Esterčini otcové

Esterčini otcové
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533836/bmid_estercini-otcove-65e9dc69363bf.jpg 5 492 492

Charlotte vyrůstá v rodině nacistického soudce Wilhelma Langea. Život jí připadá naprosto idylický – až do chvíle, kdy po válce zjistí, že jejím skutečným otcem je muž jménem Josef Goldenberg. Opravdu ji jako malou s falešnými doklady ukryl u cizí rodiny v Lidicích? Jak je ale možné, že ji vychovali němečtí rodiče? Jak Charlotte zjišťuje fakta o svém původu, její svět se otřásá v základech. A dívku zasáhne morální dilema, které si nikdy nedokázala představit.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: audiokniha , Voxi

Esterini očevi

stajka
05.08.2022 3 z 5

Očekávala jsem více psychologický román. Mezi kapitolami jsou značné skoky v čase a nic není propracováno do hloubky. Dala bych 3-4 hvězdičky.

Fanda74
20.07.2022 5 z 5

Krásně napsané, silný příběh, jak vlastně nic není černobílé, dost často se hraje s kartami, které jsou už rozdané. Přirovna bych např. k "Chlapci v pruhovaném pyžamu".

MilackovaN
19.07.2022 5 z 5

Za mě krásná knížka. Velmi oceňuji, že se autorka zaměřila na otcovskou lásku, která jak sama autorka řekla, bývá často opomíjena. Líbilo se mi, jak dva muži milují tutéž dívku, ale každý vlastním způsobem...

Mathiola8
17.07.2022 5 z 5

Krásná kniha, přečetla jsem za den. Osudy jsou občas nevyzpytatelné.

Monkas1
16.07.2022 5 z 5

Za mě ano doporučuji

Mirin1349
28.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Soft verze 2. světové války pro ženy. Netradiční a velice zajímavý námět mě hned upoutal. Samotný příběh se četl hezky a díky krátkým kapitolám i rychle ubíhal. Kdybych neměla srovnání a toto byla má první kniha z období druhé světové války, nejspíš bych byla nadšená a asi i dala 5 hvězd. Takto se ale neumím ubránit pocitu, že to byl velice povrchní a zromantizovaný pohled na válečné i poválečné období.

***SPOILER***

Přišlo mi, že do hloubky se šlo pouze na začátku příběhu před odesláním Ester pryč. Pak už to byl slet jednotlivých časových období, kdy ani nebyl čas se pořádně rozkoukat a už jsme byli v další dekádě. Takovéto téma rozpracované na tak dlouhém časovém období vyžaduje trochu větší počet stran.

cori
21.06.2022 3 z 5

Autorka celkem úspěšně pospojovala dnes atraktivní témata holocaustu, vyhlazení Lidic, pátrání po dítěti a šok z odhalení vlastní adopce. Jedna z mála knih, kde po dítěti nepátrá matka, ale otec.

escapelle
18.06.2022 5 z 5

Kniha, kterou jsem zase obrečela. Na konci jsem byla rozervána na kusy. Pocit, kdy člověk neví zda nenávidět, litovat, soucítit...
Jak je možné, že si nacista který páchal zvěrstva, přeci jen trošku sympatií zaslouží. A nebo ne? Přeci jen, nebýt jeho...??Měl by na konci života trpět??
Josef se zachoval opravdu obdivuhodně.
Skvělý, hořcesladký příběh.

kachna146
18.06.2022 4 z 5

Skvělá kniha, když po chvíli pochopíte kdo je kdo a kde se co odehrává, tak už nemůžete přestat číst. Za mě určitě ano

dana8437
14.06.2022 5 z 5

Tak toto se četlo samo… i přes spoustu hrůzy a tragédií, to byla knížka se spoustou lásky, víry a oddanosti. Nedalo se od ní odtrhnout a vím, že tahle knížka bude moje “srdcovka”.
Byla to doba krutá a zlá, v málo které knize na toto téma je i tolik lásky, krásný avšak krutý příběh, který ve mně bude rezonovat hodně dlouho a na který nikdy nezapomenu, určitě si jednou přečtu znova.

zimolka
13.06.2022 5 z 5

Nezapomenutelný příběh.

Racík
02.06.2022 5 z 5

Skvěle a neobvykle napsaná knížka na téma holocaustu. Nejprve mě při čtení rušily některé maličkosti, nepřesnosti /např. když ve 30. letech používali houbičku na nádobí/, ale brzy jsem se začetla a přestala je vnímat. Charlottin /Esterčin/ příběh ukazuje, že nic není černobílé a jednoduché, jak se na první pohled zdá. Neměla určitě lehký život a musela toho v sobě spoustu zpracovat, než se dostala ke smíření a pokoře k životu i ke svým dvěma otcům.
Jednoznačně doporučuji k přečtení, počítejte s nějakou slzou a ohromným morálním dilematem, s níž se dokáže vyrovnat jen silný a dobrý člověk. Za mě jedna z nejlepších knih, které jsem v poslední době četla.

Pivka1
02.06.2022 5 z 5

Za tuto knížku je 5 hvězdiček málo. Nádherný příběh, který mě chytnul za srdce a ještě dlouho nad ním budu přemýšlet. Knížka dokonale popisuje lásku, lásku otcovskou. Je to neveselé čtení, ale mistrně napsané a čtenáře naprosto vtáhne do děje. Knížku jsem přečetla jedním dechem a tak jako i nad jinými knihami z tohoto období, neubránila jsem se slzám.

Tauriela
31.05.2022 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Autorka je skutečná spisovatelka!
Nádherný příběh, skutečně nádherný, i když je plný bolesti. V knize je dokonale vystižena otcovská láska. Je pravda, že v souvislosti se druhou světovou válkou se v regálech knihkupectví množí knihy s mateřskou láskou více než s tou otcovskou.
Knihu hodnotím ryze jako mistrovské dílo.
Opět musím říci, že obdivuji lidi, kteří se k podobným rozhodnutím odhodlali. Mají můj velký obdiv, sama bych to nedokázala...

zdehan
31.05.2022 5 z 5

Moc pěkná kniha doporučuji.

kytarka
24.05.2022 5 z 5

Knihy z období druhé světové války mám ráda a četla jsem jich opravdu hodně. Již nějakou dobu jsem na toto téma nic nečetla, protože jsem byla tímto tématem přehlcená. Nic jsem od knihy teda neočekávala. Příběh se krásně četl a nadchl mě. Rozhodně stojí kniha za přečtení.

ještěrka38
21.05.2022 5 z 5

Knih s touto tématikou vychází v poslední době hodně, ale tato patří určitě k těm, které přečtete jedním dechem.. Dlouho se mi nestalo, že bych na konci knihy brečela, tady jsem emoce neudržela. Vřele doporučuji.

cornetka
12.05.2022 4 z 5

Hned začátku mě trochu zmátlo, že postavy jsou vymyšlené, ale přesto je kniha založena na skutečnosti. Každopádně ve finále se jedná o další pěknou knihu s touto tematikou.

lalela
28.04.2022 5 z 5

Říkám si, pořád čteš knihy z války, jenže ač jsou svým způsobem o stále stejné době, která se nemění, tak je kniha pokaždé jiná. A tahle byla sakra jiná. Ester,Šárka,Lotte měla obrovské štěstí v neštěstí. Prožila vlastně v té nešťastné době krásný život. Stále měla milující rodiče i když pokaždé jiné. Ten konec mě dostal, stále jsem doufala, opravdu mě hodně dostal.

Mlsnákočka
27.04.2022 5 z 5

Právě jsem dočetla a nemám slov... Mistrně napsaná kniha, která si mě získala od první stránky. Tak těžké téma o utrpení Židů za války a složité dilema obou Esterčiných otců mně vhánělo slzy do očí pořád a pořád. Už to, že se část příběhu odehrává v Čechách a osud lidických obyvatel známe všichni, mě neskutečně dojímalo, vždyť to bylo tady, blízko nás. Chorvatská autorka odvedla vynikající práci a získala si můj obdiv. Dala bych i deset hvězdiček *.