájíček tak, jak ho mám ráda. K plnému počtu hvězd tomu ale něco chybělo. Závěr knihy byl takový náhlý a řekla bych, že i málo propracovaný. Postava Kristýny mi nakonec vlastně přišla zbytečná. I tak se mi to líbilo.

katasukivasukim
13.10.2024 4 z 5

Tak, já jsem si to užila.Pana Hájíčka čtu ráda.Mam ráda ty vesnické povídky.Sama jsem z vesnice a trochu mi to připomíná knihy pana Podlahy. Dozvíte se o problémech v zemědělství, které snad přetrvávají v každe době a nyní to opravdu nemají zemědělci lehké.Ale také se juknete na skok do života lidí na vesnici.Lidské pozastavení nad životem na venkově a trablích v jednom družstvu.

david6273
13.10.2024 4 z 5

Ve starém mládenci Tomášovi zahoří jiskra naděje, když se na vesnici objeví Kristýna. Tomáš se snaží, ale Kristýna bojuje spíše sama se sebou. Zemědělský podnik se snaží skoupit akcionáři, kteří nabourají lidské vztahy uvnitř vesnice. Vesnická melancholie versus draci velkého byznysu. Tomáš se snaží zachránit co se dá, ale všechno mu zřejmě nevyjde. Životní a pracovní krize přichází, ale naděje umírá poslední.

booklover_mili
13.10.2024 5 z 5

Kniha se mi strašně moc líbila. Byla jsem i na besedě s panem autorem před samotným čtením a správně mě to na knihu naladilo.
Témata stárnutí, vztah s velkým věkovým rozestupem a hlavně skupování akcií privátní společností. Velmi čtivá a skvěle napsaná kniha. Pan Hájíček se zaměřuje na jihočeský venkov, odchod lidi do měst a boj těch, kteří zůstávají. Konec je pak dost otevřený a vlastně je v něm i naděje.
Ráda doporučuji.

knihomol1819
11.10.2024 3 z 5

Za mě taková průměrná kniha,neurazí ani nenadchne. Takový ženský románek z pohledu chlapa jen bez dobrého konce,který mimochodem byl takový odflaknutý. Hlavní dva hrdinové jsou takový Mirci Dušini, hlavně Tomáš, pro kterého je statek vlastně celý jeho zivot, nemůže až tak pochopit motivaci lidi,kteří mají rodiny a sentiment kolem statku necítí. Kniha se nečetla špatně,ale úplně doporučit bych ji asi nemohla.

jitka7326
11.10.2024 2 z 5

Za mě nejslabší knížka od autora. Zpočátku jsem se trochu ztrácela v ději, skoky do minulosti mě trochu zmátly, ale pak jsem se zorientovala. Tomáš mi opravdu přišel jako stárnoucí chlap co žije s matkou a psem a chodí jen z práce do práce a trochu v tom životě plave. Záchrana Peštovny byla takovým světlým bodem, že ne vše je špatné ale co dál?

tittanie
10.10.2024 5 z 5

Ze začátku jsem si říkala, co je to za ptákovina a nebyla jsem schopná se začíst, ale dala jsem knížce šanci a když se rozjela ta linka se zemědělskou firmou, tak jsem ji začala hltat a musela jsem číst dokud ji nedočtu.
Pesimistické, podle mě dost rozervané mezi tím, jestli se snažit a nebo se na všechno vykašlat, jestli mít potomky nebo ne, protože ti půjdou jinou cestou a celý náš životní boj půjde do kytek.

markej
10.10.2024 5 z 5

Tomášovi je pětapadesát, žije pouze s matkou, bezdětné manželství se mu kdysi rozpadlo, vztah s Kristýnou, která je o dvacet let mladší, mu teď taky moc nevychází... Aby toho nebylo málo, lidi ze vsi začínají prodávat své podíly v zemědělském družstvu, kterému Tomáš společně s kamarádem Vlastou dlouhá léta šéfuje, podivným lidem, a celý statek, pro nějž Vlasta i Tomáš žili, se tudíž ocitá v ohrožení... Tomáš navíc čím dál víc pociťuje, jak na něj doléhá stárnutí...

Romány Jiřího Hájíčka mám moc ráda, přečetla jsem všechny a žádný mě nikdy nezklamal... Líbí se mi, jaké postavy vytváří, dokážu je velmi dobře pochopit, rozumím jim, souzním s nimi, soucítím s nimi... Autor navíc zasazuje své příběhy na malé vesnice, čili do prostředí, které velmi dobře znám, proto oceňuju, jak skvěle tato místa dokáže popsat a vystihnout cyklus vesnického života, jeho typické rysy, vztahy mezi lidmi...

Hájíček píše zdánlivě obyčejně a jednoduše, ale když už máte nějaké čtenářské, či dokonce autorské zkušenosti, uvědomíte si, že není jednoduchost jako jednoduchost... Autor dokáže s větami kouzlit, vytvořit jedinečnou, často melancholickou atmosféru, což není samozřejmost...

Na jeho románech se mi líbí i to, že život popisuje dost realisticky, není to žádná procházka růžovou zahradou, ale nikdy tam nechybí špetka naděje...

Suma sumárum jsem velmi spokojená, dostala jsem to, co jsem očekávala, nicméně nejoblíbenější autorovou knihou pro mě stále zůstává Rybí krev...

Hodnocení: 5 * z 5 *