Dva proti Říši

Dva proti Říši
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533823/bmid_dva-proti-risi-65e9d25f8a802.jpg 5 1609 1609

Strhující románové zpracování atentátu na Reinharda Heydricha v mistrném podání Ladislava Freje barvitě i fundovaně popisuje scénu domácího odboje stejně jako exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu, okolnosti i situaci po něm. Všechny zúčastněné ve svižných dialozích ukazuje jako lidské bytosti s jejich slabostmi a touhami. Zároveň poskytuje realistický obraz i postoj představitelů Říše a odhaluje vyšetřovací postupy gestapa, přičemž historické události předkládá nečekaně napínavou formou.... celý text

m2056
14.09.2023 5 z 5

Tak tohle je super kniha pěkný čtení a nový pohled jak probíhal Atentát nová i fakta které člověk neznal.

Kuffenbach
05.09.2023 5 z 5

Famózní, napínavé, smutné. Ti kluci měli odvahu. Kéž bych ji měl v sobě taky. A kéž nikdy nemusím zjistit, jestli mám. Za 5.

Princezna22
30.07.2023 5 z 5

Velmi čtivé. A napínavé. Doporučuju

Monnyska
27.06.2023 5 z 5

Velmi, opravdu velmi čtivý román založený na skutečných událostech. Nemohla jsem se odtrhnout, musela jsem číst každou volnou chvíli, a nakonci ukápla velká slza. Člověk si to v dnešní době neumí ani představit, troufám si říct, že i vlastenectví vyšlo už trochu z módy... Kdo ví, co by bylo, kdyby se atentát nestal, kdyby Čurda nebo Gerik nekolaborovali a drželi se svých úkolů z Anglie, co kdyby Lidice nebyly vypáleny, znamenalo by to, že po válce bychom měli úplně jiné území? Stáli by na naší straně vítězné mocnosti? A jak by dopadli parašutisté, kdyby přežili válku? Skončili by ve vězení, či by byli popraveni ve vykonstruovaných procesech jako jiní? Asi by se divili, kam až ta doba zašla a že nacismem skončila jedna etapa a druhá etapa přišla na řadu... Člověka to nutí přemýšlet, ještě stále mám knihu v hlavě... Opravdu doporučuji...

ondras666
15.06.2023 5 z 5

Velmi silná kniha o hrdinství mnoha lidí, kteří věřili v lepší svět. A i když věděli, že čin, který vykonaji, bude mít nedozírné následky, šli do toho.
I když člověk ví, že tady happy end nebude, pořád nějak čeká, že přeci musí přežít...
Čest jejich památce a díky za činy, které my si neumíme dnes ani představit.

just_clara
19.04.2023 5 z 5

Kniha se vypráví jako dobrodružný román, liší se tím, že vše se takto (pravděpodobně) odehrálo. Hrozně mě rozesmutnilo, (i když jsem věděla, že to tak musí dopadnout) když zemřeli Gabčík a Kubiš. Můžu to doporučovat všem, co o atentátu moc neví, kdyžtak bych potom navazovala knihou o Lidicích.

Danago
17.04.2023 5 z 5

Doposud jsem o atentátu na Heydricha věděla jen velmi málo. Kniha mi ukázala zevrubně celou historii této události, která navždy vstoupila do dějin. Pozadí tohoto hrdinského činu a celkově odboje v našem státě. Jsem hrdá na všechny , kdo bojovali jakýmkoliv způsobem , nevzdali se do poslední chvíle. A jak už tu zaznělo mnohokrát přede mnou, i když jsem věděla jak to dopadne, kniha mě natolik vtáhla do dělje , že jsem doufala v zázrak.

MichalMartinka
14.04.2023 5 z 5

Výborné čtení. Napínavé až do konce. Pořád člověk věřil, že to nedopadne tak jak historie napsala. Ale nestalo se tak. Čest památce hrdinům.

marco026
03.04.2023 5 z 5

Nikdy som si nemyslel, že existuje kniha, ktorú by som odporučil prečítať každému, no práve som ju asi našiel. Dielo Jiřího Šulca s názvom Dva proti Říši som si plánovať prečítať už dlhšie, pretože samotný atentát na Heydricha ma zaujímal. Kniha nepopisuje len prípravu a výcvik Gabčíka s Kubišom, ktorí boli poverení touto tajnou úlohou, ale autor sa venuje aj samotnému odboju a tiež postupu Nemcov pri snahe rozbiť nadobro akýkoľvek odpor. Veľmi dobre sú napísané samotné dialógy, no jediné čoho som sa bál bolo, že sa budem strácať v rôznych menách ľudí, ktorí boli zapojení do odboja alebo tých na opačnej strane. Je pravda, že postáv v knihe je veľa, ale nakoniec sa autor rozhodol vybrať z tohto historického obdobia len tie najpodstatnejšie a najvýraznejšie pre príbeh, takže ich nie je až toľko, že by sa čitateľ v deji a menách strácal. Toto svoje rozhodnutie spomína na konci knihy, kde aj vysvetľuje, ktoré udalosti boli prikrášlené alebo vymyslené len pre potreby príbehu. Som však veľmi rád, že takých vecí je v knihe málo a autor vystaval tento historický román hlavne na základe zachovaných prameňov, pričom využil aj pomoc rôznych historikov. Ide naozaj o veľmi silné dielo, od ktorého sa nedokážete odtrhnúť. Byť cudzincom vo svojej rodnej zemi muselo byť niečo strašné. Knihu odporúčam aj tým, ktorí sa o tematiku druhej svetovej vojny nezaujímajú.

Akana
31.03.2023 4 z 5

Literárně hodně spořádané a konzervativní, faktograficky možná sporné (nevím, nejsem takový znalec), ale pokud se chcete zevrubně seznámit s celou historií atentátu na Heydricha a dáváte přednost beletristickému vyprávění před řečí suchých faktů, pak není co řešit. Jak tady v komentářích občas zaznívá: víme, jak to dopadne a přece v sobě živíme malinkou bláhovou naději, že by nemuselo... To podle mě svědčí o tom, že vypravěč - v tomto případě Jiří Šulc - svoje řemeslo ovládá.

chrudas
20.02.2023 5 z 5

Přála bych si více takových knih. S tímto období naší historie setkáváme často v různých knihách, ale tahle kniha je pro mne nejzajímavější, velmi dobře napsaná. A svým způsobem vzdává hold všem zúčastněným, kteří bojovali za naší vlast a lepší budoucnost. A ano myslím, že by si tato kniha zasloužila být mezi povinnou četbou.

stanislav6289
11.02.2023 3 z 5

Dobrý způsob, jak předat informace člověku bez znalostí historie, pro poučeného čtenáře černobílé opakování již známého.

helena842
21.01.2023 5 z 5

Skvělá kniha, jsem nadšená, příběh chytne od začátku do konce. Obdivuji autorovu úžasnou znalost historických okolností, které se mi výborně podařilo zakomponovat do příběhu. Určitě doporučuji k přečtení, stojí to zato.

R47
16.01.2023 4 z 5

Skvělé, v podstatě akční čtivo. Skutečný thriller na základě skutečných událostí. Akorát ten název je zavádějící. Autor nesleduje jen dva parašutisty, ale podává obraz odboje u nás už před jejich přistáním, i to, že na samotnou akci ve skutečnosti nemohli být jen dva, ale potřebovali pomoc dalších. Škoda že jako u každé podobné knihy s postupujícím studiem historických dokumentů zjišťujeme, že ty klíčové události proběhly jinak. A tahle kniha, právě proto, že je tak dobrá, nakonec bude moct za to, že si události budeme pamatovat „špatně“. Bylo by fajn, kdyby autor knihu přepsal na základě nových zjištění.

Mateo67
06.01.2023 5 z 5

Život píše ty nejzajímavější příběhy. Myslela jsem si, že znám o atentátu docela dost. Jak jsem se mýlila. Z této knihy toho získáte mnoho. Otevře se vám pohled na exilovou vládu v Londýně a výcvik parašutistů, strávíte mnoho dní a nocí s příslušníky gestapa a pochopíte, že Češi nejsou jen beránčím národem věčných stěžovatelů. Dostanete odpovědi na to, zda atentát stál za tolik tisíců mrtvých. A vše je popsáno tak, že už nejspíš nikdy nezapomenete. Závěrečnou kapitolu odehrávající se v kostele jsem si přes veškerou vážnost užila s úsměvem na rtech. Když si uvědomíte, v jaké situaci se parašutisté nacházeli a jak se jí postavili, musíte být prostě pyšní na to, že jste taky Češi. Se škodolibou radostí jsem knihu dočítala a přála Němcům tu totální nevěřícnost, bezmoc a neschopnost dosáhnout vítězného konce.

sabina5156
06.01.2023 3 z 5

Nejsem úplně fanoušek knih z druhé světové války, které se snaží spíše o čtivost příběhu než o faktickou stránku věci. Mám poté problém o knize přemýšlet jako o popisu skutečných událostí a spíše se zaměřuji na povahy jednotlivých postav a jejich mezilidské vztahy. Knihu jsem četla dvakrát, poprvé se mi líbila velice, podruhé jsem v ní původní kouzlo nenacházela, jelikož jsem v té době za sebou měla Hitler a Stalin: Paralelní životopisy a Hitlerovy rozhodující bitvy. Obě tyto knihy na mě velmi silně zapůsobily svým faktickým a věcným sdělením a nejednalo se o umělé vyvolávání emocí - což mi v této tématice vždy připadá poněkud laciné. Knihy si vážím jako historického svědectví té doby, nicméně už bych se k jejímu čtení zpět nevrátila.

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Čtivá kniha o atentátu na Heydricha, ale žádná Karikova "Na smrt" to taky není. Do půlky jsem se s ní trochu prala, ale od začátku plánování atentátu už to šlo samo.

vrbova4204
29.12.2022 5 z 5

Kdysi dostala jako novinku a od te doby vsem doporuciji.

jaroiva
26.12.2022 5 z 5

Nechápu, proč se do těchto knih znovu pouštím, když všichni víme, jak to dopadne/dopadlo. A já pořád doufám, že se to nějak změní nebo co... a mávnutím kouzelného proutku nastane šťastný konec, Lidice zůstanou ušetřeny, atentátníci si užijí zaslouženého starobního důchodu...

Těžce to nesu, ale stejně si zas přečtu o Anthropoidu další knížku! A ještě k tomu o vánocích.
Ale nedá se nic dělat, musím doporučit. Tento způsob zpracování mě uchvátil a přikoval k textu. Ještě lepší než HHhH, na kteroužto knihu, resp. její styl, jsem si chvilku musela zvykat.

J.Clouseau
11.11.2022 5 z 5

Velmi poutavá kniha. Probudila ve mně ten opravdový zájem o téma atentátu na Heydricha a událostech kolem něj. Nelze jinak než tento román vřele doporučit!