Druhé království
Rebecca Gablé
Anglie roku 1064. Přepadení dánských pirátů znamená předčasný konec bezstarostného dětství mladého Cadmona z Helmsby. Jejich šíp ho těžce zraní a udělá z něj mrzáka. Aby se ho otec zbavil, pošle ho jako tlumočníka do normanské vlasti jeho matky. O dva roky později se vyléčený Cadmon vrací zpět i s vítězným vojskem Viléma Dobyvatele. Po bitvě u Hastingsu a korunovaci Viléma za anglického krále se Cadmon ocitne v nevděčném postavení prostředníka mezi uchvatiteli a poraženými. V této roli si získá mnohé zapřisáhlé nepřátele, ale despotický a mnohdy krutý král dá nejednou na jeho úsudek. Ovšem jen do chvíle, než se Vilém dozví, kdo je normanská dáma, kterou Cadmon miluje…... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2021 , BránaOriginální název:
Das zweite Königreich, 2000
"Láska bohužel nenaslouchá hlasu rozumu." (s 105)
Co naplat, Rebecca Gablé umí psát. A nejen to. Dokáže čtenáře natolik vtáhnout do děje, že zapomíná na čas. Tahle sedmiset stránková kniha mě zprvu odrazovala a chvíli mi trvalo se začíst, ale pak jsem se těšila na každý další večer, kdy si lehnu do postele a před spaním přečtu pár řádků.
Ač je v knize velké množství postav, nebylo těžké si pamatovat jejich jména a osudy. V ději jsem se neztrácela. Přehlednost je na nejvyšší úrovni. Stejně tak propracované charaktery jednotlivých hrdinů i záporáků. Vlastně to byli svým způsobem hrdinové všichni, jen záleží z jakého úhlu a postavení se na ně člověk dívá.
"Ostrý meč je vždy lepší argument než slova na pergamenu." (s. 220)
Caedmon měl mnohdy všechny svaté na své straně a nevěřila bych, že by v temném středověku měl takových šancí znovu začít svůj život. Nicméně právě jeho postava je stěžejním hrdinou románu, protože se kolem něho neustále něco děje.
Nejednou jsem při čtení ronila slzy. To většinou tehdy, když umíral někdo, kdo si svou smrt nezasloužil. A pak jsem bývala zklamaná, když ten, který umíral, nestihl před smrtí říci to, co chtěl a že šlo vždy o nějaké tajemství, které patřilo Ceadmonovi.
Chtě nechtě přirostl mi ten pacholek během čtení k srdci a jelikož jsem včera odpoledne/večer přečetla posledních 200 stran, strávila jsem v jeho přítomnosti velkou část noci ve svých snech.
Skláním se před autorkou, před neskutečnou pílí, kterou vynaložila, aby tenhle román sepsala. Bezpochyby je to velmi kvalitní dílo, které dokáže mnohým napovědět, jak probíhalo utváření Anglie.
Našla jsem novou autorku skvělých historických románů. Příběh Cadmona z Helmsby, který žije určitou dobu na normanském dvoře Viléma Dobyvatele, po jeho boku jako překladatel nás provádí událostmi té doby a jeho postoje se mění. Bude muset udělat plno ústupků proti svému přesvědčení aby vymohl pro svou rodinu navrácení majetku .Jdu shánět další knihy.
Hezký a čtivý historický román z davné bouřlivé doby.
Jen postavy s podobnými jmény mi občas pletly hlavu.
NÁDHERNÝ HISTORICKÝ ROMÁN :-)
Kniha má 700 stran, ale děj mi ubíhal pod rukama jako vítr :-)
Hlavní hrdina Caedmon je najat králem Vilémem jako tlumočník.
Jeho pozice není jednoduchá a mnohokrát se ocitá v těžké až život ohrožující situaci.
Má před sebou hodně bojů, plno intrik, přátelství, lásku.
Romány od Gablé jsou velice čtivé a umí čtenáře zaujmout :-)
Těším se na další její knihy :-)
DOPORUČUJI :-)
Historický román z 11. století vypráví spletité, dobrodružné příběhy smýšlených i reálných postav, na pozadí skutečných a fiktivních událostí. Hlavní postavou je zde Caedmon z Helmsby, překladatel a později i rytíř anglického krále Viléma Dobyvatele. Vedlejšími hrdiny jsou C. sourozenci. Všichni členové této anglicko-normanské rodiny patří mezi imaginární hrdiny.
Kladem je čtivost. Opět se jedná o slušný, zábavný, trochu komerční román ze středověkých dob. Nechybí zde láska, drsné válčení, nebezpečné výpravy, intriky a zašmodrchaný příběh plný zvratů.
Bohužel musím říct, že se jedná o zvraty někdy i poměrně předvídatelné. Už pro to, že autorčiny knihy (tato a pozdější Hlava světa) si jsou totiž v mnohém podobné (nezastupitelnou roli zde hraje: zajatec v nevděčné pozici, zastupující dva národy- zakázaná láska-stoupání vzhůru-padouch v rodině…). Jednu chvilku je nejedna postava ve vězení, třeba jako zajatec, otrok nebo rukojmí, a jde jí o život, pak si naopak najednou polepší a povýší do závratných výšin. Svět je nevyzpytatelný a někdy je opravdu jen třeba dát nějaké problematické situaci čas. Někdy ovšem autorka vyřeší potíže na poslední chvilku hůř upokojivě, díky pochybným zachráncům typu „deus ex machina“, kteří se prostě jako na zavolanou v tíživé situaci zjeví a hrdiny zachrání od všemožných útrap. Nemůžu říct, do jaké míry jsou události a hlavně chování postav přesné a poplatné době, nicméně minimálně čtenáře upozorní na reálné klíčové dějinné okamžiky (např. kdo byl kdy králem a za jakých okolností se jim stal).
Myslím, že novější Hlava světa, z které jsem byla nadšená, z toho podle mého vzešla lépe. Druhé království je trochu povrchnější a nedokázalo mě tak silně zaujmout, i když se pořád jedná o obstojný počin. Autorka zraje jako víno a vylepšuje se, její pozdější román Hlava světa je podle mého úžasný, nicméně by si měla dát pozor na to, aby se nezačala v některých motivech opakovat a nevykrádala zbytečně sama sebe.
Poutavý historický román - děkuji za poznámky od autorky, že napsala pro orientaci krátký historický výklad. Hlavní události odpovídají doložené historii, i když se R. Cablé tu a tam odchýlila od kronikářů...
Caedmon z Helsmby neměl zrovna lehký úkol, slouží mezi dvěma národy a ještě pro nemilosrdného krále Viléma. Románový Caedmon se narodil do bouřlivé doby a nezbylo mu, než aby se jim přizpůsobil...
Těším se na pokračování a moc doporučuji 5*
Rebecca Gablé prostě umí. Další opravdu povedený historický román, stejně jako Hlava světa a Cizí královna.
Kniha Druhé království od Rebeccy Gablé je věrnou historickou popisnou knihou o Vilému Dobyvateli a jeho životě, je ale také naštěstí i fikcí, která je také velmi úchvatná. Kniha popisuje události z roku 1064 - 1087 v Anglii, především na anglickém dvoře, ale rovněž i život Caedmona z Helmsby v těchto letech. Caedmon je jako mladý chlapec raněn šípem do nohy a kulhá. Naštěstí je jeho ženou matkou Normanka, takže Caedmon ovládá svou rodnou angličtinu i normanštinu, což se mu bude velmi hodit. Anglický šlechtic, který je povolán ke dvoru Viléma Dobyvatele poprosí Caedmonova otce, aby jej Caedmon mohl následovat ke dvoru Viléma jako překladatel, kde se mluví normansky. Caedmona si jako překladatele oblíbí i Vilém a tak Caedmon zůstane ve službách Viléma u jeho dvora. Sledujeme příběh Caedmona překladatele a rádce Viléma, stejně jako sledujeme Vilémovy skutky a dozvídáme se mnohé o životě hlavních postav. Jsem paní autorce vděčný, že jsem si značně osvěžil znalosti o Vilémovi, ale s ještě větším zájmem jsem sledoval, vývoj Caedmonova života a všech na královském dvoře. Je to věrohodná kniha o reáliích té doby, o všech Vilémových a Caedmonových blízkých, ale i jejích nepřátelích, úkladech všech, kteří se chtějí zmocnit koruny, drancování, velkých bitvách, útrapách té doby, smrti, ale i o lásce a přátelství, ale hlavně taky církevních sporech. Místy toho dějepisu na mne bylo dost, ale je to opravdu krásná a věrohodná kniha. I když mám rád spíše historické fikce, založené na reáliích a u této knihy je tomu spíše opačně, četl jsem ji s velkým zájmem. Tímto jsem se dozvěděl, že kniha Druhé království, Brána 2021 je první i druhý díl dohromady. Dávám pět hvězd a doporučuji.
Mám veľmi rada historické romány tejto autorky. Nejako som na začiatku príbehu nevedela "prísť na chuť" hlavnej postave, ale postupne ma príbeh vtiahol do deja a rozhodne sa chystám aj na ďalší diel.
Moc zajímavé, už jsem jednu knihu o Vilému Dobyvateli četl, ale ta nebyla tak dobrá ani tak podrobná jako Druhé království. Král Vilém zřejmě už kvůli svému původu, jeho matka byla dcera koželuha, byl nemilosrdný vládce, což poznal i hlavní hrdina této knihy Cædmon z Helsmby, který díky tomu že byl napůl Anglosas a napůl Norman sloužil Vilémovi jako prostředník mezi těmito národy, což nebyla moc závidihodná role, Cædmon také proto strávil docela dost času zavřený v různých kobkách.
V příběhu o ovládnutí Anglie má velkou roli i vzbouřenec Hereward Bdělý jehož postava se nejspíše stala základem vzniku legendy o Robinu Hoodovi.
Musím Rebeccu Gablé pochválit že jako Němka se nebála takhle pustit do Anglických dějin.
Anglie 11. století Francie německá literatura Normané Normandie historické romány
2019 | Hlava světa |
2020 | Cizí královna |
2021 | Úsměv Štěstěny |
2004 | Druhé království |
2004 | Zrada |
Rebecca Gablé byla sázkou na jistotu - a výhra se opět dostavila. Autorka rozhodně ví, jak čtenáře vtáhnout do děje, tak aby zapomněl na okolí. Jako vždycky je tu nadějný mladík, který musí čelit nesnázím a intrikám, boje o moc, pár odporných záporáků a samozřejmě láska. Moc pěkný náhled do doby slavného Viléma Dobyvatele, kterého samozřejmě každý ze školy zná, ale až teď si jeho příběh (a příběh lidí kolem něho) může doslova prožít.