Vraní oko
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
< 8. díl
Dvojnásobná držitelka ceny za nejlepší českou detektivku Michaela Klevisová se vrací k oblíbenému kriminalistovi Josefu Bergmanovi. Vyšetřování ho tentokrát zavede do chatové osady u řeky na jižní Moravě, kde lišky dávají dobrou noc. V okolních mokřadech vzniká nová ptačí rezervace, kterou tam ovšem místní nechtějí. Lidé tak mají spoustu důvodů vzájemně se nenávidět a podezřívat. Bergman musí přijít na to, jak vražda podivínského ornitologa souvisí s nedávnou smrtí pražské profesorky a dalšími podezřelými okolnostmi. Pravdu znají snad jen ptáci, kteří nerušeně poletují nad hlavami obětí i těch, kteří před druhými něco skrývají.... celý text
Paní Klevisová dokazuje, že se dá napsat dobrá detektivka i bez rozřezaných mrtvol nebo umučených obětí, navíc její příběhy působí hodně uvěřitelně.
Moje oblíbená autorka. Vraním okem jsem si spravila chuť po nedávném shlednutí televizního zpracování dvou děl Michaely Klevisové. Bála jsem se, že si od té doby budu při čtení vybavovat neherečku Arichtevu, ale dobrý ;-) Vrátila jsem se ke své představě bystré a schopné policistky Sedlákové. Vraní oko pro mě opět bylo detektivkou napínavou s mnoha možnostmi vývoje, v zajímavém prostředí, s běžnými lidskými životy, situacemi, vztahy. Proto Michaelu Klevisovou čtu.
Prijemne cteni - uz jsem se s Josefem Bergmanem szil, takze uz mi jeho ne-vysetrovani prilis nevadi. Barvite vypraveni, ktere vlastni pribeh vysetrovani ramuje, je velmi pekny, byt ta historicka linka je troskuledabyla. Nicmene, ono to zrejme bude autenticke - dokud vysetrovatele "preslapuji na miste", je cas pribeh kosatit, kdyz se vysetrovani konecne rozbehne, uz je vse (zcela prirozene) "v poklusu" a ctenar si ve finale musi text trochu vstrebat, promyslet, zazit...
Nosné ornitologické téma mě zajímalo, i s těmi mokřady a výkupy pozemků, legislativou. Podporuji ptačí parky. Možná i proto mě detektivka držela od první stránky až do konce. A jak to bývá, vraha jsem uhádla až s Bergmanem na konci knihy. Bavilo a doporučuji.
Od Klevisové je to třetí kniha a zatím vedou v mém hodnocení Kroky vraha. Tak snad je něco od autorky ještě překoná:-). Jinak detektivka nebyla špatná, ale docela se táhla, uvítala bych malinko svižnější spád. Právě ta ekologická vsuvka mě až tolik nebrala.
Taková pomalá česká čundrácká krimoška. Oproti akčním kriminálním příběhům západního či severského střihu je to něco jako když si po Nemocnici Chicago Hope pustíte Nemocnici na kraji města. Kdo neočekává příliš, nebude příliš zklamán. Za zajímavou pointu čtvrtá hvězda.
První detektivka od českého autora... Pomalejší vyprávění, ale vlastně to bylo fajn. Fajnšmekra zvyklého na severské drasťárny to nevyvede z míry, ale bylo to fajn vědět, že i čeští autoři umějí psát fajn detektivky.
Detektivní příběh s příjemnou atmosférou a pomalu plynoucím dějem.
Je to takové pohodové čtení, nic náročného. Pokud máte knihy M. Klevisové rádi, budete spokojeni, pokud ještě zkušenost s autorkou nemáte a jste spíš fanoušky drsných kriminálek v severském stylu, je možné, že to ani nedočtete, protože tohle opravdu není kniha, která by vám drásala nervy.
Četlo se se mi to dobře, zápletku jsem odhadla jen z části, takže za mě spokojenost. Těším se na další díl. :)
Skvěle napsaná detektivka, tentokrát mě bavila od začátku do konce. Autorku vřele doporučuji
(SPOILER) Tentokrát mě kniha moc nebavila, a to přesto, že zde najdeme stejné prvky jako v dalších čtyřech knihách autorky, které jsem četla se zaujetím - útěk z města na vesnici, partner v dluzích, noblesní starší dáma na úrovni, dějová linka minulosti, emigarace do zahraničí ... a další. Možná mi tu tentokrát chyběl motiv 2 konkurujících si žen, což bývá celkem zábavné :). Zkrátka v minulých dílech bylo asi větší zaměření na vztahy, což mě na Klevisové baví. Na druhou stranu rozuzlení bylo za mě dosud nejlepší - s vrahem jsme se v průběhu knihy potkávali a ten důvod byl jak racionální, tak emotivní, kdy se někdo dotkl jeho slabého místa. To cením a se závěrem jsem byla spokojená.
Dobrá česká krimi, spíše psychologický román s detektivní zápletkou a ekologickou stopou.
Tohle byla taková detektivní jednohubka. A pěkná. Svižná, z krásné jižní Moravy, chytrá, dobře napsaná, fajn. 90%za mě. Děkuji.
Úplně jsem tam viděla sebe. Já v maringotce, nebo nějaké tiny chatičce. V každém okně šmírovací koutek, osada jako na dlani. Všechno vím. A když se někde něco šustne, jdu to prozkoumat. No, to určitě :).
Jenom tady byl drobný problém. Nevíte, na koho narazíte a co se může stát. Raději zůstaňte zalezlí...
Zatím poslední díl série, ale doufám že další vyjde co nejdříve. Tentokrát se děj odehrává na Jižní Moravě, jsou zmíněny Valtice, Břeclav, Mušov... Místa mému srdci blízká, takže Vranímu oku dávám velké plus. Zápletka je dobře vymyšlená, autorka nás svádí všemi možnými směry a na závěr je vše dobře a rozumně vysvětlené. Výborná detektivní série z českého prostředí.
tajemství chalupy a chaty bažiny, mokřady, močály vesnice české detektivky a krimi jižní Morava lužní lesyAutorovy další knížky
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Idylická detektivka. Až na ty komáry. Ovšem jejich využití pro vypuzení hostů je velmi chytré.