Akademie Evernight
Claudia Gray (p)
Raquel se ke mně naklonila a zašeptala: „Nemáš někdy pocit, že na téhle škole je nějaké …zlo?“ Hlas se jí zachvěl. „Věříš ve skutečné zlo?“ Na tohle se mě nikdy nikdo nezeptal, ale přesto jsem znala odpověď. „Ano. Věřím.“
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2010 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Evernight, 2008
Kdyby to byla první kniha s podobnou tématikou, kterou jsem přečetla, možná bych hodnotila jinak. Takhle mi ale Akademie Evernight připadala jako mix Stmívání a Školy noci ve světě Harryho Pottera. Postavy byly nemastné, neslané, příběh taky nepřináší nic nového. Jako oddechovka docela ujde, ale nějak nemám chuť číst další díly.
Něco tak nudného jsem dlouho nečetla. Hned na začátku mě nic neoslovilo a hlavní hrdinka mi je celkem nesympatická. V knize jsem nenašla nic, co by mě jakýmkoli způsobem oslovilo, takže nemám potřebu ji dočítat. Už je to dost dlouho, co jsem přerušila čtení nějaké knihy. Bohužel, Evernight mi nenabídl nic nového.
Poprvé v životě se mi stalo, že bych nepřečetla celou knížku. Stáhnul mě totiž obal a to byla ta chyba. Vydržela jsem číst do půlky, ale nakonec to vzdala a přečetla si aspoň poslední kapitolu. Jak jsem předpokládala, nenašla jsem tam nic revolučního. Kniha se táhne v monotóním duchu, žádný nový nápad, žádná podstatná myšlenka, nic. Asi po týdnu skončila zpátky v regálu v knihovně.
Musím dát čtyři hvězdičky, ale horší. Nic moc se tam toho neudálo, Bianka mi připadala hrozně nesamostatná, pořád se obracela na své rodiče... Potom mi ještě přišlo divné, jak Lukase nazývala: "Můj," nevím proč, ale připadalo mi to jako chovaní Gluma, z Pána Prstenu, na jeho prsten :D
Kamarádka mi říkala, že je tahle sága lepší, než třeba Vampýrská akademie. Že je to něco výjimečného. Jenže... podle mě ne. Je to docela průměrný příběh, přičemž nechápu, co všichni mají s Lucasem a Biancu absolutně nechápu. Mnohem radši mám Balthazara. Musím uznat, že i Stmívání se mi líbilo svým provedením více. Možná, že už jsem přeupírovaná.^^
Dnešní doba už je moc "přeupírovaná" a začíná se psát jeden větší kýč za druhým. Akademie Evernight je taková obdoba Školy noci a nedokázala přinést vůbec nic nového. Vyloženě nuda. Další věc, co mi vadila - chápu, že psát v první osobě může být těžké. Pokud to někdo neumí, velmi snadno sklouzne k opakování slovesa být. Když se v jednom odstavci objevilo asi sedmkrát "jsem", v hlavě se mi zjevila moje češtinářka s červeným fixem a začala je zuřivě kroužkovat jako v mých starých slohových pracích. U této knížky by teda rozhodně trpěla o mnoho víc. Klišé obrovské a nehynoucí lásky šestnáctileté holky už snad raději ani nebudu komentovat.
Bohužel trvalo dlouho, než se děj začal ubírat nějakým směrem. Na druhou stranu musím pochválit obrácené role hrdinů, kdy upírkou je Bianca, ne naopak, jak jsem celou dobu předpokládala.
Ze začátku totální nuda. :X Příběh byl o ničem a všechno se zdálo dokonalé. Až na konci se to trochu pohlo a bylo docela dost akce .... Styl psaní této spisovatelky mi moc nesedl, ale děj byl docela pěkně vymyšlený.
KONEČNĚ UPÍRKA holka!!!! moc pěkná knížka dobře napsaná a nahánějící v některých pasáží hrůzu :))
Nemůžu říct, že mě knížka úplně nadchla, ale určitě ani nezklamala. Miluji téma upíři a zakázaná láska. Tato kniha to přesně splňuje, ale děj se mi zdál zatím nakový no nic moc. Doufám, že se zlepší. Konec knížky je asi ten nejlepší.
Měla jsem knížku přečtenou během necelých dvou dnů.Líbila se mi,znám i lepší ale jsem spokojená.Upíři,láska,strach,beznaděj,ukončení neukončení kde je jasné,že se děj ještě rozjede.Určitě jdu hned na druhý díl.Kdo má rád knihy na toto téma tak si ji určitě oblíbí.
Zaujal mě obal, tak jsem si řekla proč ne a přála jsem si ji k svátku. Knížku jsem měla přečtenou skoro hned, ale že by mě aspoň trochu okouzlila se říct nedá. Dokonce jsem i na ni za ten rok nebo dva zapomněla, že ji mám doma schovanou pod a za jinýma knížkama.
Taková mdlá nepravděpodobná love story. Doporučila bych spíš mladším čtenářkám nebo těm, kterým stačí jednoduché čtení bez velkých zvratů. Nejakčnější byla na celé knize pravděpodobně předmluva. Ale čte se plynule, za chvíli jste na konci. Otázkou je, jestli vám z toho něco zůstane v paměti.
Ze začátku to bylo úplně jako obrácené Stmívání - holka upírka, kluk normální, zamilují se do sebe, nemůžou spolu být... toho už je spousta. SPOILER Potom se to rozjelo tím, že z Lucase vypadlo, že je členem Černého kříže, ale jinak nic moc. KONEC SPOILERU Děj byl někdy až moc uspěchaný - Bianca Lucase potká jednou v lese, chvíli si povídají a ona už ho považuje za svého přítele? Pak spolu prohodí pár vět a už se po sobě vrhnou? Prostě moc uspěchané, ale rozhodně si nenechám ujít další díl.
Opravdu moc pěkná knížka, mám ráda upíry a i jiné bytosti, a tahle knížka to splňovala. Byli tam upíři i romantika, takže se mi líbila. Teď se jdu pustit do druhého dílu, tak snad bude stejně skvělý, jako ten první.
je to hezká knížka a líbí se mi, že v každé knížce je upír kluk ale tady je holka a to se mi líbí mooooc :-D
Dle mého názoru nejlepší kniha o upírech v poslední době když nepočítám Vampírskou akademii :)
Třikrát hurá! Tuhle knihu jsem měla rozečtenou opravdu strašně dlouho a konečně sem jí dočetla, takže to opravdu zaslouží potlesk. Myslela jsem, že to prostě nedočtu.
Začalo to jen tak v knihovně. Pomáhala jsem sestře vybrat nějaké knihy a sama jsem po nějakých koukala. Dlouho jsem nebyla v dětském oddělení a docela se mi tam líbilo. Narazila jsem na tuto knihu a přebal mě docela zaujal, tak jsem si knížku půjčila. Rozečetla jsem jí ve škole. Nebavilo mě to už od začátku, ale prostě jsem to rozečetla, tak jsem si říkala, že by bylo dobré to přečíst. No.. Mám dočteno, ale skoro nevím, co na to říct. Všechny knížky jsou teď o tom samém.. Upír, upír, upír. Ne, že by mi to vadilo. Mám ráda fantasy, ale třeba tahle kniha mi přišla opravdu zbytečná. Žádný poutavý příběh, nic moc nového... Na konci jsem si sice říkala, že by bylo dobré přečíst i další díly, abych věděla konec, ale.. Nemyslím si, že se k tomu někdy dostanu..
upíři americká literatura romance
2017 | Tisíc kousků tebe |
2010 | Akademie Evernight |
2018 | Deset tisíc nebí nad tebou |
2019 | Milion světů s tebou |
2012 | Balthazar |
Prostě knížka která nezaujme ani neurazí .. Zase se budu opakovat, ale bylo to pro mě moc "sladké". Asi jsem divná :D Ale jinak fajn, 2*