El Hakim

El Hakim
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281493/bmid_el-hakim-6mM-281493.jpg 4 72 72

Rozprávačom príbehu je mladý egyptský lekár Ibrahim Gamal el Assiut, ktorý po mnohých tápaniach a hľadaniach v mladosti, po mnohých prekážkach a ťažkostiach uskutoční svoj sen, čo ho ovláda od detstva - stane sa hakimom, lekárom presláveným chirurgom. Vidíme ho vyrastať z hlinenej chatrče vo felažskej dedine, chlapčeka oduševneného svojou predstavou byť raz hakimom, sledujeme jeho cestu po Níle do Káhiry, kde chce študovať medicínu, jeho prvý úspešný chirurgický zákrok na lodi aj nepredvídané zdržanie v kraji zamorenom cholerou, prvé hrdinské boje o záchranu chorých, za ktoré skoro sám zaplatí životom.... celý text

Přidat komentář

Hobo
31.05.2023 4 z 5

Nakladatelství Ferd. Holas působilo v letech 1945-1948. V knize samotné není letopočet uveden a bylo by zajímavé prozkoumat jednotlivá vydání uvedená v příslušném odkazu. Nezdá se mi, že by Holas vydal tutéž knihu 3x, navíc v době okupace možná působil jen jako knihkupec a byl vězněn. Bližší viz zde https://nakladatelstvi.ucl.cas.cz/nakladatelstvi/ferdinand-holas.html

BlaV.
31.05.2023 5 z 5

Máme v knihovně staré vydání (rok není uvedený, ale řekla bych, že je to před rokem 1948, protože to vydal nakladatel Ferdinand Holas) - pro mne byla kniha velmi čtivá.


Hehehe
22.08.2022 4 z 5

Hezké, trochu pohádkové.

Hobo
20.08.2022 4 z 5

Po víc jak padesáti letech vrátil jsem se k Hakimovi, abych zkonstatoval, že jediné, co jsem si pamatoval, byl zvláštní pocit z četby. Tehdy jsem založil HAKIM, klub mladých, který cca dva či tři roky provozoval svou nesvazáckou mládežnickou činnost, aby posléze zahynul na úbytě po mém založení rodiny a odstěhování. Zůstaly vzpomínky. A tak jsem si to obnovil. Jsem rád, že radost z knihy se nezměnila.

pydla
12.02.2021 4 z 5

Poutavý román o hakimovi ( egyptsky lékař), který si jako chudý chlapec bez vyhlídek na budoucnost řekl, že se stane lékařem. Obětoval tomu vše a pevně šel za svým cílem. Ibráhím, idealista, milující nade vše svůj národ a zemi se snaží nejen být dobrým a uznávaným lékařem, ale změnit i svět kolem sebe a bojovat s nabubřelým a více než zkorumpovaným systémem a myšlením Egypta. Krásná, květnatá řeč, je ozdobou této knihy, i když dnes už asi ne každému sedne. Škoda jen, že konec byl takový utnutý. Zcela mi chyběl Ibráhímův život v Anglii, který autor přeskočil. Škoda.
Přesto krásné počtení.

RendyaDav
17.01.2020 5 z 5

Je to psychologický román o egyptském lékaři , který po těžkých překážkách uskuteční svůj dětský sen a stane se slavným chirurgem...

katka134
26.01.2019 5 z 5

Krásná kniha. Poutavý příběh o egyptském lékaři, který se snažil o zlepšení podmínek ve zdravotnictví ve své zemi.

evask
23.06.2017 4 z 5

Poutavé čtení.

bábuška
26.02.2017 5 z 5

Dříve těžko dostupná kniha, nejdříve jsem ji měla vypůjčenou, později vyšla ve slovenštině, to bylo radosti. Když jsem nyní viděla film Ranhojič, hodně mi to připomělo a já v té mé staré knize znovu zalistovala.

lábuska1
19.05.2016 4 z 5

Hodně zajímavá kniha, moc se mi líbila.

prochajda
15.07.2015 3 z 5

Kniha mě zklamala, čekala jsem od ní víc. Příběh skvělý, ale vyprávění bylo slabší :(

mgeisselreiter
21.05.2015 4 z 5

Krásně čtivě psané, poutavé a hodně zajímavé. Přibližuje čtenáři mimo jiné mentalitu Egypťanů a přináší obrázek o egyptské společnosti, která se od té doby asi ani moc nezměnila.
Trochu postrádám časové údaje - prakticky není moc poznat, ve které době se děj odehrává, ani jak starý byl doktor, než zemřel. Není také zřejmé, zda jde o fikci nebo Knittel zpracoval skutečné podklady slavného lékaře (nikde jsem se toho nedopátral, ale přikláním se k variantě skutečného příběhu).
Velká škoda, že Knittel ke konci knihy vynechal nejspíš taky velmi zajímavou část života lékaře, když odešel do Anglie. Kniha zde působí hodně useknutě a chybí zde ten přechod doktora, který chtěl pomáhat chudým zdarma, což cítil jako životní poslání, k velmi bohatému a úspěšnému muži, pobývajícím v nejdražších hotelech světa.
Celkově výborná kniha, 85%, 21.5.2015.

cortina
07.03.2013 5 z 5

Jak může člověk žít, aniž by nečetl Hakima !! Poklad v mojí knihovně :-)

hankapimi
28.02.2013 5 z 5

Egyptský chlapec z nejchudší vrstvy Ibrahím se od malička touží stát "Hakimem" - lékařem, chce pomáhat lidem, žijícím v bídě a zaostalosti. On, který na ulicích krade jídlo a chodí na jatka pitvat zdechliny, aby viděl, co je uvnitř. Pro uskutečnění tohoto snu musí mít nejen velkou lásku k lékařskému povolání, ale i pevnou vůli a houževnatost překonávat překážky. Ale ty největší překážky na něho čekají, když se každodenně v primitivních podmínkách jako lékař rve se smrtí, bídou, špínou, epidemiemi, předsudky, úplatkářstvím a nevědomostí. Musí se také rvát se sebou samým, s pokušením tento nelítostný a často marný boj opustit a zařídit si pohodlnější a výnosnější existenci jako lékař bohatých pacientů, kteří ho lákají do svých služeb. Hakim je má oblíbená kniha a velmi ji doporučuji ke čtení.

Jarisko2
22.12.2012 4 z 5

Zdá-li se někomu, že má na své cestě příliš mnoho překážek, ať si tohle přečte.. Zajímavá kniha

Janamarie
19.02.2012 5 z 5

Kniha pojednává o životě egyptského lékaře.