Ezopovy bajky
Ezop
Nejkrásnější příběhy moudrého vypravěče Ezopa, který žil v Řecku před dvěma a půl tisíci lety. Nikdy své bajky nezapsal a po staletí se šířily pouze ústním podáním. Přestože jsou tak staré, jsou stále aktuální a obsahují životní pravdy, které jsou platné i v dnešní době. Toto nové vydání je inspirováno nádherným anglickým vydáním bajek z 19. století. Vydáním, které se poprvé snažilo svým převyprávěním a především nádhernými ilustracemi přiblížit bajky dětem. V knize jsou použity dobové rytiny, které jsou doplněny krásnými novými barevnými ilustracemi.... celý text
"Z pravěku"
Klasické řecké bajky od nejslavnějšího "otce bajek."
Jen těžko lze uvěřit, že jsou staré tisíce let a dodnes je lidé čtou.
Každá bajka má na konci příběhu poučení, co si ze zvířecí "chytrosti" máme vzít do života.
Liška a čáp nebo Liška a sýr v tlamě. Obojí nějak nevyšlo ...
Ilustrace mají plusový bod, král příběhů je však jen jeden .
Ezopovy bajky jsou jednou z těch knih, která by neměla chybět v žádné knihovničce. Je neuvěřitelné, že tyto příběhy přežily celá tisíciletí a stále jsou aktuální. Nic více nadčasového a po tolika letech stále oblíbeného už snad ani neexistuje :)
Než jsem se sama naučila číst, nutila jsem členy rodiny k předčítání bajek stále dokola, a to ve dvou různých vydáních. Vyrostla jsem na nich.
Dlouho jsem knížku sice neotevřela, ale řadu příběhů si bez obtíží vybavím zpaměti - zčásti i díky nádherným ilustracím. Ezopovy (nebo ezopské) bajky patří k evropskému kulturnímu dědictví, které nám teprve umožňuje rozumět množství jiných intertextuálních příběhů, literárních i výtvarných.
Uvědomila jsem si to i při psaní bakalářky, kde jsem mimo jiné byla nucena analyzovat bajkářské syžety v jistém díle z 19. století; bez znalosti Ezopa a Lessinga by to prostě nebylo možné. A proto: ať žije dětská četba!
1957 | Bajky |
2008 | Ezopove bájky |
2015 | Ezopovy bajky |
2006 | Nejznámější Ezopovy bajky |
2005 | Nejkrásnější Ezopovy bajky |
Ezopovy bajky jsou každému notoricky známé, příběhy zvířat, ve kterém je vždy nějaká moudrost či kritika lidských vlastností, na které se příběh vztahuje, např. příběhy o psu a lvu, vlku a koze či lvu a myši a mnohé další. Zajímavé je, že své bajky Ezop pouze vyprávěl a teprve později byly sepsány. Tyto příběhy jsou hodně nadčasové, neboť povaha lidí se nemění v žádném období.