Dvanáct nejlepších her 1+2 - komplet
William Shakespeare
Dvousvazkový soubor dvanácti her Williama Shakespeara je výběrem toho nejlepšího z jeho dramatické tvorby. První svazek zahrnuje hry napsané a provozované v první polovině Shakespearova života v době vlády královny Alžběty I., tedy v období vrcholné renesance. Obsahuje hry: Král Richard III., Zkrocení zlé ženy, Romeo a Julie, Sen čarovné noci, Benátský kupec a Veselé paničky windsorské. Druhý svazek nás přenáší do druhé poloviny autorovy tvorby, do počátků baroka. Pevný řád světa se v jeho hrách rozpadá a autor nahlíží do nitra svých postav. Svazek obsahuje komedii Večer tříkrálový, vrcholné tragédie Hamlet, Othello, Macbeth a Král Lear a básnickou pohádku o smíření a odpuštění Bouře.... celý text
Překlad Jiřího Joska je velmi moderní, místy se mi zdál moderní až příliš. Pokud je to ale cesta, jak přivést k Shakespearovi víc současných čtenářů, je cestou správnou. Navíc je dvousvazkové souborné vydání ozdobou knihovny.
Jako milovník Shakespeara jsem dostala tento soubor od rodičů na památku. Ráda se k němu vracím. Krásná pro mě :)
2015 | Romeo a Julie |
2010 | Hamlet |
2011 | Zkrocení zlé ženy |
1994 | Sen noci svatojánské |
1964 | Othello |
Skvělý výběr divadelních her Shakespeara - ve dvou svazcích jich obsahuje dvanáct - a s novým překladem pana Joska. Hodnocení jednotlivých her mám u každé hry zvlášť - zde hodnotím počin tento výběr vydat. Skvělý nápad!