Drak na polní cestě přehled

Drak na polní cestě
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541632/bmid_drak-na-polni-ceste.jpg 4 44 44

Drama ze současného venkova, který čelí tlakům velkého byznysu. Kristýna, učitelka hudby, se po letech vrací z Prahy do Nového Lhotce. V pětatřiceti letech se pokouší narovnat vztahy s rodinou a na jihočeském venkově zapomenout na minulost. S Tomášem, ředitelem místního statku, se znají odjakživa a spojuje je snaha zachránit své osobní životy a také jedno chátrající stavení na návsi. Tomášovi je pětapadesát, dlouho žije sám a cítí, že stárne. S Kristýnou přichází naděje, ale postupně také neshody pramenící z odlišnosti života ve městě a na vesnici. A pak se ve Lhotci objeví černá auta. Vystupují z nich mladí muži v oblecích a kravatách, obcházejí chalupu po chalupě a nabízejí peníze za akcie statku. A Tomáš zjišťuje, že bude muset řešit mnohem složitější krizi než jen tu svou životní… Hájíčkův nový román se odehrává na současném venkově, kde po kolektivizaci v padesátých letech a majetkových restitucích v letech devadesátých probíhají nová dramata. Na zemědělské podniky se vrhají „draci“ velkého byznysu a život na vsi se opět proměňuje. Ovšem lidé zůstávají stejní.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Drak na polní cestě. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (14)

lilites
dnes 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu..

Tato knížka je popisována jako drama současného českého venkova.. a já říkám ano, ano, ano.. to co je v knize popisováno, jako hlavní téma se skutečně na dnešním venkově děje.. velké podniky shrabují ty malé za jakoukoliv cenu a často bohužel vyhrávají... jenže co to dělá se společností? Rozhádaní sousedé a často i celé rodiny... Někdo prodá, jiný ne.. závist? odkaz předků? finanční nouze? Každý má svoji pravdu a také právo jednat se svým majetkem podle svého... jenže co nám jednou zbyde? Co je správné a co je špatné? Kdo to rozsoudí? A jak to bude vše vypadat v budoucnu?

Tato kniha ovšem otevírá i spoustu jiných, velmi zajímavých témat, která člověka nutí přemýšlet, nebo se alespoň trochu zamyslet..

Stárnutí, různé obavy, touha, naděje, hledání... život... A to vše se prolíná v melancholickém obraze na jedné české vesničce...

Velmi, velmi dobré...

mahdal
včera 3 z 5

Nová kniha J. Hájíčka je vždy literární událostí; ti, kteří sledují literární scénu, asi tuší, co mohou od tohoto autora čekat. Ani v této knížce nezapře svou poetiku. V knize se znovu vrací do oblasti Čech, zkoumá lidské vztahy na pozadí českého venkova a jeho problémů.
Tematicky je kniha celkem prostá, sleduje dvě dějové linie: pracovní a osobní; ani jedna bohužel není příliš originální, obě linie jsou celkem předvídatelné, a tak knihu můžeme zařadit mezi "oddechové čtení". Pokud bych měl tyto dvě větvě porovnat, více zajímavé mně připadaly boje o zemědělské družstvo, což pravděpodobně nebyl autorův zájem.
Co však zaslouží obdiv, je autorův jazyk; ocen'uji jeho poetiku a cit pro lidské dialogy.

Doporučuji jako "oddechové čtení".


Lehrerin
včera 5 z 5

Melancholická atmosféra, jihočeská vesnice, pošramocené rodinné vztahy - Jiří Hájíček jak ho známe a proč ho čteme. Tentokrát nově pocity stárnutí, strach ze "tmy"... Román se mi líbil a souhlasím s předchozími komentáři - škoda, že nebyl delší, škoda rychlého konce. Na jihočeské vesnici bych ráda zůstala déle.
Tentokrát musím ještě moc pochválit obálku knihy - je "hájíčkovská" a je krásná.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Žebříček nejprodávanějších knih (41. týden)

17.10.2024


10 nejčtenějších knih (říjen)

15.10.2024


Kouzlo polární záře, Krvavá spása a další knižní novinky (39. týden)

22.09.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Drak na polní cestě v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených52x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených5x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst232x
v Chci si koupit63x
v dalších seznamech1x