Dům na předměstí - Karel Poláček | Databáze knih

Dům na předměstí

Dům na předměstí
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314724/bmid_dum-na-predmesti-1EA-314724.jpg 4 124 124

Kory98
včera 4 z 5

Je těžké být nájemníkem, ale je i těžké být "panem domácím". Tedy takovým, který by s nájemníky vyšel. Strážník Faktor byl tohoto pravým opakem. Pan Poláček bravurně vystihl povahy jednotlivých popisovaných osob i to, jak se během života a ve víru nenadálých událostí může lidská povaha měnit.

tonouch
předevčírem 3 z 5

Až příliš okatě vyvedená karikatura odporné figurky podlého a nadutého zbohatlíka, která ale stojí za přečtení díky Poláčkovu květnatému stylu a krásné starosvětské češtině.

helenkan
13.02.2025

Skvěle popsané povahy lidí. A to Poláček ovládá ukázkově. Jak dokáže jeden nadutej, chamtivec v podobě domácího otrávit život nájemníků. Poslouchala jsem audio a celou dobu jsem si přála, kdy už na toho zmetka dojde. Na konci jsem v duchu i zajásala. Konečně.

bila.tecka
11.02.2025 4 z 5

Krutě odporná esence maloměšťáctví. Karel Poláček bravurně vykreslil povahu malého nadutce, zlého lstivouna, který svou nicotnou moc dokázal proměnit v až patologickou nenávist vůči lidem. Poslouchal jsem jako audio knihu a Milan Neděla dodal postavě hajzlíka Faktora takovou míru slizkosti, že jsem při poslechu bezděky vykřikoval nadávky vůči jeho podlosti.
Po letech byl jistě inspirací pro postavu řezníka Krkovičky loutkového seriálu Jája a Pája...
Psáno nádhernou starosvětskou češtinou, to jen na okraj.

R47
09.02.2025 3 z 5

Za mě slabší Poláček. Furt jsem v tom cejtil Nerudu a dost mi v tom chyběla Poláčkova ironie. Tu a tam probleskne, ale ne tak skvostně jako jinde. Pak to chvilku vypadalo, že to nabere grády Chytilové Dědictví, ale nestalo se. Chápu, že to kdysi muselo zabrat, asi jako divadelní Společenství vlastníků dnes. Ale takle vlastně nevím, proč to po těch letech číst. Snad jen, že se nic nezměnilo...

Anavi8912
07.02.2025 3.5 z 5

Skvělá kniha . Humorně vykreslen život v činžovnim domě na pražském předměstí, vztah mezi nájemníky a majitelem domu. Poslechnuto na Českém rozhlase v podání Milana Neděli.

alef
07.02.2025 4.5 z 5

V ospalém zákoutí Prahy, zdá se, plyne čas pomaleji.
Stojí tu dům, co by mohl vyprávět kdyby uměl mluvit, ale neumí,
a tak vypráví skrze své obyvatele.

Voní tu staré cihly, levný tabák, a nad pořádkem tu bdí pan domácí, policajt Faktor.

A pak tu jsou nájemníci, každý se svým vlastním příběhem ... starý mládenec spiritista, hokynář, nebo vážený úředník se svou milostivou paní.

Pan Poláček to všechno pozoruje a s humorem a laskavostí běh událostí zaznamenává ... radosti a starosti životem a panem domácím zklamaných obyvatel.

Tahle knížka popisuje život takový, jaký tehdy opravdu byl, nic neunikne bystrému oku autora, a tak zjistíš spoustu zajímavých informací, možná by se spíš dalo říct drbů, protože na nich tohle společenství stojí.
Všechny tak uvidíš v jiném světle - Faktora jako vychytralého lišáka o jehož vypočítavosti se ohledně všichni nájemníci brzy po nastěhování přesvědčí na vlastní kůži.
Nedorozumění na sebe tak nenechají dlouho čekat. Servírována vám jsou s laskavým humorem a pochopením, když totiž zvědavě mrkneš oknem dovnitř v zrcadle na zdi zahlédneš odlesk vlastní nedokonalosti.

PS: ... a ta kouzelná starosvětská poetika textu mě fakticky baví :-).

DominaCZ
23.12.2024

Nemůžu si pomoct, nic na 5 hvězd tu není, zlatej Michelup.
Tohle je suchý a roztahaný.
Věty se opakují z Michelupa, poznávám je v totožném znění.
Je to o ničem prostě a hlavně: na jednu stranu je pán když je ouřada a na druhou nabádá manželku ať s nikým nemluví, že musí být přikrčení v koutě, plazit se přede všema protože moc nevydělá a jsou malí lidé? Tak jak jako???

milan3144
23.12.2024 5 z 5

Kaleidoskop přetvářky a devótnosti v podání strážníka, domácího pána Faktora, který svým jednáním ztrpčuje život svých nájemníků.
Pět hvězd.

Marla
29.08.2023 5 z 5

Nádhernou češtinou napsaný a nesmírně jedovatý a vtipný obrázek pražské periferie a jejich obyvatel.

Bumeso
25.06.2023 5 z 5

Navzdory nevelkému rozsahu absolutní perla, založená na skvělé znalosti češtiny a vzorců lidského chování.
Jan Faktor je okouzlujícím hrdinou, kterého by nikdo nechtěl poznat.

Kabuky
13.12.2022 5 z 5

Krásná čeština, vynikající popis místa, času a postav.

ivetka859
23.09.2022 4 z 5

Spousta prvků byla okouzlující, učaroval mi jazyk, zachycení poměrů na předměstí, ta prostota lidu. Ale někde v půlce jsem si říkala, jestli toho patosu není až moc, že už by se to raději mohlo pohnout z místa.
Nicméně celkový dojem byl dobrý, nejspíš se rovnou vrhnu na další Poláčkovu knihu

david6273
15.11.2021

Charaktery postav, které maloměšťáctvím doslova čiší, jsou krásně vypointované. Poláčkův mluvený dialekt je jedinečný a knihu tím posouvá ještě výše. Humorné dílko, které dává vtipnou sondu do prvorepublikového života na pražské periferii.

Vidlička
05.10.2020 5 z 5

V první řadě překrásná prvorepubliková čeština, hned za ní nezaostávající humor a vtip a do třetice všeho dobrého nadčasová satira lidského jednání. Laskonka.

radimch
11.06.2020 4 z 5

Krásný jazyk, už jen proto stojí za to knihu číst.
Jinak z obsahu knihy samotné, jak popisuje životy lidí, nedělá se mi dobře.
Poláček nastavil zrcadlo pěkně.

Breadfish
21.07.2019 5 z 5

Výborná knížka, ke které se v průběhu let často vracím. Skvěle vykreslené charaktery, mistrovsky popsaná atmosféra.

ArwenAragorn
14.06.2019 4 z 5

Výborně popsané postavy a téma knihy je stále aktuální.

jprst
02.05.2019 3 z 5

Z příběhu je patrné, jak dobře Poláček znal povahy různých lidí kolem sebe. Jen se nabízí otázka zda věděl nebo alespoň tušil, že tyto typy jen tak snadno ani v budoucnosti nevyhynou.

waits
22.02.2019 5 z 5

Vlastně to není veselé čtení, ale čtu tuhle knihu rád. Poláček popisuje vyhrocený vztah nájemník/majitel v její vyhrocené podobě, ale čtivě, tak jak to Poláček umí.

Část díla

80% Panna a cikán 1930