Drsné město
George P. Pelecanos
D. C. (District of Columbia) je zkratka, která se uvádí za názvem hlavního města USA. Stejná zkratka však může znamenat i Drama City. Nebo Dodge City, městečko na řece Arkansas, které v dobách Divokého západu bylo symbolem drsného života a násilí. Právě v drsném městě Washingtonu D. C. žije a pracuje Lorenzo Brown. Lorenzo Brown miluje svou práci. Jako zaměstnanec Humánní společnosti projíždí město a pátrá po psech, s nimiž se špatně zachází. Je hrdý na to, že pomáhá zlepšit jejich život. A tato hrdost Lorenzovi pomáhá překonávat svody snadnějšího výdělku, které ho v minulosti přivedly do vězení. I Rachel Lopezová svou práci miluje. Přes den pracuje jako kurátorka podmíněně propuštěných a pomáhá lidem, mezi nimi i Lorenzu Brownovi, na cestě k odpovědnému životu. Noci tráví po hotelových barech, kde může vždy ulovit muže, který jí pomůže, aby se odreagovala. Utápí svůj život v sexu a alkoholu. Ale Racheliny noci se začínají promítat do její denní práce. Lorenzo ty příznaky dobře zná. Přitom by ji právě teď moc potřeboval. V ulicích, které nechal za sebou, propuká jakási teritoriální válka, která s sebou strhává každého, kdo se k ní byť jen přiblíží. Lorenzo potřebuje pomoc, aby ho to nestáhlo zpátky na bojiště. Jenže Rachel už možná zašla příliš daleko, než aby pomohla jemu i sobě..... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2006 , BB artOriginální název:
Drama City
Drsné město asi nejlépe vystihuje podstatu tvorby amerického romanopisce George P. Pelecanose. Příběh, ve kterém nejde o detektivní pátrání či kriminální zápletku, je koncipován jako náhled do života různorodých hrdinů, kteří tím či oním způsobem bojují s vlastními démony. Jeden se musí vypořádat s minulostí zločince, druhý s prohlubující se závislostí na alkoholu a mezi tím vším se pohybují náctiletí gangsteři, handrkující se o roh zcela nepodstatné ulice jen proto, aby si vzájemně dokázali, kdo je větší borec.
Tohle je život na periférii Washingtonu D. C., někdy přezdívaném Drama City, nebo také hanlivěji Dodge City. Záleží na tom, jakou máte náladu. Autor věcně proniká do nitra postav a nutí vás paradoxně namísto nich soudit sebe samotné – nahlédnout do vlastního svědomí a pátrat po tom, zda byste v sobě našli stejný kus odvahy, jako oni. To celé pak rámuje cynický humor, který v kontrastu se syrovou realitou nepřiznaného ghetta působí uvěřitelněji než jakýkoliv dokumentární cyklus.
Tohle není jednoduchá kniha a její čtení není žádnou zábavnou krimi jízdou. Washington D.C. je zde vykreslen ze strany, na kterou se většina lidí bojí jen vkročit. Ulicím vládnou dealeři a malí gangsteři, prohnaní a nelítostní, jejichž jediným zájmem je mamon balíku špinavých peněz... Je to příběh polepšeného kriminálníka Lorenza Browna, toho času pracujícího u "Psí policie" a jeho kurátorky Rachel Lopezové, jenž se úzkostlivě snaží udržet své svěřence na správné cestě, což ovšem pomalu vede k její sebedestrukci a utápění se v alkoholu... Je to zpověď temných ulic velkoměsta, které kataklyzmaticky semelou i ty nejlepší úmysly. Parádní sociální noir z pera George P. Pelecanose, napsaný s bravurou a zároveň lehkostí, jakou jsem doposud zaznamenal snad jen u Dennise Lehaneho. V žádném případě po knize nesáhněte jako po detektivce, s tou má jen velmi málo společného. Vyloženě se jedná o moderní drama a civilní příběh s kriminální zápletkou. Tomu je přizpůsoben i tradiční styl autora, který jako vždy pomalu vykresluje charaktery, nikam svůj příběh nežene a na větších obrátkách nabírá až v samém závěru knihy. Ne, není to jednoduchá kniha, spíše nastavení zrcadla a pekelná dávka deprese... i když, i v tmavém tunelu tohoto příběhu žhne malá jiskřička. A to je po všem tom zmaru vlastně docela fajn.
2002 | Řekni pravdu |
2005 | Odvrácená tvář města |
2001 | Kufr plnej drog a prachů |
2006 | Drsné město |
2001 | Sladké navždy |
Seriál The Wire – Špína Baltimoru osobně považuji za jeden z nejlepších seriálů všech dob – a George Pelecanose, spoluscenáristu této filmové lahůdky, za autora par excellence, který umí uhranout nejenom televizní diváky, ale i milovníky psaného slova.
Tohle byl fakt skvělé!!!
Ale pozor: Kdo čekáte něco na způsob těch dneska tak oblíbených a vyhledávaných thrillerových šarád, vyprávějících o úchylných sériových vrazích, kteří z částí těl svých obětí skládají mandaly, ani knížku neotvírejte. Protože tohle je úplně jiný level, který nemá s masakroidními pohádkami vycucanými z prstu vůbec nic společného.
On to snad ani není román v pravém slova smyslu, ale spíš jakási sociologická studie o životě na pomyslné lajně, které se občas poeticky říká „hrana zákona“.
Drsné město rozhodně není čtením pro chovanky dívčí akademie slečny Pinkertonové – je to příběh o marasmu, o bludných kruzích a o bezvýchodnosti, ale – zaplaťpámbu – také o naději. A za tuhle špetku optimismu patří autorovi velký dík.
Vřele doporučuji.