Ďáblovo plémě 2

Ďáblovo plémě 2
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137566/dablovo-pleme-2-137566.gif 5 23 23

Eleonora Akvitánská série

< 5. díl

V posledním dílu volné historické ságy o Jindřichu II. a Eleonoře Akvitánské (A všichni svatí spali, Král a vévodkyně) se uzavírá příběh bouřlivého manželství nejmocnějšího muže středověké Evropy a nejproslulejší krásky rytířské éry. Ďáblovo plémě je nadčasovým příběhem boje o moc, ctižádosti, lásky a zrady. Jindřich Plantagenet slaví jeden vojenský a politický úspěch za druhým, ale v soukromí jedna prohra střídá druhou. Svou královnu uvrhl do vězení, synové se proti němu bouří a umírají. Jindřichova zdánlivá bezcitnost jako by dávala za pravdu jeho nepřátelům, kteří tvrdili, že Anjouovci jsou ďáblovo plémě, potomci Luciferovy dcery Meluzíny. Na stránkách románu Ďáblovo plémě ožívá barvitě vylíčený svět středověku: řinčí zbraně, šustí brokát, spřádají se intriky. Richard Lví srdce, druhý syn Eleonory a Jindřicha, proslul jako hrdinný rytíř a skvělý válečník, ale byl také nevděčný syn a lehkomyslný vládce. Jan Bezzemek, nejmladší a nechtěné dítě, se ukazuje jako zodpovědný panovník, i když ho z příběhů o Robinu Hoodovi většinou známe úplně jinak.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Devil’s Brood, 2008


více info...

Přidat komentář

hanzmb
20.05.2021 5 z 5

Nádherné. Nevím, jak autorka dokázala napsat ještě lepší díl, než ten vynikající minulý. Nejen úžasně čtivé perfektní literární zpracování, ale i kvantum historických informací. Neskutečná příprava. To se to anglickým žákům studuje dějepis z takových nádherných knih. To ti naši se dozví maximálně, že Žižka byl svůj syn a Bořivoj I. vikingský otrok. Po celou dobu čtení tohoto dílu mi běžely hlavou vzpomínky na film Lev v zimě, který u nás běžel v 70. letech. A oprávněně, jak jsem zjistil z autorčina doslovu. Budu si ho muset najít a pořádně znovu vychutnat se znalostmi této pentalogie.

bydžounek
19.11.2020 5 z 5

Úžasné zakončení pentalogie:,-) jako fanoušek anglické historie jsem měla radost, že mohu číst takové poutavé díly, které jsou velmi věrné k historii:,-) těším se na další knihy od této autorky


Kerberos
27.06.2017 5 z 5

Stejně dobré jako první díl.

dearkiki
16.07.2015 5 z 5

Tak tohle byl dost smutný díl. Samozřejmě, velmi dobře napsaný. Uzavírá se trilogie o Jindřichovi a Eleonoře a musím říct, že mi v dalších knihách budou chybět. K předchozímu vyčerpávajícímu komentáři není moc co dodat, tak snad jen, že tento příběh všem doporučuji a doufám, že se v budoucnu k celé sérii ještě vrátím.

Richie1
18.01.2015 5 z 5

Penmanová mě definitivně přesvědčila, že je vynikající spisovatelka historických románů. Její příběhy jsou velmi věrné historickým faktům a navíc jsou napsány velmi příjemným stylem, čtou se opravdu dobře. Autorka nenudí a překvapivě ani nemá příliš "ženský" pohled na životní osudy hlavních postav. Realismus převládá nad romantismem, její hrdinové jsou vylíčeni s citem ženy, ale s pragmatismem muže. Středověk Anglie a Francie je popsán dostatečně erudovaně, vůbec jsem neměl pocit nějaké fikce. V závěru románu autorka připojila pár vysvětlujících poznámek.
Příběh Jindřicha II. a Eleonory Akvitánské dospěl ke svému závěru. Velmi jsem držel palce tomuto významnému panovníkovi, byť jsem věděl, že jeho smrt má hořký podtón. Jeden velký král odešel, ale nastupuje nový, v historii neméně známý král - Richard I., později přezdívaný Lví srdce. A já se velmi těším na další knihu Penmanové o tomto panovníkovi.