Prázdná hnízda
Mariam Petrosjanová (p)
Dům, ve kterém... série
< 3. díl
Na kraji města uprostřed paneláků stojí Šedý dům. Skrývá v sobě tajemství a za jediný den se v něm odehrají příběhy, které ve světě venku nezažijete ani za celý život... Obyvatelům Domu se krátí čas. Hodiny neúprosně tikají a pobyt v důvěrně známých pokojích a chodbách se chýli k závěru. Ukončení, událost tak strašlivá, že se o ní pro jistotu nemluví ani šeptem, už brzy vrhne děti Domu do nelítostných spárů venkovního světa. Existuje nějaká šance se tomuto osudu vyhnout? Existuje možnost úniku? Existuje cesta, která nevede ven z Domu, ale... jinam? Zdá se, že ano, ovšem každého, kdo se po ní bude chtít vydat, to bude něco stát. A někoho to možná bude dokonce stát úplně všechno.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2017 , Fragment (ČR)Originální název:
Пустые гнезда, 2009
Zde mě překvapil pohled do jiného světa který se mohl stát komukoli ikdyž ve světě realit..Jsem tak nějak rozpolcen nevím co si o tom mám myslet.
Kniha mi tedy vůbec nesedla se všemi svými symboly, podivnými postavami a zvláštním dějem.
První komentář pár týdnů (měsíců?) po vydání knihy...a přitom jde o poslední díl kultovní trilogie, ověnčené řadou cen, jak často uvádí. Po přečtení série jsem hledala jakékoliv informace o Domu, chtěla jsem srovnat, utřídit myšlenky. V češtině jsem našla jedinou recenzi (odkaz zde na Databázi) a komentář překladatele o tom, jak se mu na překladu dobře pracovalo. Přitom souhlasím s tím, že si tato série zaslouží pozornost, je tak zvláštní, jiná. Tomu, kdo se pročetl skrze oba předchozí díly, nemusím moc vysvětlovat čím a proč. A kdo je četl, neumím si představit, že by nepociťoval nutkavou potřebu přečísti i tento třetí...Přemýšlela jsem dlouho, co mi to celé připomíná, jak to pojmenovat...surrealistické fantasy, nebo co? Asi je to jedno, jenom ještě podotknu, že podobně rozrušená, napjatá, nervózní z toho, co si myslet, jak do dopadne, jsem kdysi dávno cítila snad jen u knih od Kafky. Setkání s Domem pro mě bylo jedinečným čtenářským zážitkem, skvělou příležitostí tušit, luštit náznaky a symboly, představovat si, pochybovat a zamýšlet se...Určitě si sérii někdy přečtu ještě jednou.
tajemno ruská literatura magický realismus arménská literatura fantaskní vztahy mezi vrstevníky děti se zdravotním postižením
Skrýt reklamy
Dokonalé zakončení znamenité trilogie, o níž nejde říci jediného špatného slova. Do příběhu jsem se téměř okamžitě začetla a k jednotlivým dílům jsem se vrátila a znovu si je přečetla.
Toto je knížka u které se rozhodně nebudete nudit. Po celou dobu čtení, kniha neztrácí své kouzlo pro objevování stálé nových zápletek k zamyšlení a vývoji jednotlivých postav, které jsou sami o sobě velmi zvláštní.