Dvě tváře lásky
Marie Hamáková
Strhující román o síle mateřství a všepohlcující vášni. Láska má mnoho podob. Co se stane, dojde-li ke střetu dvou z nich? Co když bezbřehé, avšak svým způsobem sobecké, mateřské lásce zkříží cestu láska romantická, vášnivá a spalující? Které citové pouto bude silnější? Matylda je mladá, nekonfliktní a důvěřivá dívka. Jana, matka jejího přítele, je ve všech směrech dokonalá, ale také majetnická a povýšená. Jakub je vzorný partner i syn. Miluje obě, matku obdivuje a s Matyldou ho pojí nespoutaná vášeň. Ale bude si muset vybrat. Jeho matka si totiž vedle něj představuje zcela jinou nevěstu a udělá cokoli, aby od něj Matyldu odvedla. Dokáže Matylda čelit lžím a nástrahám, které pro ni nastávající tchyně připraví?... celý text
(SPOILER) Líbila se mi myšlenka o tom, že láska může mít mnoho podob. A zde byly představeny dvě 1. mateřská, ale velmi podmínečná láska, 2. vášnivá partnerská láska. Za mě ale u linie partnerské lásky chyběla jiskra a další složky lásky - erotika mi zkrátka nestačila. Kniha se mi četla dobře, svižně. Ale něco mi tam chybělo. Jako by to nebylo úplně dotažené nebo se mi to možná ztrácelo v mlze, protože to z mého pohledu nebylo dostatečně propracované (spíš takové jen naznačené). Obě Janina tajemství jsem tušila dlouho dopředu, což nevadilo, ale víc bych to zintenzivnila a daleko více propracovala.
Knížka je opravdu čtivá. I já jsem podlehla kouzlu krátkých kapitol a díky myšlence “tak ještě jednu, ji přečetla během víkendu.
Příběh jako takový mi přijde hollywoodsky přitažený za vlasy. Připomněl mi film Krevní pouto s Gwyneth Paltrow. Pousmála jsem se nad několika filmovými klišé, která nebudu rozvádět, abych nekazila překvapeni těm, kteří knížku ještě nečetli.
Sexuálních scén bylo dost, klidně bych jednu, dvě vyhodila, ale na druhou stranu šlo o jedinou Matyldinu munici v boji za udržení si Jakuba, a Janiny zbraně měly také dostatek prostoru.
Prvních par kapitol jsem měla problém vnímat, za koho zrovna čtu, ale brzy jsem si zvykla. Nakonec mi řádky běžely pod očima tak rychle, ze jsem si v hlavě ani nestačila udělat vizualizaci postav, což je možná škoda.
Určitě povedený debut autorky, moc se mi líbilo téma tchýně, to bylo hezky zpracované. Přesto mi některé pasáže nepřišly uvěřitelné, zejména u Jany na začátku, naopak jsem si zamilovala Matyldu, která byla zlatá. Dokázala být milující, ale i se postavit proti ostatním kvůli svému štěstí. Kuba neměl zrovna jednoduchou pozici, ale zvládnul to dobře. A Jana byla teda šílená postava (v dobrém). Jako to co prováděla, bylo něco a spíš na konci se divím, že Jakub když prozřel ho spíš nešokovalo tohle než ono "tajemství". A sexuální scény mi tam přišly až moc na úkor jiných pasáží, co by se daly rozepsat. Ale celkově se jedná o zdařilé dílko a já se těším na další příběh od autorky.
Matylda poznala muže svých snů. S Jakubem jsou šťastní a plánují společnou budoucnost. Vše se začne bortit, když se Matylda seznámí s potenciální tchýní Janou, která se zpočátku tváří, že s výběrem syna souhlasí, ale vizi budoucí snachy Matylda nesplňuje. Ta Janinu masku brzy prohlédne. Jak dopadne jejich boj o Jakuba? A jak se ke všemu postaví on?
Kniha je vyprávěna v ich formě střídavě z pohledu Matyldy a Jany. Krátce po začtení se mi vybavil film Příšerná tchýně s Jennifer Lopez a Jane Fonda. Podobný příběh je i zde. Film miluju a kniha se četla dobře, ale knižní pojetí se na mě nepřeneslo.
Chyběly mi emoce mezi postavami. Ať už byly šťastné, smutné, naštvané, zářily nadšením nebo trpěly v slzách, nešlo mi se do nich vcítit. Nejspíš to bylo způsobené i častou nekomunikací, kdy si nedokázaly vysvětlit zásadní momenty a braly něco jako hotovou věc, aniž by si vyslechly toho druhého. Navíc když se jednalo o jednoduché zápletky. A když už komunikace nastala, občas některé dialogy nepůsobily přirozeně.
Dále se mi do tohoto typu příběhu nehodily ero scény. Jednak na mě nijak nepůsobily a bylo jich zbytečně moc na úkor mnohem zásadnějších scén. Kdyby byly rozepsanější ty, které následovaly po odhalení určitých tajemství, abych věřila, že to s postavami zamávalo, bylo by to pro mě uvěřitelnější.
Nejpropracovanější postavou byla za mě Jana. Ač si myslím, že víc ji v povaze ovlivnila její matka, než to velké tajemství, co tajila před Jakubem. Ten mi z hlavní trojice nesedl vůbec, Matylda byla neutrál. Proto mě zajímal spíš konec Jany, než jak to dopadne s hlavním párem. Ti mě bohužel nechali chladnou a rozhodně tomu nepomohlo Jakubovo chování v druhé polovině knihy. Kam se poděla ta obrovská láska, která tam měla od začátku být? Já ji v průběhu čtení nějak nepotkala.
Za mě velmi silný příběh plný nečekaných zvratů a takové slušné rodinné psycho. Emoce mi tu opravdu lítaly nahoru dolů. Věřím, že to byl autorky záměr, protože to bylo opravdu skvělé čtení a tak by to u knih mělo být si myslím.
Kniha se četla jedním dechem, velmi mi sedl styl psaní autorky, děj byl svižný a nikde jsem se "nezasekla". Hlavní hrdinka Matylda mi byla sympatická, její přítel Jakub mě občas štval, jak dával přednost maminčiným výmyslům. Matka Jana mě vytáčela čím dál víc a jsem ráda, že se rozhodla pro ten velký krok na konci příběhu, to udělala dobře. Kamarád Přemek byl hodně fajn, docela jsem si ho oblíbila.
Každopádně tuhle knihu si musíte přečíst! Moc doporučuji!
Krásné čtení, ze kterého jsem měla mnoho pocitů a mnohokrát skřípala zubama, protože fiktivní postavu z knihy přece nemůžeš zabít...
Knihu jsem za necelé dva dny přečetla a četla se mi moc hezky, plynule. Ocenila bych občas větší popis, nebo více informací v nějakých místech knihy. Život Elišky mi také chyběl více dopodrobna, i když bych si dokázala představit, kdyby bylo pokračování knihy jen o ní (její život před, děti a manžel, kariéra,..).
Mám dva syny a i když je bezmezně miluji, tak bych jim nikdy nemohla dělat takové věci jako postava Jany zde. Jana byla čarodějnice a drak chrlící jed v jednom. Prostě ani špetka dobroty. Scénka s vínem a gaučem mě úplně dostala, až z ní šel strach. Já mam to štěstí, že mám úplně nejvíc skvělou tchýni, kterou beru jako svou vlastní maminku. Díky za to. Vděčnost!
V příběhu mi jako jediné neseděly erotické pasáže. Byly pro mě tak nějak umělé a já se přistihla, jak je postupem knihy skoro přeskakuji.
Jakub (shodou okolností se tak jmenuje i můj manžel a první syn) byl ze strany maminky dost ovlivněný a lezl mi krkem. Radši věřil mamince, než aby se zastal ženy, kterou miloval. Alespoň, kdyby ji vyslechl, to by stačilo. Chlapi no.
Matylda byla jemná kráska, ale zároveň bojovnice, která měla nakonec kolem sebe správné lidi. Až tedy na svou matku, celkově se v této knize matinky nějak nevydařily.
Konec knihy byl tak neurčitě ukončený, chyběl mi epilog a nebo např. kapitola po 5 letech. Autorka nám poté na skupince vysvětlila, že má už dopsaný druhý díl, takže se těším, jak se příběh dále vyvine.
Celkově byla ale kniha moc hezká. Dokázala ze mě vyloudit dost emocí a já si ji užila.
(SPOILER)
Tak tohle bylo příjemné překvapení a seznámení se se skvělou novou českou autorkou. Knihu jsem zhltla za dva večery a po přečtení mi bylo tak nějak smutno, že příběh skončil. A že to byl příběh!
Asi budu jedna z mála, ale já svým způsobem fandila Janě. :D Je vím, to ona je ten záporák... Jenže ty já prostě ráda. Postava Jany je opravdu povedená, propracovaná a komplexní - to se mi líbí moc, že i když je to mrcha, nedá se říct, že by byla černobílá. Bavily mě její myšlenkové pochody i vnitřní komentáře situací. A nejednou jsem se přistihla, že jsem si říkala, že já bych se Janě zalíbila, protože stejně jako ona jsem viděla, kde hlavní hrdinka zrovna udělala přešlap. Asi bych se měla zamyslet, co to o mně vypovídá. :D
Ale zpátky k příběhu a postavám. Ústřední pár je milý a i když já osobně bych Jakuba dost rychle kopla do zadnice, nemůžu se Matyldě divit, že ho má ráda. Matylda sama je pak zlato. Je to super holka a věřím, že bychom byly kamarádky. I když já mám v něčem sklony jako Jana. :D Na rozdíl od ní ale beru lidi takové, jací jsou.
Příběh je opravdu hodně čtivý, napínavý a vlastně až do konce jsem nevěděla, jaké tajemství to ta Jana má. Takže dobře vystavěné. :) Co bych pak opravdu ráda vyzdvihla, jsou erotické scény. Sice tu na ně někteří nepíšou zrovna nejvybíravější hodnocení, ale já je naopak hltala a věřila jim. A co je nejdůležitější, nebylo mi u nich trapně. A to se mi jen tak u takových scén nestává. Takže za to chci autorce vyseknout poklonu!
Příběh mě bavil, četl se skvěle, měl přesah a zajímavou zápletku. Rozhodně se těším na další autorčin počin! :)
Jo a jen takový malý detail. Když budete číst pozorně, dojde vám, proč je obálka taková, jaká je. ;)
No, tak tohle byla slušná jízda. Při čtení jsem ještě víc byla vděčná za svůj vztah s tchyní a každému bych ho přála. Ale ke knize... Tohle je skvělý debut, je vám až úzko z přemýšlení Jany. Čte se to samo, nedá se to moc odložit. Moje jediná výtka směřuje k erotickým scénám. Vzhledem k tématu knihy působí rušivě, až nepatřičně.
Možná se tváří jako romantická oddechovka, ale je v ní mnohem víc. Dvě tváře lásky vám dají přesně to, co slibuje název, a to dvě tváře lásky – milující matku, která se po smrti manžela a ztrátě dcery upne na jediného syna, a milující přítelkyni, která v Jakubovi našla oporu a stabilitu, kterou nikdy nepoznala.
Vyhraje u Jakuba máma, která by pro něj obětovala duši, ale zároveň v sobě dusí děsivé tajemství, nebo dívka, která nesplňuje jediný požadavek rodiny, ale v posteli plní i ty nejtajnější Jakubovy touhy?
Připravte se na nelítostný boj. A když říkám nelítostný, myslím opravdu nelítostný :) Máma ani Matylda si nenechají nic líbit a budou o Jakuba bojovat všemi dostupnými prostředky.
Dvě tváře lásky jsou knížka, která se dá slupnout za jeden dva večery, a která ve vás vzbudí chuť čekat na další díla z pera autorky.
Lidé jsou různí, tchyně nevyjímaje. Sama bych po knize asi nesáhla, ale byla mi doporučena. Na prvotinu to nebylo špatné. Lehce mi to připomnělo film s Jennifer Lopez Příšerná tchyně či Krevní pouto s Gwyneth Paltrow. A i když nejsem žádná puritánka, podrobnost milostných scén mi přišla pro tento příběh zbytečná. Tak uvidím, jak se bude tvorba autorky vyvíjet.
Oddechovka na pár večerů. Toxická budoucí tchyně mě doslova iritovala, jak si šla tvrdě za svým a manipulovala kdekým. Místy jsem nevěděla, zda nečtu nějakou erotiku.
Kniha mě moc bavila ale tchyně byla opravdu tchyně pila mě nervy jinak kniha se dobře četla.
Jak nečtu romány, tak tohle mě bavilo. Tchýně mi pila nervy a pak i Jakub :D naštěstí vše dobře dopadlo :)
Tahle knihy moc nečtu, ale koupila si ji manželka a než se k ní dostala, tak jsem do ní mrknul a nakonec ji zhltnul celou. Přecejen, téma vztahu snachy a tchýně je vždy velmi živé (každý z nás to zná :-D ). Líbil se mi příběh Matyldy a Jakuba, protože Matylda mi ze začátku přišla taková dost naivní, někdy až hodně :-) Ale vytrval jsem, protože mě zajímalo, jak se to celé vyvrbí. Nakonec jsem si Matyldu docela i oblíbil. Co vyloženě oceňuju, je postava Jany. Za mě - totálně skvělá postava, která má hloubku, příběh a třebaže tu má působit jako záporná postava, čtenář si ji fakt oblíbí. je správná mrcha :-D :-D Myslím, že se autorce kniha povedla, jelikož mě zaujala i přesto, že nejsem cílovka. A když ještě krátce zmíním erotické scény - líbily se mi. Jsou neotřelé a totálně odlišné než v jiných knihách. Konečně máme možnost vidět, že i ženy mohou být dominantní a aktivní, ne jen pasivní husy, které jdou z každého do mlob a rády se poddají všem. je to příjemné osvěžení. Jsem zvědav, jestli autorka bude pokračovat dalším dílem....P.S. Manelce se kniha také líbila, ale není zvyklá psát recenze ;-)
Trochu nechápu to vysoké hodnocení.. Vím, že to je autorky debut, ale i tak.. Styl psaní mi vůbec nesedl. Rozhovory osob, i mezi Matyldou a jejím nejlepším kamarádem, byly zvláštní-na začátku hovorové, ke konci jako by spolu mluvily při nějakém obchodním jednání. Chování Matyldy mi také nedávalo smysl. Kdyby mě někdo takto osočoval nebo partner nevěřil, bránila bych se daleko víc než Matylda. Intimní scény byly všechno jen ne vzrušující. I chování vedlejších postav bylo zvláštní. Narážky na Matyldy dědu bez většího vysvětlení nedávaly smysl. A oslovení Kubí? Nee..
Jednu věc ale musím vyzdvihnout. Tchyně. Tato postava se autorce velmi povedla! Byla podlá, manipulativní a vše ji vycházelo jak chtěla. Tedy až na konec příběhu. Měla jsem chuť po ní skočit. Klidně obětovala synovu pracovní pověst, ovládala lidi kolem sebe (i nevěstu na její vlastní svatbě) jen aby dosáhla svého. Taková potvora to byla!
Knihu jsem dočetla jen abych se dozvěděla, jak to s tchyni dopadne. Příběh Matyldy a Jakuba mě nijak nezajímal.
Řekla bych, že na spisovatelský debut velmi dobrá kniha. Záporná postava vyložená zmije, kterou budete nenávidět a utkví vám v paměti. Ta dobrá víceméně zapomenutelná, ale to ničemu nevadí. Svižný děj, snadné čtení. V podstatě nemám moc co vytknout a na další autorčiny knihy se těším:-)
Jen tedy příště bude doufám méně sexuálních scén, v druhé polovině knihy už jsem je měla chuť přeskočit.
Tato knížka pro mě byla jedním velkým překvapením. Dodnes jsem nečetla žádnou MM romanci a jsem šťastná, že mým prvním příběhem byl právě tento. A k mé radosti má i druhý díl. :)
Hlavní hrdina Teo pracuje jako grafik u velké firmy. Svoji práci miluje a je oblíbený u svých kolegů. Od začátku je patrné, že bojuje se svou minulostí, konkrétně bývalým partnerem Liborem. To se však změní ve chvíli, kdy dostane nového šéfa Erika.
Erik je naprostý frajer. Přesně ten druh muže, po kterém ženy touží. Chodí elegantně oblékaný a luxus je jeho druhé jméno. Spokojí se jen s tím nejlepším. K Teovi se chová přísně, ale zároveň je laskavý. Vyžaduje od zaměstnanců jen ten nejlepší výkon. Navíc se snaží zapomenout na minulost, která se za ním vleče jako koule na noze.
Teo je celkem zmatený. Do Erika se zamiluje od první chvíle. Jenže mu je jasné, že je Erik na ženy a tudíž svoji touhu musí krotit. Naštěstí má milující rodinu, která ho vždy podrží, když potřebuje.
Co mě překvapilo? Nejedná se o sladkou romanci, která vás nechá chladnými. Příběh je prošpikovaný napínavými scénami, kdy nedýcháte a jen se modlíte, ať to dobře dopadne. Chemie mezi Teem a Erikem je nespoutaná. Užívala jsem si každou scénu s nimi. Jejich barvité diskuze a fyzické napětí.
Nikdy by mě nenapadlo, jak může být taková romance smyslná.
Povede se Teovi vymanit ze spárů bývalého přítele? Nalezne Erik klid po tom všem, čím si prošel? A najde se v příběhu místo i pro lásku?
Vřele doporučuji všem milovníkům nevšedních zážitků. Já si příběh maximálně užila.
Oblíbené věty z knihy:
Že by si moje emoce začaly zvykat na Erikovu přítomnost?
A podle toho, jak mi zacuká v boxerkách, mi není tak zle, jak jsem si myslel.