Nečekaná naděje
Marie Adams (p)
Dům nového života série
< 2. díl
Carola, sama matka tří dětí, se naplno věnuje práci porodní asistentky. Množství nočních směn a přesčasů má ale neblahý vliv na její zdraví i osobní život. Manžel, který se proslavil psaním knih, se jí odcizil a starosti jí dělá i dospívající dcera. Co bude muset Carola podstoupit, aby zase začalo svítat na lepší časy?
Opět se dostáváme do porodního domu,ale o několik let později, kde už mají pěkně zaběhnutý řád s porody, ale i v této knize se setkáváme se Suzanne, Carolou, navrátivší se Ellou a s prací se musí vypořádávat hravní hrdinky i s běžnými úskalími jak rodinného života, tak i života jako takového:)
První díl série byl možná o malý kousek hezčí, ale kniha se moc hezky četla. Děj se odehrává o několik let později, kdy je Dům už plně zavedený a hojně využívaný, ale přesto ne všichni mu ještě věří. Děj je vyprávěn z pohledu, teď už 4 porodních asistentek, kdy každá řeší i své osobní problémy a touhy, přesto však dál zůstávají kamarádkami a vzájemně si pomáhají.
Pokračování série Dům nového života je minimálně, tak skvělé ne-li lepší než první díl. Příběhy porodních asistentek , které společně založily porodní dům, jsou velmi různorodé. A to jak v případě jejich osobního života , tak toho profesního.
Druhý díl se odehrává s odstupem čtyř let, přesto je k jejich náročné, ale krásné práci stále přistupováno s nedůvěrou, ženy se musí snažit všemi prostředky získat si klientelu a důvěru rodiček i jejich rodin. Kniha popisuje porodnictví v Německu v 90. letech minulého století a příběhy , které se zde odehrávají jsou i v současné době aktuální a některá dilemata se řeší doposud.
I když jde všechno dopředu a zdravotní péče se stále vyvíjí, určité stereotypy a vzorce péče i chování zůstávají jen velmi málo pozměněné.
Myslím , že po přečtení této knihy by většina žen zvolila tento způsob porodu.
Samozřejmě se takto tvrdá práce a zodpovědnost odráží i na životech hlavních hrdinek a jejich rodin a ne každý na tuto práci pohlíží s pochopením.
Kniha je pohlazením po srdíčku , velice dobře se čte a bude zajímat asi především ženy.
Doporučuji si nejdříve přečíst první díl, protože , i když autorka některé nejdůležitější události připomene, lépe si knihu užijete, když budete vědět, co událostem předcházelo. Kniha se dá číst i samostatně, ale jsem přesvědčená, že po jejím dočtení si budete chtít přečíst i první díl.
Děj vás chytne a nepustí.
Druhý díl o porodních asistentkách byl trošku napínavější(části o Carole).Pěkný příběh o přátelství,rodině a s porody na který má každý jiné vzpomínky.Třetí díl si taky přečtu když vjde:).