Hlídka
Robert Crais
Elvis Cole a Joe Pike série
Losangeleské „Benátky“ čili bohatá čtvrť Venice se svými vilami a lesknoucími se vodními kanály není zdaleka tak idylická, jak na první pohled vypadá. Bývalý policista Joe Pike se náhodou ocitne u toho, když dva mladíci brutálně zbijí majitele malého občerstvení, Wilsona Smithe. Brzy se však události začnou řítit úplně jiným směrem. Nejdřív to vypadá na výtržnost místního gangu. Jenomže pak Wilson i se svou neteří Dru zmizí a na povrch začnou vyplouvat podivné skutečnosti. Do hry se kromě policie vloží i FBI, ale Pikeovi komplikuje situaci ještě něco, s čím rozhodně nepočítal. Láska. Ač nerad, musí přiznat, že mu krásná Dru není lhostejná. A teď je v rukou únosců a v nebezpečí. Jenže všechno vždycky nemusí být tím, čím se zdá…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2011 , MetaforaOriginální název:
The Sentry, 2011
Druhá kniha od autora a opět skvělá.
Parádní dvojice vyšetřovatelů, vyšinutý nájemný vrah a tajemná žena. Překvapivý děj z knihy dělá jednu z nejlepších detektivek, které jsem v poslední době četla. K této sérii se určitě brzo vrátím.
Nesedlo. Postav jak na orloji a většina z nich umře, hlavní hrdina uzavřený superman, body count vyšší než v celé sezóně vražd v Midsomeru a celkově je to celé takové nějaké nabubřelé.
Líbila se mi postava Kata a jeho dvou imaginárních kamarádů, ten byl alespoň něčím zajímavý.
Od autora jsem četla knihu Podezřelý a moc se mi líbila. Ale tato kniha mi nějak nesedla. Je to asi můj osobní problém. Jack Reacher taky není můj šálek čaje. Škoda , obálky jsou nádherné .
Trochu to pripomina jacka reachera, neohrozeneho hrdinu,kteremu to vzdycky vyjde. Pike ma v pribehu oproti reacherovi vicero pomocniku,kteri mu dokazi pomoct. Chtela bych ale v dnesnim svete videt takoveho člověka,ktery jde do konfliktu kvuli nezname osobe. Zle postavy jsou vice uveritelne, protoze jich v nasem svete bohuzel pribyva. Hrdinu nikoliv.
Audiokniha a zjistila jsem, že ji namluvil Jiří Žák. Jinak výborná detektivka s ústřední sympatickou dvojicí. Nechybí zlosyn a žena s velkým "Ž". Je to moje první kniha od autora a určitě ne poslední.
Tak po delší době kniha, která mě moc bavila a na kterou jsem se těšil. Dobře napsané. Pořád se něco děje, jak již kdosi řekl. A tady je tomu právě tak. Mohu jen doporučit.
Poslouchala jsem audio. Nevím, kdo to předčítal, ale bylo to perfektní. Bez toho přednesu by to byl poloviční zážitek. Děkuji interpretovi za skvělý výkon.
Napínavá detektivka, ve které nechybí sympatická dvojice inteligentních detektivů, akce a trocha nešťastné romantiky.
Nemohu říct, že by se mi nějak zvlášť tato kniha líbila, možná to bylo tím, že jsem poslouchala audio a přitom jsem se víc soustředila na kamínkování. Příběh se mi zdál zamotaný a Dru, za kterou Pike bojoval, se uměla odvděčit. Ale jak se říká: Kdo jiného jámu kopá....
Další příběh s Pikem v hlavní roli, tentokráte snad ještě lepší, než předchozí díl První pravidlo. Já prostě nemám slov, čte se to úplně samo.
Po Elvisi Coleovi a Scottu Jamesovi jedna kniha více věnovaná Joe Pikovi. Profík, ale ne bez srdce. Tentokrát přežije on díky Coleovi. Není to žádné komplikované dílo, i když některé zvraty jsou velmi zajímavé a není jich málo (pro mne aspoň tři), ale Andělské oči tomu dávají lepší pocit.
Souhlasím s předchozím komentářem - není to moc komplikovaný příběh, ale přečíst se to v pohodě dalo.
Crais je opět jistota. Tentokrát možná ne až tolik akční, zato reálnější. Ale pořád nabité akcí a napětím. Ideální pro dočasné vypnutí mozku a útěk před realitou. A že už předem víte, jak to všechno dopadne? Dobře! A to je jeden z důvodů, proč Craise číst...
Od autora toho moc načteno nemám, a tak objevuji kouzlo dvojice Elvis Cole – Joe Pike vlastně až v této knize. Jelikož se jedná o 14 knihu (2011) ze série 18 již vydaných příběhů, mám kde brát, i když ne vždy jsou hlavními protagonisty knih Pike či Cole.
Své role si v knihách předávají – jednou je ústřední postavou Joe Pike, jindy je to Cole. Vždy jde ale o spolupráci na stejném případu. Kniha mne zaujala a autor přesvědčil, že umí . . .
Je jasné, že jsem „objevil“ dalšího z řady skvělých spisovatelů v žánru – dobrý detektivní román s přesahem mnohem větším, než jen klasická detektivka.
Hlídka je v první části posazena jako náhodný sled událostí a příčin, kterých se Joe zúčastní tak jaksi mimochodem, ale hned první kapitola Vám naznačí, že zde vše má mnohem hlubší pozadí.
Z jednoduchého siláckého přepadení malého obchůdku s pozadím výpalného se vyklube temný příběh a Joe se k tomu namotá čistě náhodou a co čert (žena) nechtěl, zahledí se do krásné Dru, ze které se ale později vyklube úplně jiná žena, která nakonec upřednostní peníze před vztahem a to se jí stane osudným.
Zdánlivě jednoduchý příběh se rozvíjí do zlověstného přesahu, kde hlavní roli hraje organizovaný zločin a zkorumpovaní policisté a pak dvojice Pike, Cole.
Oběma protagonistům se podaří dosáhnout svého cíle jako první i když s nečekaným (čekaným) koncem (mohlo to snad dopadnout jinak?).
Slušná práce za lepší 4 hvězdy, dát víc mne brání jen neznalost dalších autorových knih a jejich srovnání. Mohu jen doporučit jak knihu, tak autora, pokud jste vyznavači žánru, který presentuje.
Já jsem byla trochu zklamaná. Věděla jsem jak to dopadne, žádné zvraty a překvapení. Nicméně si chci přečíst i další ze série. Uvidíme...
Výborná detektivní série, ve stylu J. Pattersona, či D. Baldacciho. Hlavní hrdina Pike je sympaťák a v tomto díle čtenář jen trne, jak dopadne Drue a jak to celé skončí.