Druhé dítě
Kerry Fisher
Jo má náročnou práci a s manželem vychovávají dospívající dceru, se kterou to začíná být čím dál složitější. Zrovna když se ocitne ve fázi, kdy se na ni starosti valí a má pocit, že horší to být nemůže, její nejlepší kamarádka Ginny zemře. Proti vůli manžela se Jo rozhodne, že se ujme kamarádčina syna Victora a vychová ho jako vlastního. Navzdory obavám má Jo pocit, že je to její povinnost: Ginny byla samoživitelka, a kromě Victora žádnou rodinu neměla. O dospívajícího chlapce se tak nemá kdo postarat. Victorův příchod však nabourá křehkou harmonii rodiny a rozšíří trhliny, které se začaly už dávno objevovat v jejím životě i v malé venkovské komunitě. Na povrch se pozvolna dostává tajemství, které zůstávalo dlouho skryté, a jeho odhalení může mít zničující následky.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , Ikar (ČR)Originální název:
Another Woman's Child, 2020
Příběh docela dobrý, ale zejména první půlka knihy je vyprávěna hodně nezáživným způsobem.
Kniha se mi nelíbila, jedná se o rodinný román než nějaký thiller, děj se hrozně se vlekl, nic moc se tam nedělo, hlavní hrdinka nesympatická, předvídatelné rozuzlení, konec jak z červené knihovny. Jiné knihy autorky jsem nečetla, tahle mě nebavila.
Já jsem zatím četla jen jednu knihu od autorky, tahle byla druhá.
"Matka, jakou jsem mohla být" se mi líbila mnohem víc, zde bylo příliš mnoho deprese, rodičovských pochybností a dokonce žádné velké překvapení v ději se v mém případě nekonalo. Bylo celkem jasné, jak to celé je.
Tentokrát jsem v polovině knihy musela odložit, bolestínské chování hlavní, nepříliš sympatické hrdinky, děj, který nijak radoval, zkrátka jsem to vzdala..
Zajímavé čtení, místy hodně smutné. Ale občas dost vleklé, kdy se tam nic neřeší. Čtenáři velice rychle dojde, co se tenkrát odehrálo, takže žádné překvapení se nekoná. Ale moc hezky se čte.
(SPOILER) Je to příběh o hloubce přátelství, rodinných poutech, ale i o rasismu, předsudcích, dospívání. První polovina se mi moc líbila. Zajímavý námět - smrt kamarádky a vzít si jejího syna do rodiny. Popis puberťáků autentický, někdy jsem se i zasmála. Druhá polovina se ale hodně vlekla a hrdinka pořád jenom kňourala a její počínání/názory mě často štvaly. A závěr? Najednou se jako mávnutím kouzelného proutku všechno vyřešilo..puberťáci dospěli, začali být rozumní, zrovna tak jako hlavní hrdinka..
Kniha o problémech s teenagery, pro mě aktuální téma, zažívala teď peklo se svou dcerou a tato kniha mi dala naději, četla jsem ji se zájmem, co mě jako matku čeká, doba se mění, děti mají přístup ke všemu a má to vliv na jejich vývoj. Líbilo se mi popsání dostupnosti drog v dnešní době. I se mi líbil nápad o přijetí cizího dítěte do rodiny, ruku na srdce, kdo by to udělal??? Četla jsem i jiné knihy od K. Fisherové a čtou se hezky.
Mně se knížky Kerry Fisher líbí a baví. Nejinak je tomu u této poslední. Věřím, že se dostane i z těch modrých čísel, pokud ji dáte šanci. Román asi více pobaví ženy, je o vztazích, rodičovství a o tom, jak těžké to mají se svými nechápajícími rodiči puberťáci a ještě těžší jejich ubozí rodiče :-).
Příběh si plyne v takovém poklidnějším tempu, místy mi přišel až humorný. Ono po létech, kdy už z těch vašich puberťáků se stanou normální lidé, se lecčemu i zasmějete (kdo to tedy máte za sebou :-)). Tady ale v okamžiku odhalení jednoho rodinného tajemství stojí rodina před nelehkým dilematem. Jak s tím naloží, a je dost pevná, aby vše ustála?
Přečtěte si, kniha je velmi dobře napsaná, trošku ve stylu L. Moriarty a jejích Sedmilhářek, je na pobavení i zamyšlení.
Velmi zajímavé a hlukomyslné čtení o jedné rodině, která má neposlušnou dceru, a přibyde k nim Victor, syn nejlepší kamarádky, která zemřela. Co udělá příchod nového člena do už tak vratké rodinné kocábky? Dočtete se o rasových předsudcích, o nelehké rodičovské úloze, i manželských dilematech a smutku ze ztráty blízkého člověka. Tempo je spíše pozvolné, příběh je vyprávěn především myšlenkami hlavní hrdinky. Někomu možná bude chybět více přímé řeči. Nemálo pěkných myšlenek a názorů si z knihy odnáším. Doporučuju.
Takový pohodový a nenáročný román na dva večery. Žádné velké drama nečekejte, ale stojí za přečtení.
(SPOILER) Mě se příběh líbil, v rodině se může přihodit cokoliv a záleží na tom jak se s tím vypořádá a tady se řešení našlo. Klidná četba na víkend.
2019 | Mlčenlivé ženy |
2020 | Žena, kterou jsem byla |
2022 | Matka, jakou jsem mohla být |
2024 | Druhé dítě |
Čtení nelituji, četlo se to dobře, o tom žádná, určitě si přečtu i další, až zase vyjde. Jen to bylo takové to – neurazí, ale ani nenadchne.Za mě stále vede kniha MATKA, JAKOU JSEM MOHLA BÝT.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků