F. L. Věk I.
Alois Jirásek
Vrcholné Jiráskovo dílo o našem národním obrození líčí život prostého lidu, všímá si vesnice, venkovského města i Prahy. Autor čerpá z autobiografie dobrušského kupce Heka, který popisoval své mládí v Benediktínském klášteře v Praze.
![SueD SueD](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/330615/m_sued-pib.jpg?v=1634993491)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ono se často říká, že tuhle knihu nikdo nikdy nepřečetl, že je to zkostnatělá nuda a že je to za trest. Ale já s tím nesouhlasím, všechny díly jsem si užila, je sice pravda, že se to čte pomalu, neodsejpá to jako severské detektivky, které jsou psány lehkým jazykem, ale o to větší radost jsem z četby měla. Je to taková starosvětská knižní dobrodružná série o tom, co bylo pro lidi důležité několik století zpátky a moc to všem doporučují.
![Evina.Cetba Evina.Cetba](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248312/m_evina-cetba-bA4.jpg?v=1540820779)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hezky se čte. Pěkně se na něj dívá v TV. Dá se to přečíst i několikrát. Chytlo mě to za srdce. Naše historie a dramatické osudy k tomu, mně se prostě tenhle pětidílný román z doby národního obrození vždycky hodně líbil.
![helenkan helenkan](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/41008/41008-gLc.jpg?v=1491391727)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak trochu jsem měla obavy. Jirásek není zrovna lehké čtení, ale kupodivu žádný problém. Dokonce mě to fakt bavilo a v pohodě jsem si to vychutnala. Paráda.
![Superzakova Superzakova](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krasne čtení, mnohem lepší než seriál. Moc mě to bavilo, vůbec jsem se nemohla odtrhnout.
![Kontryhelka Kontryhelka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Za mně opět požitek z Jiráska. Pěkné vykreslení doby a života lidí v době národního obrození. Pěkně je i natočený seriál, kde si člověk dohromady s knihou dá vše dohromady a hodně věcí si ujasní.
![Adele02 Adele02](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/37074/adele02-fuU.jpg?v=1640877860)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Upřímně, podle toho, co jsem od gymplu slýchávala na Jiráskův účet, jsem čekala daleko větší terno. F. L. Věk se čte příjemně, Jiráskův jazyk je srozumitelný a děj pěkně plyne, alespoň ve srovnání se svými dalšími vrstevníky.
![lampernaqui lampernaqui](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45004/45004-CGu.jpg?v=1411462023)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dočetl jsem U nás a přišla řada i na další obrozenecké dílo - na slavného Františka Věka. Je zbytečné se rozepisovat - pokud jste někdy četli jakékoliv Jiráskovo dílo, určitě víte, co očekávat. Pokud se Vám líbilo, jednoznačně se Vám bude líbit i Věk. V první mdíle sledujeme osudy během jeho studií, první lásky, radost z jazyka českého i nepochopení rodiny.
![nai.ivka nai.ivka](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58554/m_58554-WEz.jpg?v=1459854939)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Začala jsem knížku číst jen ze zvědavosti a musím říct, že nechápu proč jsme měli ve škole k Jiráskovi takový odpor. Možná to jen musí přijít s časem. A nebo je tato kniha mimořádně čtivá. Až dočtu celého Věka, zkusím i jinou knihu od pana profesora.
![Hezy Hezy](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherný román vypráví o počátcích našeho obrození i národního uvědomění. Jirásek do knih poutavě uvádí životy našich prvních buditelů a celkově tuto dobu do všech dílů shrnuje. Jsou zde uvedeny strasti i radosti našich velikých mužů. Mnohé je autorsky upraveno. Mne osobně to nevadilo. Knihy jsou velmi čtivé. Mluví v nich učitelský duch autora a jeho obrovské znalosti tehdejších poměrů, oblékání, zvyků, šlechtických rodů i politiky jako takové. Vše je popsáno jak ve světlejších, tak i ve stinných stránkách. Jsou zde k nahlédnutí touhy mužů naší vlasti, jejich cíle či radosti i strasti z každodenního života. První díl je obzvláště velmi čtivý a to hlavně tvrdá doba, do které se František Věk narodil. O té době hovoří nejvíce sám Žalman. Moc se mi líbila část, kdy po vydání Císařova patentu o zrušení nevolnictví a tolerančního patentu, František Věk navrací Žalmanovi zabavenou Bibli kralickou, která dlouhá léta patřila rodu Žalmana. Nejvíce se mi tato část líbila především v seriálu. Román je o mnoha pohledech na ony doby z různých úhlů myšlenek zajímavých osob. Seriál je také moc hezký a hlavně se do něj ideologicky nikterak nezasahovalo. Knihy se tomu však bohužel již nevyhnuly. Proto je asi lepší sáhnout po starých vydáních.
![Kuža007 Kuža007](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
V této Jiráskově knižní sérii jasně Jirásek popsal sociální situaci ve městě a na venkově. Samotná postava má svůj historický základ, co bychom mohli od Jiráska jiného čekat. Úžasný úvod do celé série.
![pete13 pete13](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203764/m_pete13-65d06d6da5497.jpg?v=1708158317)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Souhlasím s mnohými čtenáři, že k Jiráskovi si člověk musí najít cestu sám a dobrovolně, nikoliv přes povinnou školní četbu. Pokud neodradí pětisvazkový rozsah, tak F. L. Věk je na první seznámení s mistrovým dílem ideální, zejména vzhledem ke známosti jeho televizního zpracování. Pokud se vám líbil seriál, tak je to dobrá cesta k tomu, aby vás zaujala i jeho literární předloha. Ale chce to hodně trpělivosti.
![Liduka Liduka](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/94129/m_94129-32e.jpg?v=1493401069)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ke čtení mě přivedla jak čtenářská výzva, tak seriál, ze kterého jsem viděla několik dílů a musím říci, že se mi kniha moc líbila. Kdo by si pomyslel, že Jirásek dokáže napsat takové poutavé dílo.
![Povětroň Povětroň](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
F. L. Věka jsem našel v babiččině knihovně. Série na mne při prvním pohledu působila velmi dlouze, ale i tak jsem jí dal šanci. Nelituji. Skvělá záležitost.
![Precim Precim](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/201462/m_201462-koY.jpg?v=1505146994)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
František Věk je nápadně výrazný svým nadáním ve hře na hudební nástroje, vynikajícím hudebním sluchem a nádherným hlasem. Od útlého věku hudbu miloval. V knize kráčíme po jeho šlépějích od dětského věku po dospělost. Františkovým životním příběhem je zachycen stav utlačované češtiny za dob národního obrození a přísný život měšťanského a vesnického obyvatelstva. Nejvíce informací se dozvíme z Františkova studijního pobytu v Praze, když se naprosto oddá hudbě a divadlu. Potkává se zde např. s národním obrozencem Václavem Thámem nebo s měšťanskou rodinou Butteaových. Z těchto setkání vzniká hlavní zápletka knížky - František se zamiluje. Kniha končí zklamáním Františkovy lásky a jeho návratem zpět domů za rodinou.
![Stolda Stolda](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Úžasně napsané nedávné dějiny země České a boj lidí za zachování našeho jazyka. Jirásek věděl, kde chytnout českého čtenáře , abychom si my Češi uvědomovali i za 100-200 let. , jaký boj za zachování naší identity a našeho jazyka museli naši předci uhrát a vyhrát. A že to napsal famózně o tom žádná.
vlastenectví venkov 18.-19. století napoleonské války osvícenství národní obrození ságy české národní obrození historické romány zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
1970 | ![]() |
1951 | ![]() |
1965 | ![]() |
2000 | ![]() |
1955 | ![]() |
Přečetl jsem po cca 35 letech podruhé předtím jako povinnou četbu. Seriál jsrm viděl alespoň 10 krát. Prvních pár stran trvalo, než jsrm si zvykl na přeci jen starší češtinu a styl, ale potom to odsejpalo. Klasika Teď už čtu 4.dil, který v seriálu už nebyl.