Expres Tokio – Montana
Richard Brautigan
Krátké texty, poetické momentky a anekdoty reflektují autorovo prožití Japonska a východní filozofie při jeho hledání životní moudrosti. – – Tento překlad Expresu Tokio – Montana je mírně upravenou verzí překladu pořízeného pro samizdatovou edici AUROBOROS v roce 1987.
Literatura světová Fejetony, eseje Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1994 , JotaOriginální název:
The Tokio – Montana Express, 1980
Brautigan je můj top autor a tohle je od něj knížka, která je mi nejbližší. V krátkých textech nádherně vystihuje jedinečnost okamžiku, dost často podobně přemýšlím o věcech, které se kolem mne mihnou, jako on domýšlím příběh v pozadí. Třeba text o vyhozených vánočních stromcích je geniální.
Brautigan je mistrem ve schopnosti vyjádřit ve zdánlivě banálním příběhu či postřehu velké životní téma. V jeho povídkových miniaturách skvěle vynikají paradoxy, pointy, vtipná, ale i smutná pousmání. Dokáže z každého nepatrného "tady a teď" vydolovat maximum významu a filosofického přesahu.
Geniální povídky, některé opravdu mikro. K této knize se vracím velmi často, i když v ní už jen zalistuji a přečtu si některou z jeho mini povídek, postřehů ze života.
Brautigan v celé kráse své nevšední poetiky všedních věcí. Nečekala jsem, že mě může překvapit a dostat ještě něčím jiným a novým, než se mu to dařilo dosud. Nádhera!
Poviedka Dobře odvedené dílo musí potešiť každého. "Žena zaječela. Nevěděla ještě, že bude muset zrušit zítřejší návštěvu v salonu krásy. Bude dělat něco jiného." Úžasná krásna kniha, plná hlbokých myšlienok, ktoré nielen pobavia, ale prinútia aj zamyslieť sa.
Nádhera, tohle si musím pořídit domů. Vždy, když budu mít tu správnou náladu, otevřu na libovolném místě. Něco tak krásného, vtipného a moudrého jsem asi ještě nečetla.
Taky se občas cítím jako ta slepice, na kterou spadly všechny klasy....
Japonsko místopisy cestopisné příběhy Beat generation, beatnici cestopisy české cestopisy Japonci Tokio
Část díla
2018 | V melounovém cukru |
1987 | Horoskop orloje |
1993 | Chytání pstruhů v Americe |
2007 | V melounovém cukru / In Watermelon Sugar |
1995 | Willard a jeho kuželkářské trofeje. Perverzní mystérium |
Moc pěkny krátký vtipne surealisticky betnicke povídky.
Povídka, o pivu
V zimě vařím rád pravil kdesi v Kalifornii sedesatilety italský kuchař a odborne přitom sviral sklenici s pivem byl to muz, který věděl naprosto přesně, co pivo obnáší. Bylo pro něj otevřena kniha.
Kazdou jeho stránku znal nazpaměť.
V zimě vařím rád opakoval. To je dobře období. Vlete je příliš horko.
Musím to vědět. Vařím už 42 let. Vždycky je to stejné. Jediná dobrá věc na letním vařením je to, že vypiju vlc piva, ale to dělám celý rok a v zimě, kdy není tak horko
Je můžu pit zrovna tak a chutná mi ještě víc.
Dal si loka.
Všichni mi známi pijou moc piva
Nevymlouvam jim to.
Proc také?
Rad se knizce rád vrátím