Druhá šance
Adam Pýcha
Nekonečné putování za nadějí a jedním velkým tajemstvím. Všichni chtěli začít znovu, až nezůstal vůbec nikdo. Muž se svou malou dcerou hledají odpovědi a doufají, že jednoho dne konečně zapadne slunce. Ze své minulosti si pamatují málo, ale pomalu nacházejí další díly skládačky. Vydejte se s nimi na cestu za hranice své fantazie, protože čas a prostor změnily svůj význam. Román Druhá šance vás zavede jak do naší minulosti, tak vzdálené budoucnosti. Je příběhem o nezkrotné touze po lepším životě i jiskřičce naděje, kterou má v sobě každý z nás.... celý text
![Clairka Clairka](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36471/m_clairka.jpg?v=1729280927)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Dva týdny jsem knihu četla...a i tak jsem dala jen 168 stránek. A to jsem se na ni fakt těšila, ale asi to není nic pro mě. Třeba někdy jindy...
![knihomolka_jaja knihomolka_jaja](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/339125/m_jarmila4728-653978c1441b0.jpg?v=1698265282)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Wow! Pokud jste milovníky postapokaliptické sci-fi, tak vám tahle knížka vezme dech. Nebo alespoň u mě to tak bylo a to se mezi velké milovníky sci-fi teda opravdu nepočítám :-) . Příběh je složen z několika různých pohledů a hodně se tam skáče nejen v čase, ale i mezi jakýmisi alternativními realitami. Mě to ale vůbec nevadilo ba naopak. Líbilo se mi, jak autor kousek po kousíčku odkrývá celý děj. Líbil se mi způsob, jakým mi servíruje další kousíček skládanky, díky kterému se mi před očima odehrával neuvěřitelný příběh jednoho světa (nebo více světů?). Knížka je napínavá od začátku až do konce. Nenarazila jsem snad na jedinou nudnou kapitolu. Obdivuji jakým způsobem si autor dokázal zahrávat s časem aniž by se sám ztratil. To je totiž něco, co nezvládne jen tak někdo. Za mě prostě skvělá knížka od začátku až do konce, ke které se jedou ráda vrátím!
![Refadora Refadora](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Knížku jsem si koupila kvůli jejímu autorovi, který je mi sympatický z facebookové skupiny knihkupectví. Nejsem čtenářkou scifi, ale moc se mi líbil jeden seriál, ve kterém se cestuje v čase a prostoru (Dark), tak jsem doufala, že by kniha pro mě mohla být zajímavá. Bohužel z knihy mám rozporuplné pocity.
Autor bezpochyby umí psát a výpravné pasáže z jiných světů bez hlavních hrdinů mně moc bavily.
Co se týče hlavních hrdinů a jejich putování, v tomto ohledu jsem byla zklamaná, protože hlavní postavy jsou popsané tak málo, že jsem si k nim nedovedla vytvořit vztah a jejich osud mi byl skoro lhostejný. Chápu, že to má opodstatnění v zápletce, kdy nebylo možné předčasně odhalit identitu osob, ale přesto bych byla ráda za nějaké bližší seznámení alespoň s jejich pocity a povahou.
Dále mi v hlavním příběhu chybělo více konverzace a celkově interakcí mezi postavami- dost často někdo pouze někam jde a autor popisuje, jak to tam vypadá a jaké na člověka čekají překážky, ale to je veškerý děj.
Samotný příběh byl opravdu komplikovaný a autor má můj obdiv, že něco takového vymyslel a dal dohromady, ale jak už zmínili jiní čtenáři, občas je frustrující, když se příběh pořád jen zaplétá a nenabídne téměř žádné částečné rozuzlení v průběhu příběhu.
Z knihy jsem měla tedy trochu pocit, jako bych četla encyklopedii nebo řešila rébus, ve kterém bylo mým cílem hlavně dostat se na konec, spíš než že by mně opravdu zajímalo rozuzlení.
![LuckaLO LuckaLO](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/319112/m_luckalo.jpg?v=1730240348)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihu jsem si původně vůbec neplánovala koupit. Nezaujala mě anotace, obálka, žánr... Až moc přehnaná propagace na FB skupině mě odrazovala ještě víc. Pak jsem si přečetla větu "pro fanoušky Stephena Kinga" a Druhou šanci jsem tedy přihodila do košíku.
Ke knize jsem přistupovala skepticky, vůbec se mi do ní nechtělo, ale musela jsem zjistit, proč se tahle prvotina přirovnává k dílům Mistra.
Dnes jsem ji dočetla a popravdě můžu napsat, že jsem mile překvapena. Kniha se čte moc dobře, děj hezky ubíhá a kolikrát jsem se nemohla odtrhnout od čtení a jít spát. Líbily se mi dómy i představa druhé šance. Skvělá byla kapitola o "mizející lodi". Víc psát nebudu, abych nechtěně nenapsala spoiler. Jen možná to, že do Kinga to má dost daleko, to přirovnání se moc nepovedlo.
Na prvotinu je to opravdu skvělý, propracovaný a zajímavý příběh. U druhé knihy od Adama už tak váhat nebudu.
![Martin.Truman Martin.Truman](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/362256/m_martin-truman-eBC.jpg?v=1625386370)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přečteno za jeden jediný den, což už se mi tedy hodně dlouho nestalo. Samozřejmě bych k tomu mohl mít nějaké připomínky a to hlavně v podobě některých nedořečených / nedovysvětlených témat, ale mě to nijak zážitek nekazilo. Vnímám to tak, že to byl záměr autora, což plně respektuji. Velmi milý literární debut a těším se na další knihy autora. Předávám své věhlasné doporučení a plný počet bodů.
![Tereziee Tereziee](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/119234/m_tereziee-amq.jpg?v=1605357331)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Druhá šance je opravdu hodně diskutovaná kniha. Buď tu jsou samé nadšené komentáře nebo komentáře plné hejtů. Tak moc mě zajímalo, jaká kniha je, že jsem se do ní musela pustit, i když sci-fi není úplně můj žánr. No a musím říct, že to nebylo vůbec špatný. Střídá se zde spoustu časových rovin takže věřím, že to někomu mohlo dělat při čtení problém. Kupodivu se mi ale dařilo zorientovat docela dobře. Nakonec totiž souviselo všechno se vším a hezky to do sebe zapadlo. Přece jen mi ale na konci chybělo něco víc. Nějaké souvislosti nebyly dovysvětleny tak, jak bych si představovala. Takže hodnotím takovým průměrem. Čtení mě bavilo, ale mohlo tam být ještě kapku něco vic. Rozhodně si ale nemyslím, že je kniha taková hrůza, jak tu někteří píší. Druhá šance si rozhodně zaslouží šanci na přečtení.
![Beata.Knihařka Beata.Knihařka](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/361796/m_beata-kniharka-Yug.jpg?v=1624695462)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Objednáno k nám do dalekého / nedalekého Německa a dorazilo doslova rychlostí blesku. To se sice knihy netýká, ale potěšilo mě to opravdu moc. Cestování není nyní jednoduché a jakýkoliv kontakt s naší domovinou je skvělý. Asi bych měla říci, že jsem docela vášnivou čtenářkou fantasy a sci-fi. Od příběhu jsem tedy očekávalo dobrodružný příběh, který nebudu chtít odložit a přinese mi nový svět, který jsem ještě neznala. To bylo dodáno ze sta procent, ale bylo tam i něco navíc. Příběh byl postaven opravdu zvláštně a já jsem stále více měla pocit, že sleduji film a směřuje mě to k nějakému zajímavému konci, který nečekám. A to se stalo! Kniha je skvělá, tak ji dejte šanci. PS. Kdo dává odpad, tak má nějaký osobní problém :) knihou to fakt nebude.
![Koprovka92 Koprovka92](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Tato kniha mě tak rozhněvala, až jsem si z toho založila účet na DK.
Po masáži v autorově FB skupině jsem se rozhodla, že se tedy taky podívám o co tu jde s tím "úplně pro čtenáře Kinga". A jde tu zjevně prostě o marketingové schopnosti pana Pýchy a jeho FB roztleskávačky. Na té knize totiž není dobré vůbec nic. Jazyk žáka základní školy, který se snaží znít hrozně chytře a navíc napumpuje celou knihu hlubokými obraty, kterými se asi inspiroval u Coelha. (A tyto při tom dávají ještě menší smysl. Možná by to bylo celé o něco lepší kdyby si to aspoň nehrálo na něco hrozně objevného.) Stylistika příšerně nečeská, divná a špatně použitá spojení, tempo kulhavé.
Některé scény jsou tu vyloženě zbytečné a na efekt. (A velice často se odehrávají úplně nerealisticky a jsou tam jen proto aby se autor mohl chvástat, že napsal dlouhou knihu.) Postavy jsou strašně divně napsané a nepřirozené a připadá mi naprosto nemožné si je oblíbit. Od začátku do konce (chtěla jsem to znechuceně odložit po dvaceti stranách, ale pak jsem se kousla a rozhodla se to dočíst a jít se veřejně vyřvat na net) jsem si v hlavě jen opakovala „cože“ a „proč“. A kdyby nestačil hloupý obsah, máme tu ještě neoriginální obálku z Malování a playlist, který mění žánry i náladu a tvoří tudíž ještě větší pasqil, než kniha samotná. Dala bych aspoň hvězdičku za ty černé desky, ale i tam musel dozadu narvat reklamní výkřik, takže nic.
Připadá mi strašně nefér že česká nakladatelství odmítají tolik autorů, ale jsou ochotná vydat takový výblitek jen proto, že pro ně autor pracuje.
![knihomolkajanca knihomolkajanca](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/135661/m_tarja666-MN0.jpg?v=1635699636)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Na čtení této knihy jsem se těšila, a to nejen proto, že jsem její vznik sledovala v Knižních závislácích na fb. Tato multižánrová záležitost se totiž zaměřením poměrně přesně strefuje do mého vkusu.
Mysteriózní prvky Adam servíruje už pěkně od začátku knihy, kde mi styl psaní hodně silně připomínal Kinga. V tu chvíli jsem trochu zpozorněla, jelikož já a pan King to spolu máme jako na houpačce a úplně jsem si tady Druhou šancí nebyla jistá. Naštěstí čím dále jsem v příběhu postupovala, tím tato podobnost slábla a já si začala užívat čistě Adamův vlastní styl psaní.
Připravte se na skoky v čase – budoucnost, minulost, přítomnost se tady střídá a prolíná od začátku do konce a tento prvek mě rozhodně bavil. Líbilo se mi sbírat střípky informací, které v jednotlivých linkách byly ukryty. Věřím, že pro někoho může být kniha trochu náročnější na čtení, mně se ale četla dobře a neměla jsem pocit, že bych se jí musela nějak prokousávat.
Jak funguje Druhá šance mi docvaklo rychle, ale dómy si získaly mou pozornost. Počáteční myšlenka dómů byla moc pěkná, ale pokud už v tomto žánru máte něco načteno, je vám jasné, že to asi nebude jen tak. Taky nebylo a za to, jak se to všechno pěkně zvrtlo, má Adam mou pochvalu.
Příběhem vás provází několik postav, z nichž každá je jiná a má svou úlohu, avšak pár věcí mi u některých není jasné ani po dočtení. To je asi to, co bych Druhé šanci vytkla. Otázky se mi množily v hlavě v průběhu celé knihy a na některé z nich jsem v závěru nedostala odpověď. To ve mně vyvolalo dojem, jako kdyby kniha nebyla kompletní. Asi bych to přirovnala ke skládání puzzlí. Všechno do sebe pěkně zapadlo, jenže pak jsem zjistila, že mi některé dílky chybí a ten pocit, že je vše, jak má být, nepřišel. Knize by neuškodilo takových 20 stran navíc, aby na závěr bylo dost prostoru. Přesto si ale myslím, že se jedná o dílo s osvěžující atmosférou, ke kterému se někdy vrátím.
Hodnocení: 80%
Kniha přečtena v rámci spolupráce s Knihy Dobrovský.
![klarinka9974 klarinka9974](https://www.databazeknih.cz/img/users/79_/79251/m_klarinka9974-KOr.jpg?v=1658383973)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha má krásnou a poutavou obálku, která vás navnadí. Samotná anotace neprozrazuje nic velkého a proto člověk neví co ho v knize čeká.
Na začátku jsem byla lehce zmatená, nevěděla jsem o kom čtu, kdo to je a jak se ocitl tam kde se nacházel. Text dost často přeskakoval od jedné postavy k druhé a občas jsem se ztrácela v samotném ději. Ale i tak musím říct, že se kniha skvěle čte a když už se začtete, je pak těžké knihu odložit. Některé kapitoly byli skvěle popsané, kdy prožíváte jistou situaci s postavou. Je to takové scifi-fantasy pro čtenáře, kteří se v tomto žánru vidí a baví je. Každý máme ale jiné oblíbené žánry a proto nejspíš, jsem se do čtení občas nutila. Každý by si měl udělat svůj názor a je jasný, že ne každý bude kladný.
Kniha je obohacená o playlist, který si můžete při čtení pustit a konec děje vás mile překvapí.
![Efeméra Efeméra](https://www.databazeknih.cz/img/users/99_/99371/m_efemera-G4x.jpg?v=1540850197)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tohle bylo obrovské překvapení! Přiznám se, od Druhé šance jsem toho zase tolik nečekala, přece jen se jedná o prvotinu. Místo toho jsem však dostala příběh jako z pera protřelého amerického autora, který mě dokázal pohltit a odvíjel se mi před očima jako film.
Příběh je směsicí sci-fi s mysteriózními prvky. Autor děj umisťuje do postapokalyptického světa a pohrává si v něm i s časem. Pokud se do Druhé šance chcete pustit, myslím, že je nejlepší, když o knížce nebudete vědět víc než tohle. Protože právě to, jak mě předem nepřipravenou autor hodil přímo do děje a já se musela pídit po tom, co se vlastně stalo, děje a co to znamená, bylo naprosto skvělé.
Hlavním hrdinou je Pětka, který na začátku se svojí dcerou putuje vyprahlou pustinou. Ztratil paměť a teď se snaží rozpomenout a všechno pochopit, zrovna tak jako čtenář. Autor však docela často přeskakuje a příběh vypráví z pohledu náhodných i méně náhodných postav. Druhá šance je tak jedna velká skládačka, kterou postupně se správně dávkovanými informacemi dáváte dohromady. Každou chvíli jsem v knize listovala zpátky, abych si spojila fakta dohromady, a hrozně mě to bavilo. A ještě víc mě nadchlo, když jsem zjistila, že cizí pohledy, které autor občas využíval, nebyly tak docela smyšlené - ve skutečnosti do příběhu zakomponoval nevysvětlené záhady, které se opravdu staly.
Před blížícím se závěrem nabrala Druhá šance na spádu a po tom plynulém předchozím tempu pro mě příběh možná skončil až příliš rychle. Určitě by mi nevadilo víc vysvětlení (trochu jsem tápala v postavě Elly), víc pocitů Pětky, možná i víc ždímání citů. Ale ani to příliš neovlivnilo můj závěrečný dojem z knihy. Druhá šance mě nadchla a jsem ohromně zvědavá na další autorovy knihy.
![KatkaSvanda KatkaSvanda](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/361424/m_katkasvanda-Xz1.jpg?v=1624192325)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Druhou šanci jsem koupila v našem malém knihkupectví. Vždy je chválím, protože mají dobrý výběr novinek a člověk si nemusí knihy objednávat na e-shopech. Překvapila mě obálkou a jménem autora, které bylo české. Očekávala bych spíše zahraničního autora, což byla jedna ze stěžejních myšlenek, která mě neopouštěla při čtení. Má zásoba knih k přečtení je téměř nekonečná, ale řekla jsem si, že to vyzkouším a uvidím.
Jedná se o zajímavou kombinaci žánrů. Fantastika je zřejmá, konec světa je spíše v pozadí a celkově se jedná koncert různých nápadů, myšlenek, míst a postav. Od začátku jsem se nechala unášet kupředu a měla pocit, že sleduji film či lépe nějaký seriál, který směřuje k jasně načrtnutému cíli, který se ještě nemám dozvědět.
Příběh čtenáře zavede do minulosti i daleké budoucnosti, byť nikdy není přesně řečený rok. Motiv otce a dcery je zpracovaný velmi pěkně a má i nějaké další vrstvy, které postupně autor odhaluje. Bylo to zábavné a já měla knihu za 3 dny přečtenou, což bych obecně doporučila. Když budete příběh prokládat jinou četbou či prací, tak vám unikne hodně drobností a zbytečně si dílo pokazíte.
V mé poličce tuzemských pisálků je tedy nová kniha a mě opravdu potěšila. Takto určitě ano!
![olusas olusas](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na knihu jsem se neuvěřitelně těšila a protože patřím mezi "knižní závisláky" , tak jsem už předem tušila, že to bude příběh přesně podle mého gusta. A jsem ráda, že mě tušení nezklamalo. V knize lze najít sci-fi, postapo, tajemno, napětí i důvod k zamyšlení. Není to vyloženě odpočinkové čtení, vyžaduje vaši pozornost a soustředění, jinak se začnete v dějových linkách a postavách ztrácet. Jinými slovy pokud začnete knihu hltat, jako chvílemi já, když jsem se nedovedla v noci odtrhnout (ještě kousek a už půjdu spát, tak dobře, ještě další kousek... :-D ), budete se vracet zpátky, aby vám neunikaly souvislosti. V průběhu čtení už začínáte leccos tušit, ale všechno se vám hezky pospojuje vlastně až v samém závěru knihy a tak to má být. Napětí až do konce. ;-) Já osobně jsem nadšená a až vydá autor další knihu, určitě ještě nějak najdu ve své knihovně další místo (ačkoliv tam momentálně už opravdu žádné není :-D ) Za mě plný počet hvězd.
![stanislav0373 stanislav0373](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/246950/m_stanislav0373-giM.jpg?v=1540926547)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Shodou velice šťastných okolností se ke mě dostal recenzní výtisk. Proto jsem nemohl odolat a ihned, jak to bylo možné se pustil do čtení. Ale k věci:
Příběh je napříč svému rozsahu poměrně hodně hutný, skoky mezi postavami, časy a prostorem jsou trošku nezvyklé, ale neměl jsem pocit, že bych se kdy ztratil. Spíš jsem na celek pohlížel z omezených úhlů, z podivného detailu.
Postavy jsou mi záhadou, tedy v dobrém slova smyslu. Máte k nim od začátku určitý vztah, dokážete si je zařadit na osu Hrdina - Záporák, ale stejně víte prd, co jsou vlastně zač...
Celkově hodnotím kladně za dobře zpracovaný příběh, promyšlený svět, šílenou plejádu podivností a zajímavé rozuzlení.
![terryaknihy terryaknihy](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/270867/m_terryaknihy-jUR.jpg?v=1654493808)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Je pravdou, že tentokrát mě prvně místo anotace nalákal sám autor, ale přečtení rozhodně nelituji.
Příběh bych doporučila spíše pro zkušenější čtenáře, kteří ocení multižánrový příběh, plný více postav a prolínající se v různých časových rovinách.
Stejně jako většině mi příběh zprvu dal opravdu zabrat, ale nesmírně oceňuji jazyk, jakým autor píše. Sama mám ráda klasické odpočinkové knihy, ale občas takový spletitý sci-fi příběh, to můžu :)
Kniha je navíc nádherně graficky zpracovaná a obsahuje i playlist! :)
Upřímně mě mrzí pár komentářů tady, ale jediné co na to můžu říci je - dejte knize šanci :)
![Ellinek Ellinek](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/120184/m_ellinek-yxC.jpg?v=1583395981)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Okomentovat tuto knihu je veskrze složité, protože...vlastně nevíte, co si o knize máte myslet. I když tenhle žánr běžně nečtu, celkově toho mám načteno už dost a v příbězích dokážu najít ty vzorce, podle nichž jsou psány. Tedy ani Druhá šance mě nemohla svým propojením a závěrem překvapit, byť se to prý stát mělo.
S knihou jsem hrozně bojovala. Kdyby byla delší, asi bych si ji už omlátila o hlavu, ale na druhou stranu by to kvůli některým aspektům nějaké to větší rozepsání sneslo. Dějová linka se větví a větví, u některých částí si doteď nejsem jistá, proč tam vlastně byly, na konci se sice valná část vysvětlila, ale pořád tam visí nějaké otazníky. Proč, k čemu? Z hromady částí a kapitol jsem nabyla dojmu, že pro mě byly stěžejní jen první a závěrečná část, se zbytkem jsem se mořila strašně dlouho a měla jsem z toho už normálně migrény, protože otázek přibývalo, ale aspoň zrnko odpovědí nikde. Vše se začalo projasňovat až někde ve tři čtvrtině knihy a to je za mě hrozně pozdě. Vždycky musíte čtenáři nahodit aspoň nějaký střípek, něco na navnadění pro další čtení, ale tady se tak nestalo a kdybych knihu nemusela dočíst kvůli recenzi, nejspíš bych ji pohřbila někde hluboko ve své knihovně.
A navíc, proč jste té knize dělali tak docela nepěkný přebal, když pod ním je to naprosto úchvatné? Ta černá vazba by se neměla schovávat, hned bych si tu knihu z fleku koupila jen kvůli tomu provedení. Tohle se vážně povedlo, je to nádherné a já brečím, že místo toho je všude ten podivný obal, kde je černovlasá Jenny, o které skoro na každé druhé stránce čtete, že je to bloncka s modrýma očima.
Netuším, komu bych knihu doporučila, takže asi jen takhle: pokud ujíždíte na autorovi, tak do toho určitě půjdete. Fanouškovskou základnu má silnou, takže kniha patrně nedostatkem trpět nebude.
![miroslava6560 miroslava6560](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Čekala jsem na tu knihu dlouho, dlouho jsem o ní četla a byla jsem hodně zvědavá, zda mě bude bavit. A, jsem nadšená. Ze začátků jsem netušila, co můžu čekat, byla jsem dost zmatená, ale mám ráda, když nad příběhem můžu přemýšlet a tato kniha je rozhodně o přemýšlení a o představivosti čtenáře. Je dobře napsaná a dobře se čte. Za mě Super.
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
2022 | ![]() |
Začátek knihy mne úplně uchvátil a já chtěla číst pořád dál a dál. Postupně to ale získávalo na takové složitosti, že si do teď nejsem jistá, že jsem vše pochopila a hlavně pochytila. Své na tom samozřejmě hraje také to, že jsem knihu nečetla úplně v ideálním čase, ale v průběhu stěhovaní. Mezi čtením jsem tak někdy měla i dva dny mezeru a pak jsem se jen hodně špatně v příběhu orientovala.
Kniha obsahuje velmi mnoho zajímavých námětů, myšlenek a příběhů a mne při čtení hodně mrzelo, že mám vše jakoby zkrácené. Druhá šance by si podle mě zasloužila být sérií klidně o 3 dílech, ve kterých by příběhy, ale především úžasné nápady autora byly více rozpracovány. Autor vymyslel úžasně zajímavý svět, nicméně já jsem ho bohužel nebyla schopná dostatečně pochytit, což mne velmi mrzí.
HODNOCENÍ: 70 %
Jestli máte rádi záhady a nevadí vám otevřené konce bude se vám Druhá šance rozhodně líbit.