Zrada
Rebecca Gablé
Druhé království série
< 2. díl
Druhý díl rozsáhlého historického románu pokračuje ve vyprávění o vzdělaném Caedmondu z Helmsby, který má na starosti výchovu a vzdělávání královských synů. Především se však snaží udržet na královském dvoře, protože je to jediná možnost, jak získat zpět rodinné panství.
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2004 , AlpressOriginální název:
Das zweite Königreich, 2000

Po přečtení knihy Druhé království jsem nějakou chvíli věnoval tomu, abych si objasnil, co jsem vlastně četl. Tady na DK je kniha rozdělena do dvou dílů vydaných v roce 2004 nakladatelstvím Alpress. Já jsem ale četl knihu, která má 700 stran a byla vydána v roce 2021 Euromedií. Po chvíli zkoumání jsem usoudil, že tento výtisk obsahuje jak děj zde uvedené knihy Druhé království, tak i druhého dílu Zrada. Pro mě asi škoda..... těšil jsem se na druhý díl a pokračování.
Kniha je čtenáři hodnocena velmi vysoko a já se k tomu hodnocení bez výhrad připojuji. Autorka píše vynikající knihy, její znalost historie a umění vytvořit napínavý, zajímavý a poutavý příběh je fascinující.
Tuto knihu jsem si přečetl na základě mé zkušenosti s knihami autorky o Ottovi Velikém. Takže jsem věděl, že autorka píše vynikající historické romány na základě reálných historických událostí, kde vystupují jak postavy známé z dějepisu, tak i postavy fiktivní. Pokud někdo čte mé komentáře a nechá se jimi někdy ovlivnit, tak rád Druhé království doporučím těm čtenářům, kteří mají tento žánr rádi a zajímají se o historii a podmínky života šlechty i poddaných v dávných dobách.

Nebylo to špatné pokračování ... ale je pravda, že mě více (ale jen o malinko) bavil první díl ... bavil mě děj, který se odehrává za vlády Viléma Dobyvatele ...

Pokračování historického příběhu, který dokumentuje vzestup normanského šlechtice-levobočka, z něhož se stal anglický král. Vilém Dobyvatel byl zřejmě velmi nedůvěřivý, opatrný a krutý vládce, ale jedině díky tomu dokázal ovládnout Anglii a zabránit opakovaným dánským nájezdům na anglické území.
Svým dětem, resp. svým synům neprojevoval lásku ani přízeň, ale očekával jejich bezvýhradnou poslušnost. Svou manželku, královnu Matyldu, naopak velmi miloval; po její smrti dlouho truchlil. Dožil se v plné síle téměř šedesáti let.
Příběh Caedmona z Helmsy, jeho sourozenců a jeho rodiny, na pozadí všech zásadních událostí Vilémovy vlády, je i v této druhé knize popsán skvěle a velmi čtivě. Osudy Caedmonových přátel - Ettiena, Wulfnotha, Oswalda - a především Caedmonovy rodiny, jeho nemanželských synů a posléze i dětí z vytouženého manželského svazku, jsou strhující a umožňují nám čtenářům vytvořit si představu o náročnosti života v té době.
"Nyní vím, jak lehce může vést láska ke klamu a zradě, protože je prostě silnější než svědomí. Musela jsem o vás v posledních měsících hodně přemýšlet, protože jsem sama poznala, jaké to je stát mezi dvěma lidmi, které milujete. Když nemůžete jednoho z nich milovat, aniž byste zradil toho druhého. A najednou už vás nedokážu odsuzovat."
A já si jdu koupit první díl nové série této skvělé spisovatelky, s názvem Hlava světa.

Chvíli trvalo, než jsem se do románu pořádně začetl, ale nakonec mě příběh chytnul a docela se mi líbil. Období vlády Viléma Dobyvatele na anglickém trůně bylo velmi bouřlivé, král musel obhajovat své právo na získaný trůn. Hlavní hrdina Caedmon je původem Angličan a nemá jednoduchou pozici - slouží Normanům a zároveň se snaží pomáhat Angličanům. V těchto prvních desetiletích normanské nadvlády nebyly vztahy mezi oběma národy příliš přátelské a bude trvat ještě mnoho let, než se z nich stane jeden národ.
Autorka si dobu dobře nastudovala - nenašel jsem nějaké výrazné chyby v popisech událostí, osob či dobových zvyklostí. Snad jen ona zmínka o dámském sedle byla anachronismem - dámské sedlo se začalo používat až o několik set let později. Tento druhý díl se mi líbil o něco více než první díl. 70%

Kniha navazuje na předchozí díl Druhé Království. Opět musím jen pochvalně hodnotit vynikající dějovou linii.
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2004 | ![]() |
2004 | ![]() |
Stejně jako první díl. Úžasné. Miluju tyhle knihy.