Operace Bruneval přehled

Operace Bruneval https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204325/bmid_operace-bruneval-BKJ-204325.jpg 4 142 142

V únoru 1942 bylo na pobřeží kanálu La Manche v okupované Francii vysazeno sto dvacet britských výsadkářů s úkolem obsadit a rozmontovat německý protiletecký radar Würzburg. Poté se měli vrátit do Anglie s klíčovými součástkami. Na základě důkladného studia události, která vstoupila do vojenských dějin jako Bruneval Raid, popisuje Jiří Šulc ve špionážním románu jak okolnosti, které operaci předcházely, tak vlastní akci, a současně přidává napínavý fiktivní příběh německého agenta.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Operace Bruneval. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

felixrr
06.02.2024 5 z 5

Od Šulce už nečekám nic než dokonalost, a on to zase dokázal...

marco026
15.09.2023 5 z 5

V období druhej svetovej vojny v rámci tajnej operácie s krycím názvom Biting mala špeciálna britská jednotka na francúzskom pobreží rozobrať nový typ nemeckého radaru a jeho súčiastky priniesť do Veľkej Británie na bližšie preskúmanie. Tento radar slúžil na lepšie riadenie protileteckej obrany v noci a nepriaznivom počasí. Román Operace Bruneval popisuje prípravu a priebeh operácie, ale tiež fiktívny príbeh nemeckého špióna.

Kniha Dva proti Říši od Jiřího Šulca patrí k najlepším vojnovým románom aké som kedy čítal a práve preto som od jeho ďalšej knihy s názvom Operace Bruneval mal veľké očakávania. Autor opäť nesklamal a v tomto diele prináša veľmi pútavý príbeh podľa skutočnej udalosti doplnený o vymyslenú špionážnu linku, ktorá však do deja perfektne zapadá a robí ho napínavejším. Pátranie po agentovi pracujúceho pre Nemcov je podľa mňa lepšie spracované než samotný výsadok a priebeh operácie. V podstate väčšina knihy sa venuje hlavne tejto príbehovej línii a príprave špeciálnej jednotky. Postupy pri pátraní po tomto špiónovi sú veľmi dobre spracované a je vidieť, že sa autor v dobových metódach vyšetrovania veľmi dobre vyzná.

Koniec a samotný priebeh operácie je perfektný, no napriek tomu si stojím za tým, že vymyslená špionážna časť je ešte o kúsok lepšia. Vzhľadom k tomu, že ide o román, tak zapracovanie tohto fiktívneho príbehu dáva zmysel. Okrem toho som o tejto tajnej akcii pred čítaním knihy predtým nikdy nepočul, takže som rád za doplnenie vedomostí. Rovnako ako pri Dva proti Říši musím dať dielu Operace Bruneval v hodnotení plný počet.


Kortez
21.07.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem. No tak jo, pár krát jsem se nadechl, nebo i vyspal a šel do práce, ale nic na tom nemění fakt, že jsem využil každou minutu volného času a četl tuhle vynikající věc od vinikajícího autora. Žádné hluché místa, vše jelo jako po drátkách a nejvíc hodnotím linku s prozrazením operace opilým vojínem. Na samotné skutečné události z II. sv. války je tahle fikce v baru s welšským špionem - barmanem to pravé koření príběhu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Operace Bruneval v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených204x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených10x
v Knihotéce101x
v Chystám se číst67x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

bojové operace

Autorovy další knížky

Jiří Šulc
česká, 1969
2007  96%Dva proti Říši
2010  91%Mosty do Tel Avivu
2018  92%Zrádci
2011  81%Operace Stonewall
2014  88%Operace Bruneval