Smrtonoš
David Gemmell
Drenajská sága série
Pod krutým útlakem Gothiřanů sní nadirské kmeny o Sjednotiteli, o vyvoleném, který všechny kmeny spojí a ukončí staletí utrpení. Ale pro jednoho muže je to víc než pouhý sen. Talisman, tajemný a záhadný nadirský válečník, přijíždí k hrobce Ošikaje Zhouby démonů hledat bájné Alchazzarovy oči, dva drahokamy s nesmírnou kouzelnou mocí, která Sjednotiteli posvítí na cestu. S ním jede překrásná Jiesaj — je mystik a mučí ji duch dávno mrtvé nadirské královny. Ale po tajemství klenotů touží i jiní. Garen-Cchen, sadista stojící v pozadí gothirského trůnu, věří, že kouzelné kameny ho dovedou ke slávě, a vyšle elitní oddíly gothirského vojska, aby hrobku vyplenily a zničily pár jejich obránců. Gothiřané nemohou prohrát — dva tisíce mužů proti hrstce divochů a odpadlému drenajskému válečníkovi. Jenomže divochy vede jeden z nejbystřejších stratégů té doby. A odpadlík je Druss Veliký. -- zdroj: legie.info --... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 1999 , NávratOriginální název:
The Legend of Deathwalker, 1996
Druss,zvaný Sekerobijec a nebo také Smrtonoš.Úžasný bojovník, spravedlivý,slušný a prostě dokonalý.Jeho příběhy mě opravdu bavili a už teď vím,že mi bude chybět a že se k němu zase někdy vrátím...
S radosťou som si po rokoch Smrtonoša zopakoval a s ešte väčšou radosťou musím skonštatovať, že nám časom vôbec nezošedivel. Práve naopak. V záplave súčasných žánrových prapodivností či v honbe za veľkou literatúrou pôsobí svojim jasným prístupom k veci oddýchnuto a mladistvo. Je ukážkou žánrovej čistoty, pôsobivého rozprávačskeho remesla a bezvatovosti deja. Spĺňa všetko čím hrdinská fantasy je. Aj s jej vadami na kráse. Až som dostal ťažko zvládateľnú chuť si celého Gemmella zopakovať. A keďže som pred písaním tohto komentára zistil, že tu mám voľáke gemelofky neodfajknuté, začnem nimi. Pre mňa proste David is not dead!!!
Nezbývá mi než se opakovat.. Je to stejně dobré jako Tulák, napínavé, čtivé, někdy vtipné jindy smutné.. Ještě 6 dílů Drenajské ságy mám před sebou a někdy se trochu obávám, jestli mě to bude pořád bavit - přece jen je to pořád to samé dokola pouze s jinými hrdiny..
Dost neobvyklý díl v tom smyslu, že zde zákeřný národ Nadirů vykresluje spíše jako oběti jiných národů, zejména Gothiru. Druss se tu vlastní prchlivou povahou zaplete do bitvy mezi Gothiřany a Nadiry, která by se zdála být nedůležitou půtkou pár tisíc vojáků. Podstatné však je, že to byl první krok k vzestupu nadirské říše, která nejvíce připomíná historii Mongolské říše.
Samotná hlavní bitva se odvíjí jen na pár stránkách. První třetina se týká spíše toho, jak si Druss užívá „olympijské hry“ v Gulgothiru a jak se postupně dostává do čím dál větší šlamastyky. Zbylé dvě třetiny pak jsou o tom, jak Druss s básníkem Siebenem putuje po nadirském území a střetává se s nepřáteli z obou stran sporu. Kromě Drussa se příběh soustředí i na mladého inteligentního Nadira Talismana, který má podle nadirského šamana Nosta Chána sehrát důležitou roli v příchodu Sjednotitele, legendární postavy, která má sjednotit rozhádané nadirské kmeny v jednotnou sílu.
Tahle kniha mě moc nebavila. Druss není hrdina podle mého gusta. Jen rube všechno, co mu přijde pod ruku (sekeru).
Mám moc rád všechny knihy, kde je Druss Veliký a jeho věrná Snaga. Ano chápu všechny kritiky, že příběhy Gemmela jsou nakonec prakticky stejné, pár bojovníků vždy zvítězí nad přesilou, stejně jako v tomto příběhu, ale mě prostě jeho příběhy moc baví
První kapitoly mě nadchly. Dějová linka točící se kolem sportovních her a očekávaného souboje mezi Drussem a nepřemožitelným zápasníkem Klayem měla napětí, šmrnc a zamotala se skutečně zajímavě a nečekaně.
Co mě dost rozladilo, byl děj, který nastal poté. Několik nadirských kmenů se spojilo, aby hájili svoji posvátnou hrobku před gothirským vojskem. Z předchozích knih Drenajské ságy jsem si Nadiry zaškatulkoval jako dementní, agresivní pouštní opice, které se mi fakt hnusí a tady jsem se najednou musel neskutečně dlouho prokousávat nekonečnými popisy vzájemných vztahů jednotlivých nadirských kmenů a sledovat osudy snad patnácti jejich bojovníků a číst dlouhé statě o jejich minulosti - které bych obyčejně vnímal jako kladnou záležitost, protože dokáží prokreslit a zplastičnit charaktery postav - ale prostě nadirská dějová linka mě nebavila, už jen kvůli mému totálně negativnímu náhledu na tuhle rasu. Absolutně jsem se nedokázal přinutit k tomu, aby mě něco z tohohle nadirského hnusu byť jen trochu bavilo. Druhá (cca) třetina knihy tak pro mě byla těžkou nudou.
Velkými plusy je ovšem interakce mezi Drussem a básníkem Siebenem, která má vždy charisma a vtip. Stejným, možná ještě lepším efektem oplývá vztah Siebena a nadirky Niobe. tohle bylo opravdu hezké a vtipné koření knihy :-)
A zase mínus - v knize, nesoucí název "Smrtonoš", jsem skutečně čekal, že budu svědkem nějakého velkolepého, legendárního Drussova kousku - ovšem nic takového nepřišlo. Bitvy tu byly, ale takové svým způsobem tuctové a fádní.
Ovšem ten konec ! V tomto bodě bych asi doporučil nečíst Drenajskou ságu v chronologickém pořadí, skutečně je asi lepší mít nejprve přečtenou úplně první Gemellovu knihu z tohoto světa, a to legendární "Legendu". Protože to, co se stane na konci "Smrtonoše" a jak to do
příběhu "Legendy" krásně zapadne a ukáže celý její příběh v novém, bohatším a ještě barvitějším světle, vám ale vážně stojí za to !
Kniha, která mě z Gemmellovo díla uchvátila snad nejvíc. Podrobný a věrný popis obléhání města spolu s ukázkou morálky v boji a respektu vůči nepříteli. Přečetl jsem ji jedním dechem za jedinou noc.
1997 | Cestou vlka – Tulák 1 |
1997 | Legenda |
2004 | Bílý vlk |
2006 | Meče noci a dne |
2009 | Pán se stříbrným lukem |
"Pche! Kéž bych dostal zlatej raq pokaždý, když mi někdo řekl, že je nějakej chlap silnější nebo rychlejší nebo lepší nebo nebezpečnější. A kde jsou teď?"
"No, starý brachu, většinou jsou mrtví, zabils je při tom svém nekonečném pátrání po tom, co je dobré a čisté a správné."
Opět skvělé počtení, a jako obvykle alespoň s jedním vtípkem, jak má David Gemmell ve zvyku. Osvědčená klasika hrdinské fantasy.