Dvě tváře lásky

Dvě tváře lásky
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540904/bmid_dve-tvare-lasky.jpg 4 218 218

Strhující román o síle mateřství a všepohlcující vášni. Láska má mnoho podob. Co se stane, dojde-li ke střetu dvou z nich? Co když bezbřehé, avšak svým způsobem sobecké, mateřské lásce zkříží cestu láska romantická, vášnivá a spalující? Které citové pouto bude silnější? Matylda je mladá, nekonfliktní a důvěřivá dívka. Jana, matka jejího přítele, je ve všech směrech dokonalá, ale také majetnická a povýšená. Jakub je vzorný partner i syn. Miluje obě, matku obdivuje a s Matyldou ho pojí nespoutaná vášeň. Ale bude si muset vybrat. Jeho matka si totiž vedle něj představuje zcela jinou nevěstu a udělá cokoli, aby od něj Matyldu odvedla. Dokáže Matylda čelit lžím a nástrahám, které pro ni nastávající tchyně připraví?... celý text

Mathiola8
15.03.2025 3.5 z 5

Taková víkendová oddechovka. Četlo se to dobře, svižně.
Jen mi úplně nesedl styl psaní.

P.rochazka
15.03.2025 1 z 5

Kniha mě zaujala tématem, bohužel zpracování už tolik ne. Nesedl mi styl vyprávění a neskutečně mě nebavily doslova se opakující sexuální scény – mnohdy až převařené situace, které měly asi působit dramaticky, ale výsledek byl opačný. Také si bohužel nelze nevšimnout jisté umělosti, kdy autorka zbytečně natahuje děj nebo přidává šokující oznámení na konci kapitol. To bylo opravdu otravné – místo aby mě navnadila na další čtení, měla jsem spíš pocit, že se mě snaží obalamutit. Je to škoda.

kika 13
02.03.2025 3.5 z 5

Tolik energie věnované škodit ....posunovat osudy lidí......tak jak chce ona .....sama přese všechno i tak neštastna.Jana. A Matylda ta vůbec nechce bojovat a taky na úplném konci ví, že nemá smysl......vést ten boj.

Kniholenka9
27.02.2025 3.5 z 5

Kniha Dvě tváře lásky byla čtivá a celkem mě bavila, ale některé věci mi tam neseděly. Kniha má pěknou obálku, ale nepsala bych na ní "strhující román". Pokračování si přečtu.

Zuzulinka
27.02.2025 5 z 5

Kniha se mi líbila. Příběh je strhující, nepředvídatelný a čtivý..

N04
18.02.2025 5 z 5

Parádní příběh, který má grády. Matyldu jsem si zamilovala, líbila se mi její zranitelnost i odhodlání a Jakubova nerozhodnost mě lehce vytáčela. Nakonec ale musím uznat, že paradoxně nejvíc mě vlastně bavila manipulativní postava Jany, i když je záporná. Její zákeřnosti byly fakt síla. Do poslední chvíle jsem byla napjatá, jak to dopadne, a užívala jsem si emotivní scény. Rozhodně doporučuji přečíst.

hlavajda93
14.02.2025 4 z 5

Zajímavý příběh, díky krátkým kapitolám se dobře četlo a bylo napínavé. V kůži Matyldy bych určitě tak dlouho nevydržela. To co prováděla Jana mi vůbec hlava nebrala a působilo to na mě dost depresivně. Na svatbě už jsem si ve své naivitě myslela, že Simona prozřela, no a ne...Je zde krásně dokázano, že za svou zlobou lidé skrývají především svoje nedostatky a bolest. Nakonec to dopadlo v rámci možností.

DenieM25
11.02.2025 5 z 5

Příběh mě velice bavil, kniha se četla příjemné, děj hezký plynul, pořád se tam dělo něco, co čtenáře nutilo číst dál. Mockrát jsem si říkala, že je Matylda asi svatá, protože já bych tohle vše určitě nezvládla nejen strpět, ale ani ustát s chladnou hlavou tak, jako ona.
Jana byla tím správným knižním padouchem, i když ani Jakub nebyl úplně bez viny.
Opravdu se mi to četlo moc hezky, a o to víc, že se jedná o tvorbu české autorky. Jen na mě tam bylo až příliš (hodně detailních) sexuálních scén :)

LaCucaracha
10.02.2025

Vše ve svém komentáři dobře vystihla JitkaKola.

hanka_reading
02.02.2025 5 z 5

(SPOILER) Jana - matka, Jakub - syn a Matylda - jeho partnerka. Obě zmiňované ženy Jakuba milují, ale každá tou svou láskou. A obě ho chtějí jen pro sebe. A je na Jakubovi, jak se zachová a jak s tím vším naloží.

Za mě byla velmi povedená charakteristika postav - Jana mě totiž neskutečně iritovala hned od první kapitoly. Matylda se zdála jako klidná a milá, ale dokázala si jít za svým a nevzdávala se - to se mi na ní líbilo. Jakub byl dost ovlivněný matkou a o to horší to Matylda měla.

Celý příběh je vlastně jednoduchý, ale pro mě byl napsaný velmi čtivým způsobem. Vyvolal ve mě spoustu emocí a užila jsem si ho od začátku do konce. Oceňuji vyprávění střídavě z pohledu Matyldy a Jany - to mě vždycky baví.

Některé recenze kritizují milostné scény. Já bych to tak ale nehrotila. Pro mě tam nebyly to hlavní, ale jen poukazovaly na tu spalující vášeň mezi Jakubem a Matyldou.

JitkaKola
30.01.2025

(SPOILER) Ziji v cizine a rada vzpominam na cesko a podporuji nase nove autory. Na tuto knihu jsem narazila diky jedne psaci skupine. Myslela jsem si ze u clena lektorského tymu si po vsech zklamanich poslední doby zlepsim podvedomi.
Omlouvam se, ale opravdu nechapu, jak tohle mohl napsat clovek, co spolupracuje s lektorkou tvurciho psani!!!
Prolog me upoutal, ale uz jsem v nem citila, ze se mi to necte prirozene. Chtela jsem vsak zjistit co bude dal a slibila si, ze tomu dam sanci a ve volnem dni knihu prectu. Dostala jsem pomalu vic stresu jak v praci z toho, co na tehle knize je vsechno spatne. A to vidim jak amater!
Pretahovani predkozky – to je tak nerealne a antisexy. Celkově ty sexualni sceny mi tak hrozne nesedly, az jsem kroutila ocima, byly hrozne na silu. O lasce se pouze mluvi, ale ze stranek to není citit. Jak si par neveri, neni to laska a tady se o duvere neslyselo ani z rychliku. Hlavne tim si me postavy vubec neziskaly. O tom ze jsem doslovne zapletky a dialogy cetla a videla uz jinde ani nemluvim. Vsechno psane uspechane, bylo tam hrozne, hrozne! Hrozne!!! Moc nelogicnosti. Vzdyt to videl i napul slepej. Jana jedina se povedla, az z toho mam pocit ze ji autorka psala z vlastní zkusenosti, pokud ano, pak je mi lito, jestli jste si necim takovym musela projit…
Bylo to cely spatne, byly by tu do dalsich let kdybych to musela vypisovat, ale ctenar si udela nazor sam.
Jsem docela hakliva na profily, kde chodi obhajujici recenze od samotnych autoru, a ano, tady je to silene ocividne. Prijdu se za par dni podivat, pani Marusko, jak jste si to ospravedlnila. Zkuste si radeji vzit ze spatnych komentaru neco do budoucna. Neni to mysleno spatne, jde pouze o vyjadreni nazoru, ktery jak jsem koukala se dosti opakuje. Není reseni si zakladat nove ucty a honit si cisla. A ja vazne doufam, ze se jeste doziju dne, kdy autori najdou v sobe zdibek pokory. Preji vam jen to nejlepsi do budoucna. Diky vam vim, ze nema smysl dale ceske autory bez pokory cist.

manasx
28.01.2025 4.5 z 5

(SPOILER) Jsem přesvědčena, že kniha Dvě tváře lásky může velmi lehce podpořit v nějaké ženě rozhodnutí nikdy nemít tchýni! :) Ani skoro-tchýni. :) Obzvlášť pokud se s některými situacemi umí ztotožnit.

Příběh, který dle mého názoru nejvíce ocení ženy, má od samého začátku parádní spád. A paní Janu prostě nemáte rádi. Pokud ovšem nejste ve skutečnosti v její roli. To pak chápu, že srovnání může v hlavičce trochu pobolívat.

Ovšem Matylda, velmi sympaticky popsaná skoro-snacha, se nedá a umí se Janě postavit. A snaží si udržet své místo vedle jejího syna Jakuba. Za každou cenu, tedy i velmi nápaditého, detailně popsaného, sexu. Pro někoho můžou být erotické scény trochu moc…, pro někoho ne. Myslím, že není třeba se toho bát.
Matylda ví, co v životě chce a jde si statečně za tím. Až do konce.

Krátké kapitoly, střídající se z pohledu Matyldy a Jany (a jednou Jakuba, abych mu nekřivdila), nutí čtenáře číst pořád dál a posouvat se v příběhu. Nutí fandit Matyldě, bavit se vnitřními myšlenkami Jany a žasnout nad Jakubem.
A závěrečné scény, ty mě… překvapily.

Dvě tváře lásky je svižné holčičí čtení. Skvělá romantická jednohubka.

ZuzkaBuzka
27.01.2025 5 z 5

Slušnej výkon. Za mě hodně dobrý.

Ninikytka
23.01.2025 5 z 5

Jak běžně nepíšu recenze, tak kontroverzní názory na tuto knihu mě přesvědčily, abych začala. Každý může mít na internetu svůj názor, no ne? Příběh se mi zdál dobře zpracovaný. Pochopila jsem základní myšlenku knihy, která odkazovala na mateřskou a mileneckou lásku. Tu mileneckou nebudu hodnotit, každý vztah je jiný a každý vidí lásku v něčem jiném. Postelové scény mi nevadily, naopak mě bavily. Líbila se mi originalita v podobě dominantní ženy. To je přesně mé gusto. Tchynino tajemství jsem neuhodla. Kniha pro mě nebyla předvídatelná. Rozhodně si nenechám ujít ani další autorčinu tvorbu. A ještě jedna věta k obálce, když už to sepisuji. Význam jsem poznala a kdo četl pozorně, tak mu rozhodně dojde taky.

kramlinka88
13.01.2025 3.5 z 5

(SPOILER) Matylda chodí s Jakubem, který se rozhodne seznámit ji se svou matkou Janou. Běžná společenská událost říkáte si? No, to jste ještě Janu nepoznali :-O Taková jedna variace na Příšernou tchýni :-D

Kdo čekáte čistou romantiku, budete asi trošku zklamaní, v knize je i dost erotických scén, na mě až moc tedy a pro někoho můžou být lehce drsnější. Nejsem žádná puritánka, ale někdy mi to tam přišlo úplně zbytečné, až jakoby na sílu, což je škoda.

Knížka se četla skvěle, první půlku jsem dala na jeden zátah, ovšem ke konci to trošku ztrácelo grády a já bych si představovala trošku jiný závěr.

Téma příběhu jako takové bylo moc fajn, Jana byla přesně ten typ tchýně na "přesdržku" a Matyldy mi bylo občas i líto, Jakub se někdy choval jako pěkný vůl, tím, že věřil víc své matce, než přítelkyni, si to pěkně pohnojil a pak už jsem k němu nějak nedokázala najít sympatie.

Čekala jsem, co za tajemství se z Jany a Elišky vyklube a musím uznat, že jsem byla trošku zklamaná :-( Celkově se z příběhu dalo vymáčknout mnohem víc, ovšem jako prvotinu to hodnotím velmi kladně a věřím, že má Maruška velmi slušně našlápnuto do skvělé spisovatelské kariéry :-)

Timina.girl
11.01.2025 1 z 5

Tuhle knihu jsem začala číst s obrovským očekáváním – těšila jsem se na román s psychologickým podtónem, který by rozkrýval složité vztahy mezi partnery a jejich matkou/skoro tchyní. Jenže místo toho jsem dostala... no, něco úplně jiného.

Obálka? Nádherná. Kdyby se hodnotilo jen podle ní, tak bych tuhle knihu doporučila všem. Ale pak přijde obsah: erotické scény jako vystřižené z Wattpadu (a ne v tom dobrém slova smyslu), postavy, které měly zpočátku spád, ale pak příběh úplně zamrzl. A když už se děj konečně znovu pohnul, směřoval k naprosto předvídatelnému konci, který pohřbila hromada klišé.

Jsem rozhořčená a zklamaná. Měla jsem pocit, že autorka začala psát jeden žánr, ale cestou se rozhodla přejít na něco úplně jiného – jen to bohužel nedrželo pohromadě. Tahle kniha je přesně ten typ, co slibuje víc, než dokáže dodat.

Asi to shrnu jednoduše: krásné zpracování na povrchu, ale uvnitř chaos. Za mě zklamání.

isabokmal
09.01.2025 3 z 5

Už si popravdě nepamatuju, kdy naposledy jsem četla knihu v češtině a ještě k tomu i od české autorky. Možná někdy v létě? Zřejmě ano, ale to se koncem minulého roku změnilo, neboť se mi do ruky dostala kniha od Marušky Hamákové, kterou jsem měla možnost poznat právě v kurzech psaní.

Její kniha “Dvě tváře lásky se četla vážně skvěle. Perfektně odsejpala, naprosto mne vtáhla a náhle jsem byla na konci. A to myslím vážně, četla jsem ji tři dny.
Nenajdete tam žádné složitosti. Text je jasný, neskrývá žádné zákeřnosti a dle mého je to kniha, u které si odpočinete. Dala bych ji do ruky takovému běžnému čtenáři, který si chce zpříjemnit volné večery a přečíst si něco hezkého se špetkou erotiky.

Já do cílovky této knihy už dávno nepatřím. Jsem náročný čtenář, čtu především v angličtině, vyhledávám temnější věci a miluju fantasy světy. Ve zkratce mám laťku a požadavky na knihy trochu někde jinde než třeba moje mamka, kterou bych zařadila mezi běžné čtenáře. Mě osobně nějaké věci v knize chyběly, ale jako prvotina to bylo vydařené.

Do knihy jsem se pustila právě kvůli tomu, že jsem si chtěla utvořit názor a Marušku podpořit. Rozhodně nelituji, že jsem si ji koupila a přečetla, vždyť vidíte, jak rychle jsem ji přečetla. Podpora českých a slovenských autorů je potřeba, jen bohužel zpět utíkám k angličtině, kde je mi líp.

Morisa
04.01.2025 5 z 5

Dvě tváře lásky jsem vídala už docela dlouho, ale snažila jsem se knize vyhýbat! Co mě nakonec přinutilo si ji přečíst, byly zdejší komentáře. Chtěla jsem zjistit, jak moc velká hrůza to je!?

Jenže hned po pár stránkách jsem byla zklamaná. Rozhodně to není žádná hrůza, naopak je to čtivý, zábavný příběh, který vás chytí a pustí až s posledním slovem. Nejvíc jsem si užívala tchýni Janu a protože jsem trochu mrcha, tak jsem jí fandila. Rozhodně se ale na autorku nezlobím, že to dopadlo jinak, protože leč by se dalo říct, že kniha obsahuje nějaká ta klišé, tak konec je v některých směrech originální. Hlavní hrdinka Matylda si mě v závěru knihy svými postoji zcela získala.

Je pravda, že Dvě tváře lásky není druh knihy, který bych běžně četla pro své potěšení, o to víc jsem mile překvapená, že to vůbec blbé nebylo. Od autorky si ráda ještě něco přečtu.

Mon.CouCou
03.01.2025 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si koupila 30.12.a přečetla ještě ten den na jeden zátah. Na autorce je znát nejen to, že hodně čte, ale i důkladná příprava na psaní, protože formu má velmi čtivou a neopomenula ani na "čtenářské prožitky", které nám pomáhají se víc vcítit.
Ačkoliv je kniha ero, tak samotný příběh příznivá tématem. Tchýně. Ano-téma, na které je nespočet vtipů a snad většina z nás by mohla vyprávět :)
Jenže Janu bych potkat nechtěla. Na jedné straně přeslazená jak turecký med, co ze svého syna udělala mamánka - a jo, i toto je obávaný téma, a na straně druhé psychopatka. Já se do příběhu o to víc vcítila, protože skrývané tajemství se po letech provalilo i v naší rodině a člověk tak snáž pochopil oblibu jiných příbuzných.
Ani Matylda není typická lovely hrdinka. Jakuba miluje, ale některá rozhodnutí byla na facku. A pak už špatná komunikace, intriky a manipulace dokončila koktejl, který je okořeněný ve všem tak akorát-a snad i proto jsem si knihu smlsla jako jednohubku ;)
Autorce moc fandím. Zvlášť proto,že je Češka a dokazuje nám, že i u nás vznikají díla na úrovni světových bestsellerů

vcela11
30.12.2024 5 z 5

Kniha je čtivá, má spád a tempo. Ano, Jakub je debil a Matylda pipka, že ho snáší, ale zase je pravda, že to všechno vynahradí napětí, které vás nutí číst dál. Asi by pomohly tak dvě tři kapitoly na úplném začátku, které by nastínily jejich vztah, takhle jsem dostala jen sex a ten moc na sílu lásky neukazuje. Hodně čtenářů mluví o uspěchaném konci, ale mě se zdál uspěchaný spíš začátek. Dala bych tři a půl hvězdy, ale za nádhernou obálku, která doslova září z mé knihovny dávám hvězdu a půl navíc.

Marie Hamáková
česká, 1990