F. L. Věk I. (2021) | Databáze knih

F. L. Věk I. přehled

F. L. Věk I.
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506679/f-l-vek-iDesFMC-3e1-.PNG 4 470 470

F. L. Věk série

1. díl >

Vrcholné Jiráskovo dílo o našem národním obrození líčí život prostého lidu, všímá si vesnice, venkovského města i Prahy. Autor čerpá z autobiografie dobrušského kupce Heka, který popisoval své mládí v Benediktínském klášteře v Praze.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize F. L. Věk I.. Přihlašte se a napište ho.

Vidlička
27.02.2025 5 z 5

Filipův televizní seriál a jeho dialogy jsou prostě geniální. "Šebku, utíká ti smyčec" a "Chovej se mi k němu komilfó" prostě miluju!

Těch se samozřejmě sice v knížce nedočkáme, ale zato se můžeme kochat PŘEKRÁSNOU češtinou: "Profesor Vydra ozbrojiv svou pravici křídou, jal se explikovat." Škoda jen, že moje e-verze od Městské knihovny je doslova narvaná překlepy a chybami, no hanba...

Od Lojzíka jsem zatím četla jen pověsti (ty trochu čtenářsky skřípaly) a kratší texty a povídky (ty se četly moc hezky), a odstrašená jeho bichlopověstí jsem si netroufala dál, ale na Františka prostě muselo jednou dojít. Jsem nadšená, knížka je to krásná. Neříkám, že přelouskám všechno, ale alespoň U nás dám do budoucna určitě.

Takže vy, kteří se rádi opájíte malebností nesoučasné češtiny, určitě se nenechte odradit počtem stran a vydejte se do Dobrušky!

Isew
20.01.2025 4 z 5

Období národního obrození, které se pro nás mladší zdá jako velmi atraktivní, ale žít v té době jako český vlastenec, asi nebylo úplnou procházkou růžovým sadem. Ústrky a nepochopení. Ale i díky těmto národním buditelům máme stále vlastní řeč.

Andrea864
14.01.2025 5 z 5

Krása. Klasika, která neomrzí.

35 nových eknih zdarma ke stažení

21.12.2021