Dům číslo 6
Nela Rywiková
Novela zavádí čtenáře na periferii města, do polorozpadlého domu schovaného kdesi uprostřed bývalého továrního areálu mezi vysokými pecemi vítkovických železáren. Stejně jako zchátraly, zrezivěly a rozpadly se výrobní haly továrny, sešli také lidé, kteří v domě ještě přežívají. Příběh s detektivní zápletkou popisuje osudy čtyř sousedů, kteří se při hledání zdánlivě nejjednodušší životní cesty dopustí zločinu. Všechny hrdiny spojuje minulost prožitá v kleci fabriky, neschopnost změnit svůj život k lepšímu, neschopnost představit si sebe samé jako strůjce vlastního osudu. Společně tak vegetují mezi panelákovými zdmi, daleko od zraku lidí a zájmu úřadů. Za tichého přihlížení se stávají svědky, a nakonec i aktéry zločinu. Každý, kdo by je chtěl vytrhnout z pohodlí jejich řádu, se pro ně stává nebezpečným. Není nic jednoduššího než se nepohodlného člověka zbavit…... celý text
Poutavá prvotina. Skvěle popsané prostředí, dům se mi reálně podařilo zasadit na určité místo v Ostravě, ve své fantazii ovšem. I ty postavy byly hezky vykresleny, mimoostravský autor by to takto nemohl dokázat. Ale něco chybělo. Nevadí, i tak doporučuji přečíst. Hlavně lidem z toho kraje razoviteho :)
Skvěle zachycené charaktery jednotlivých postav i vcelku beznadějné prostředí, ve kterém žily a ze kterého nebylo v jejich případech většinou kam uniknout. Ta ponurost místa na mě z knihy přímo dýchala a vražda tam v podstatě ani být nemusela, příběhy jednotlivých postav na zajímavou knihu úplně stačily.
Čtivé, ale zásadní zklamání přišlo s neobratným střídáním perspektivy vyprávění. Přechody mezi POV některé z postav a provařeným vševědoucím vypravěčem byly násilné a 'nevypsané'. Kolorit ostravské nižší třídy zachycen výborně, ačkoliv přílišný důraz na nářečí by se mohl zjemnit; i pro rodilého frýdečáka to občas bylo zadrhávající v tepu čtení.
Přečteno za tři dny bez větších problémů, ale také bez jakýchkoliv čtenářských orgasmů, škoda. Dvě a půl hvězdičky.
Výborná kniha jak popisem deprimujícího, zchátralého a vylidněného prostředí, tak i samotnou detektivní zápletkou. Autorka rozhodně disponuje bohatou slovní zásobou a podala to lehce a velmi čtivě.
Kniha z prostředí Ostravy a Vítkovických železáren. Nářečí mi tam moc nepasovalo, ale asi je to tím, že u nás na Ostravsku se tato slova liší obec od obce a já osobně bych je prostě vyslovovala jinak. Zápletka zajímavá, určitě doporučuji ke čtení a čekám na další knihu.
Prvotina, která by mohla být mnohem lepší, kdyby měla autorka větší odvahu. Těšila jsem se na dialogy v ostravštině. Ovšem bylo jich málo a i to "po našimu" bylo jen náznakové, učesané, do nářečí se míchala neužívaná česká slova. Popisy neútěšnosti zdevastovaného prostředí se autorce celkem vydařily. Ale vložit více šťávy do jednotlivých postav a vylíčení jejich svérazného života se jí snad podaří až v některé další knize. Moc bych si to přála.
Kniha už vyšla, snažila jsem se to v profilu knihy upravit, ale nejde to (resp. administrátoři tuto změnu stále nepovolili).
Dobrý den,zde píšete,že kniha ještě nevyšla,a já jí už koupil v obchodě... Tak tato zpráva asi je zřejmě staršího data.... Jinak se těším až si jí přečtu,uřčitě bude moc zajímavá. Detektivní žánr mám moc rád. Jarda.
Jak je napsáno v komentáři pode mnou - opravdu výjimečná prvotina. Ještě teď jsem v myšlenkách někde v Ostravě v domě číslo 6 a nemůžu se od knihy nějak odpoutat, i když už jsem ji zaklapla :) Příjemné čtení.