Drak spí

Drak spí
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532209/bmid_drak-spi-65ccc09b5f808.png 4 2059 2059

Josef Bergman série

Josef Bergman #7 V zapadlé jihočeské vesničce se před čtrnácti lety odehrálo něco, o čem Eliščina matka už nikdy nechtěla mluvit. Dospělá Eliška se teď vrací, aby dávné události pochopila. Po jejím příjezdu však zmizí mladá žena a další je zavražděna. Spojitost zločinu se starým nevyřešeným případem nakonec přivede na scénu Josefa Bergmana. A kriminalista během pátrání po vrahovi zjišťuje, že místní před ním tají temnou minulost i vlastní skříně plné kostlivců.... celý text

baji42
12.12.2021 3 z 5

Už samotný název, který vypadá docela slibně, je vlastně zavádějící a zbytečně "našroubovaný." Rovněž jména Gus, Sandy, Tony atd. jsou hodně netypická pro osadu s pěti chalupami. Je to spíš takové vyloženě "ženské čtení" a dost dobře si nedovedu představit, že by to četl muž a navíc jako detektivku. Pominu množství nelogičností v závěrečném vysvětlování i to jak celou záležitost vypátrala "nemastná neslaná" dvojice kriminalistů. Na této knize je dobře znát, že je mnohem snazší vymyslet nějaký tajemný úvod s množstvím záhad, než to vše potom dotáhnout do smysluplného a logického závěru.

DomYell
02.12.2021 3 z 5

Knihu jsem odkladal pomerne dlouho... A byla lepsi, nez jsem cekal. Skvele pocteni

Han-nah
30.11.2021 5 z 5

Moje první seznámení s touto autorkou a velmi příjemné překvapení. Kniha je dobře napsaná, je víc, než klasická detektivka. Zavede nás do malé pohraniční vesničky na hranicích s Rakouskem ,Hůrka. Zde se seznámíme s trochou historie, kdy patřila do pohraničního pásma, s nádhernou skoro nedotčenou přírodou. Každý z obyvatel si myslí, že toho druhého zná, ale vždy se najde nějaké to tajemství. Život zde plyne pomalu, je léto.
Ale najednou "Vražda". Tu přijede vyšetřovat klidný J. Bergman se svou kolegyní Sylvou.
Má vytetovaný motiv"Drak spí" něco společného s motivem vraždy?
Kruh se uzavře.
Můžu jen doporučit a už se těším na další knihy MK

janka2000
27.11.2021 5 z 5

Já mám strašně ráda ten náš český styl psaní a žití. Je to asi dost vesnické a pomalé, ale takové přirozené. A přesně taková je tato kniha. Je to kriminální případ o smrti bloggerky a možném spojení s vraždou, která se stala před 14 lety.
Doopravdy se mi líbí, jak autorka nepatrně a jen ledabyle ukazuje na problémy dnešního Česka, dnešní vesnice. Vymírání obyvatelstva, chudoba, nedostatek práce, uzavřenost lidí, touha po bohatství...
Dobře napsáno, nečekané zvraty, rychle čteno. Můžu jen doporučit.

Termaap
26.11.2021 4 z 5

“Drak spí” jsem poslouchala jako audioknihu. Je to má prvotina od autorky a vůbec nejsem zklamaná. Naopak. Už chápu, proč se paní Klevisové přezdívá královna české detektivky. V knize vystupuje celkem dost postav, ale popsány jsou natolik pochopitelně a jasně, že se mi nijak nepletly. Vraha jsem neodhalila, ale to se mi nepodaří téměř nikdy. Děj knihy mě vtáhl už od prvních stránek a mám chuť pustit se i do dalších vyšetřování Josefa Bergmana. Snad mi nebude překážet fakt, ze jsem začala zatím poslední vydanou knihou ze série.

Jiho226
23.11.2021 3 z 5

Drak spí...a bohužel i po dočtení. Zájem o další autorčinu tvorbu u mě rozhodně neprobudil. Četla jsem tuto knihu s velkým očekáváním,které u mě vyvolala značná popularita spisovatelky a její vysoce ceněná tvorba v žánru současné české detektivky. Bohužel jsem byla zklamaná. V knize je poněkud zdlouhavě, i když poměrně čtivým jazykem, rozehrán děj, který ovšem v závěru vůbec negraduje. Nedojde k žádnému překvapivému vyřešení, kdy by všechny události z příběhu do sebe zapadly a pospojovaly se do zajímavého vysvětlení. Všechno tajuplné a tajemné,co se v ději naznačuje, je vysvětleno naprosto fádně a k působivému zakončení nedojde. Navíc zajímavě nastíněný prvek motivu ,,spícího draka“ s vraždami nijak nesouvisí a působí na mě, jako by byl ,,napasovaný“ do příběhu násilně a zcela zbytečně.Čekala jsem mnohem více, o moderním krimipříběhu mám jinou představu.

qwerb
21.11.2021 4 z 5

Dobře zpracovaná detektivka, napínavá. Více postav, ale člověk se v nich zorientuje. Motiv nakonec nečekaný.

Marek82
21.11.2021 3 z 5

Príliš rozvláčné, bez napätia. Skrátenie o tretinu by príbehu a knihe len pomohlo. Česko-slovenské detektívky mám pritom radšej ako severské psycho a americkú brutalitu. Ale toto mi nesadlo. Do prvej polovice sa takmer nič nedeje, mal som skôr pocit, že počúvam nejakú "evitovku" alebo Matkina. Mená postáv ako Naty, Eli, Sandy, Tony alebo Gus sa mi vôbec nehodili k "ospalej diere", ktorou mala byť obec, alebo skôr skupina 5 domov v lese v južných Čechách. Hoci v obci žilo len pár rodín, aj vďaka neustálemu preskakovaniu z rodiny do rodiny a mien, ktoré vôbec nekorešpondovali s ich nositeľmi, bolo ťažké sa v nich orientovať. Predstaviť si dôchodcu, poľovníka ako Tonyho, prípadne otca rodiny, 60tnika, ktorý sa volá Gus (akože Gustáv)... Najnormálnejšie meno bolo asi Anežka...K tomu neustále rozoberanie vzťahov a pohnútok jednotlivých postáv. S príchodom vyšetrovateľov sa dej našťastie trocha rozbehne, ale aj tak to bolo veľmi pomalé. Záver vcelku dobrý, ale vo vzťahu ku celej knihe tiež taký "nič moc". Ak je toto najvyššie hodnotená kniha autorky, tak asi ostatné vynechám a ostanem pri Sýkorovi, Neuerovi alebo Dánovi.

Ladygeront
19.11.2021 5 z 5

Naprosto skvělé čtení! Jinak už jste napsali všechno.-)

Kackap
15.11.2021 5 z 5

Pro mě jde o první setkání s autorkou, protože jsem ani nevěděla, že se jedná o sedmý díl série. Ničemu to ale nevadilo a knihu jsem si mohla užít i bez znalosti předchozích dílů.
Oceňuji určitou střízlivost děje. Že tu neběhá šílený a geniální sériový vrah, který vraždí po desítkách jako na běžícím pásu ohavně brutálním způsobem, a zápletka je pro mě díky tomu uvěřitelná. To mě u některých zahraničních detektivek už trochu dráždí a v českém prostředí by mi to nesedělo ještě víc.
Děj je napínavý, životní příběhy postav jsou zajímavé, prostředí tajemné a pachatelem jsem si nebyla jistá do posledních chvil. To je vše, co od detektivky požaduji a proto věřím, že se s paní Klevisovou nepotkáváme naposledy.

SimonaP
12.11.2021 3 z 5

Knížky s Bergmanem se čtou dobře, tady jsem se teda ztrácela trochu v postavách, možná by knížce prospělo méně stran, ale příběh mě bavil

Izu
10.11.2021 5 z 5

Skvělá !

haWranka
09.11.2021 4 z 5

Opět skvělé čtení! Detektivky od Michaely Klevisové mám ráda proto, že nejsou přehnaně nechutné a detektiv není "zkažený", jak je teď moderní. Naopak si vyloženě užívám to pomalé tempo, nahlédnutí do hlavy všech aktérů. Tenhle případ krásně navázal na předchozí. Jen jedna věc mi trochu vadila - ráda bych se byla dozvěděla trochu víc o tom, jak o pachateli smýšlí po odhalení jeho okolí.

marwinmh
09.11.2021 5 z 5

Skvělý příběh ze zapadlé vesničky někde na jihu naší republiky, kde si obyvatelé vidí do talíře a přesto před sebou ukrývají mnohá tajemství. Prostředí, postavy, zápletka i rozuzlení byly uvěřitelné a mě tak čtení neskutečně bavilo.

Arwen777
08.11.2021 5 z 5

Jsem ráda, že jsem četla knihy skoro postupně (kromě Prokletého kraje) a že tuto jsem si nechala na konec. Řadím se totiž k těm, kteří si myslí, že je to nejlepší díl. Nebo jsem prostě byla správně naladěná, ale příběh mě chytil hned od prvních řádků a nepustil. Moc se mi líbilo prostředí, vykreslení obyvatel, tajemná místa a tajemná minulost, spojení s historickými událostmi a hlavně, jak to paní Klevisová umí, propletení vztahů a událostí, aby z toho vzniklo zašmodrchané klubko, kde skoro každý může být pachatel.
Bergman a Sylvie tvořili výbornou dvojici, každý funguje a přemýšlí jinak a dohromady se to doplňuje.
I mně připadá, že by paní Klevisová mohla psát reklamy a průvodce, její popisy prostředí, vyzdvižení toho krásného na místě, kde se odehrávají její knihy, je nedostižné. I já bych se chtěla podívat na jih Čech, k hranicím s Rakouskem a nadechnout se té atmosféry. Ačkoliv si to z knihy dokážu velice dobře představit, přesto bych to chtěla zažít na vlastní kůži a vidět na vlastní oči.
Tak neváhejte a přečtěte si, jakou roli hraje v příběhu malý spící dráček a a jak se i v malinké zapadlé vesnici najdou lidé hodní a zlí. Doporučuji.

marketa1860
05.11.2021 3 z 5

Tentokrát jsem knihu poslouchala ve skvělém přednesu Kristýny Kociánové a příběh mě zaujal mnohem více než Prokletý kraj. Děj byl patřičně tajemný, postavy zajímavé, propracované. Chvílemi jsem byla trochu zamotaná, ale to spíš nepozorností při poslouchání. Napínavý příběh spojující vraždu z minulosti se současným děním v zapadlé vísce se mi líbil.

Katka81
04.11.2021 5 z 5

Jsem vždy nadšená z knih této autorky a po každé se na ně vrhám s pocitem, že si dobře počtu a odpočinu. Ne jinak to bylo i u této. A za chvíli se začtu i do té zatím poslední.

brabofka
02.11.2021 5 z 5

Opět skvělá autorka MK a ještě lepší vyšetřovatel JB. Mám je ráda od první knihy, a jak už zde několikrát zaznělo, autorka zraje jako víno a Josef s ní. Abych neopomenula Sylvii které se tato kniha trochu více věnuje, na úkor Adama, který vše podporuje z Prahy. Přijde mi, že poslední knihy jsou tak trochu reklama na danou oblast. Začalo to Ostrovem šedých mnichů, kdy jsem měla 100 chutí jet se do toho Holandska podívat. Následovalo Norsko, pak Beskydy a teď Česká Kanada. Opravdu jen tak dál! Skvělé, úžasné, oddechové!

JaKa1974
26.10.2021 5 z 5

Mám ráda napínavé a čtivé knihy a to je přesně tato kniha.

Ava365
25.10.2021 4 z 5

Michaela Klevisová rozhodně psát umí, ale... Od začátku je u čtenáře vytvářen dojem něčeho neurčitého, tajemného, až strašidelného. Proto mě konečné rozuzlení trochu zklamalo, očekávání čehosi překvapivého až šokujícího bohužel nepřišlo. Navíc ve vysvětlení byla řada nelogičností. Rovněž byl pro mě trochu problém se zorientovat v postavách, přestože jich nebylo zas až tolik. Z mého pohledu jim chyběla větší hloubka, která by je od sebe více odlišila. Kniha nakonec pro mě byla spíše psychologickým románem, než moderní detektivkou.