Expres Tokio – Montana přehled
Richard Brautigan
Krátké texty, poetické momentky a anekdoty reflektují autorovo prožití Japonska a východní filozofie při jeho hledání životní moudrosti. – – Tento překlad Expresu Tokio – Montana je mírně upravenou verzí překladu pořízeného pro samizdatovou edici AUROBOROS v roce 1987.
Literatura světová Fejetony, eseje Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1994 , JotaOriginální název:
The Tokio – Montana Express, 1980
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Expres Tokio – Montana. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (7)
Brautigan je můj top autor a tohle je od něj knížka, která je mi nejbližší. V krátkých textech nádherně vystihuje jedinečnost okamžiku, dost často podobně přemýšlím o věcech, které se kolem mne mihnou, jako on domýšlím příběh v pozadí. Třeba text o vyhozených vánočních stromcích je geniální.
Brautigan je mistrem ve schopnosti vyjádřit ve zdánlivě banálním příběhu či postřehu velké životní téma. V jeho povídkových miniaturách skvěle vynikají paradoxy, pointy, vtipná, ale i smutná pousmání. Dokáže z každého nepatrného "tady a teď" vydolovat maximum významu a filosofického přesahu.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Expres Tokio – Montana v seznamech
v Právě čtených | 4x |
v Přečtených | 69x |
ve Čtenářské výzvě | 2x |
v Doporučených | 4x |
v Knihotéce | 32x |
v Chystám se číst | 14x |
v Chci si koupit | 3x |
Štítky knihy
Japonsko místopisy cestopisné příběhy Beat generation, beatnici cestopisy české cestopisy Japonci TokioČást díla
Alův růžový přístav
Ateliér 54
Bílá
Cesta tak bezpečná jako tato řeka
Chytání pstruhů na podzim
Autorovy další knížky
2018 | V melounovém cukru |
1987 | Horoskop orloje |
1993 | Chytání pstruhů v Americe |
2007 | V melounovém cukru / In Watermelon Sugar |
1995 | Willard a jeho kuželkářské trofeje. Perverzní mystérium |
Moc pěkny krátký vtipne surealisticky betnicke povídky.
Povídka, o pivu
V zimě vařím rád pravil kdesi v Kalifornii sedesatilety italský kuchař a odborne přitom sviral sklenici s pivem byl to muz, který věděl naprosto přesně, co pivo obnáší. Bylo pro něj otevřena kniha.
Kazdou jeho stránku znal nazpaměť.
V zimě vařím rád opakoval. To je dobře období. Vlete je příliš horko.
Musím to vědět. Vařím už 42 let. Vždycky je to stejné. Jediná dobrá věc na letním vařením je to, že vypiju vlc piva, ale to dělám celý rok a v zimě, kdy není tak horko
Je můžu pit zrovna tak a chutná mi ještě víc.
Dal si loka.
Všichni mi známi pijou moc piva
Nevymlouvam jim to.
Proc také?
Rad se knizce rád vrátím