Nečekané dědictví
Cynthia Harrod-Eagles
Dynastie Morlandů série
Osudy dalšího pána na Morlandu Jamese – Jemmyho, se nerozvíjejí příliš šťastně. Jako jediný otcem uznávaný syn je sice výlučným dědicem panství, ale musí se postarat o svoje početné příbuzenstvo. Z politických důvodu je přinuce oženit se s lady Mary, nevlastní sestrou dvou nejmocnějších můžu Anglie. Ta přijíždí na Morland s pevnou jistotou, že tu na ni žádné štěstí nečeká. Ačkoliv Jemmy, jenž tajně miluje Alienu, je připraven dát ji svou lásku, ona ji odmítne, a dobrovolně se tak stáhne do celoživotní citové izolace. Přesto mají Jemmy a Mary tři děti. Oba věnují svou lásku synům a nejmladší Jemima se dočká otcovy náklonosti teprve po smrti, obou bratrů, kdy jí spadně do klína nečekané dědictví – morlandské panství. Zdá se však, že v lásce Jemima také štěstí mít nebude. Už od dětství miluje bratrance Allena, jenž nosí v srdci Alieninu dceru, Marii-Louisu. Ta je ale zamilovaná do Jemmyho. Milostný propletenec řeší Aliena odchodem do kláštera, Allen se nechá naverbovat do armády a Marie-Louise se v mužském převlečené vydává na dlouhý pochod do Skotska, aby zde vyhledala stuartovského následníka trůnu, svého nevlastního bratra, jehož chce finančně podpořit při znovuzískávání anglického trůnu. A Jemima se provdává za jiného bratrance, Ruprechta Morlanda, cynického a vypočítavého zhýralce, jenž ji požádal o ruku jen kvůli penězům. Morlandské panství je ohroženo.... celý text
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2000 , Knižní klubOriginální název:
The Morland Dynasty 8: The Maiden, 1985
Zase ti Morlandovi..Pro mne byli devátí.Někdy to počtení bylo fádní a někdy vskutku napínavé.Snad nejsympatičtějším byl pro mne Allen.Co se týkalo extrafagantní Princezny tak jsem měla dojem že se děj jaksi rychle zpřetrhal a mnohé zůstalo utajeno.
U tohoto dílu mě trochu mrzel ten "sladký" konec. Čekala jsem nějaké drama, třeba mord zhýralého manžela... Ale i tak se mi celkově díl moc líbil. Rozhodně doporučuji.
Opet skvele cteni, tentokrat se tolik neresi politika jako v predchozich dilech, tak se mi kniha cetla snadneji a lepe.. Tesim se na dalai osudy rodiny
Osudy potomků rodu Morlandů se vzájemně proplétají a rozmotávají, v jednu chvíli to vypadá, že sídlo Morlandů bude bez dědice, ale... Opět velmi čtivé. Doporučuji.
Ani jsem netušila, že existuje nějaký hřích "marnivosti", leč bylo tomu tak. Jemmy se přiznal otci Guifoylovi, že dnes ráno spáchal hřích marnivosti, neboť se díval na svůj odraz v okně a jeho nový plnovous se mu docela zamlouvá. A přemýšlí, že by si ho mohl nechat...
O Velikonocích měli Morlandové ve zvyku navštěvovat nedělní bohoslužby v Minsteru, kde se shromáždila celá yorská společnost. A pak se procházeli zahradami, předváděli první jarní a letní šatstvo a vyměňovali si klepy...( Lecos zůstalo až do dnešní doby..)
Opět čtenářský zážitek a vřele doporučuji.
Na téhle sérii strašně cením pečlivé vykreslení doby. Ale styl psaní mi nesedí. Na druhou stranu je tam najednou část, která mě zasáhne. Takže chci z nějakého důvodu dál pokračovat.
Ale prdlajs, milá anotace, Jemmy přeci prohlásí, že Mary nemusí. A když ta to slyší, což on neví, v okamžiku, kdy by mu i víc, než jen dala... se stáhne do sebe a držkuje, kudy chodí.
O jakobitském spiknutí a vůbec bitvách, které v těch letech probíhaly, je tu jen tak letmo zmíněno, i když s odkazem na ty, kdo tam padli. Nicméně nikterak silný příběh, jak by třeba mohl být. Větší prostor zaujímají problémy obyvatel panství a jejich pohnuté osudy, v tomto díle spíš smutnější.
Naprosto nejvíc mě pobavila boží hláška. Totiž jsem zrovna hrdou držitelkou neschopenky a dnes ráno, když ostatní moji kolegové dřeli jak mourovatí, já si vyslechla poznámku, že manufaktury jsou na prd, protože lidé lépe dělají, když si můžou práci sami rozvrhnout a vstávat, kdy se jim chce, nebo kdy jim zdraví dovolí. To bylo Jemmyho poučení k jeho dceři, když jí seznamoval s jejím budoucím údělem paní na Morlandu.
No a za mým oknem sněžilo, já upíjela čajík, hověla si v pelechu a dala s úšklebkem a smíchem pánovi za pravdu.
Jenom já tedy nespřádám vlnu, bohužel totiž člověk od středověku vynalezl i horší věci -:))).
Od Talismanu mě pomalu tato Sága přestávala bavit. Tento díl mě zase opět vtáhl a opět to začíná být zajímavé. Přečteno jedním dechem a jdu se pustit do dalšího dílu. Anglie v období Jakobitů se stává pro mě velmi zajímavým tématem. Čtu i jako knihu před spaním.
Nějak se rodu nedaří. Vynucené svatby přinášejí jen potíže, nenávist a hádky. Podpora katolického směru náboženství a jacobitského panovnického rodu v protestantské Anglie hannoverské dynastie také mnoho štěstí nepřináší. Extrémem je svatba hlavní hrdinky s homosexuálním a zvráceným hýřilem, který dovedl panství na okraj zkázy. Prostě čtení na dobrou noc to asi není, ale o životě v Anglie 18.století se dozvíte zajisté hodně moc a to mně baví.
Tento díl mě připadal rozvláčný, postavy mi nebyly nijak sympatické, umanutá Princezna, bláhový Jemmy, okleštěná Mary. Ale alespoň to skončilo hapyendem :-)
18. století ságy historické romány
1998 | Zakladatelka rodu |
2022 | Tajemství zámku Ashmore |
2016 | Za války, 1914: Sbohem, Piccadilly |
2004 | Anna |
1998 | Dvorní dáma |
Ôsmy diel rodinnej ságy sleduje osudy Jamesa "Jemmyho", dediča panstva Morland, ktorý sa po smrti svojho otca ocitá v ťažkej finančnej situácii. Musí sa vyrovnať s dlhmi a hrozbou straty Morlandu.
Aj v tejto časti sa autorka snaží o realistické vykreslenie Anglicka počas 18. storočia a do príbehu zapája aj dobové udalosti.
V knihe nechýba romantika a vášeň, ktorá kontrastuje s ťažkými životnými situáciami, ktorým musia hrdinovia čeliť.