Důvod k naději: Moje cesta životem

Důvod k naději: Moje cesta životem
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550579/bmid_duvod-k-nadeji-moje-cesta-zivotem.png 4 82 82

Světově uznávaná bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová změnila svým výzkumem v šedesátých letých letech 20. století pohled na chování šimpanzů a významně se zasloužila o jejich ochranu. Zjistila například, že tito primáti používají nástroje, že dokážou projevovat své emoce, ale i to, že se mezi sebou zabíjejí. Šimpanze v africkém Gombe studovala přes 45 let a právě jí vděčíme za mnoho poznatků o nich. Celý svůj život zasvětila přírodě a její ochraně a její působení už dávno přesáhlo oblast vědy. Stala se poslem míru OSN, cestuje po světě se svým projektem pro mladé Roots & Shoots (několikrát navštívila také Českou republiku), přednáší a věnuje se i dalším humanitárním projektům. Za celoživotní přínos v oblasti výzkumu myšlení zvířat a rozvoje lidstva obdržela v roce 2021 prestižní Templetonovu cenu, která se uděluje žijícímu člověku, jenž se zasloužil o přínos na poli „pokroku ve výzkumu a objevech týkajících se duchovních skutečností“. V této knize Jane Goodallová odhaluje své rodinné zázemí a nastiňuje své působení v Africe. Předkládá tak inspirativní poselství, stejně hluboké jako poznání, ke kterému došla na své cestě za hledáním naděje nejen uprostřed nedotčené přírody. „Příroda je v podání Jane Goodallové provázána s duchovním a politickým uvažováním. Jedno nejde oddělit od druhého, teprve pak bude život kompletní. Ten její je dlouhý a naplněný, svědectví o něm je dojemné i burcující.“ - ALEŠ PALÁN, AKTUÁLNE.CZ... celý text

Biografie a memoáry Příroda, zvířata Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: audiokniha , Kazda

Reason for Hope: A Spiritual Journey, 1998

Interpreti: Taťjana Medvecká

kkackah
07.06.2022 5 z 5

O Jane Gooddall jsem poprvé slyšela, když byla hostem v podcastu Jaye Shattyho - On Purpose. Přišla mi jako velice zajímavá osobnost, moudrá žena, která toho má mnoho co říct. K Vánocům jsem pak dostala knížku The Book of Hope. Nebudu lhát, knihu jsem nezvládla přečíst za týden, ani za měsíc, trvalo mi to celkem 4 měsíce, které jsem prokládala beletrií. Každopádně vždy mi stačilo přečíst pár stránek k tomu, abych se nad jejich obsahem mohla pořádně zamyslet. Líbil se mi způsob vyprávění, tedy formou dialogu, také rozdělení důvodů k naději na několik skupin a dopis od Jane na úplném závěru byl taktéž velmi přínosný.
Hlavní myšlenkou této knihy je dodávání síly čtenářům, aby se nevzdávali naděje, aby věřili, že naděje stále je, že můžeme nasměrovat chod dějin více optimistickým směrem, ale hlavně, že každý jedinec na této planetě má moc něco změnit. Jak řekla v knize Jane - milion kapek nakonec vytvoří oceán. :)

SonaH
03.06.2022 5 z 5

Úžasná žena, úžasná kniha!
Tak po přečtení této knihy mohu říct, že mi bylo doslova ctí se seznámit s životem i myšlenkami Jane Goodall. Je to nejen její autobiografie nebo kniha o šimpanzech, ale je i motivační knihou, knihou osobního rozvoje, která dokáže inspirovat a probudit v člověku emoci či touhu něco změnit. A vlastně toto bylo a je jejím celoživotním poselstvím: probudit lidstvo a být lepší pro naše okolí i pro naši planetu. Je to kniha, která mi opět rozšířila obzory, s kterou jsem se mnohdy ztotožnila a přitom mě bavila.
Doporučuji i jako kvalitní dárek!
P.S.: Mj. na stránkách nakl. Kazda je možnost do 30.6. napsat autorce vzkaz, který ji zašlou, což je teda skvělý nápad.