Obeť bez tváre
Stefan Ahnhem
Fabian Risk série
1. díl >
Učiteľa pracovného vyučovania nájdu brutálne zavraždeného v jeho dielni. Vrah pri tele zanechal fotografiu triedy zo začiatku osemdesiatych rokov. Obeť mala na fotografii tvár prečiarknutú krížikom. Fabian Risk sa s rodinou vracia do Helsingborgu, svojho rodného mesta, kde dlhé roky pracoval v štokholmskej polícii. Sotva sa stihnú usadiť v novom dome, keď ho jeho šéfka Astrid Tuvessonová poverí vyšetrovaním vraždy. Obeťou je jeden z Riskových dávnych spolužiakov a čoskoro je jasné, že vrah postupuje podľa diabolsky zostaveného plánu a ešte zďaleka nie je koniec. Fabian rozbieha vyšetrovanie a nechtiac v ňom ožívajú spomienky na zabudnuté nezrelé lásky aj brutálne šikanovanie na škole. Spomienky, na ktoré nie je veľmi hrdý. Čoskoro je čoraz hlbšie zapletený do prípadu, kde napokon nie je nič také, ako sa zdá, a nebezpečenstvo sa stupňuje. To všetko má osudné následky nielen preňho samého, ale aj pre jeho najbližšie okolie.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2017 , Ikar (SK)Originální název:
Offer utan ansikte, 2014
Kniha mě naprosto pohltila a měla jsem ji přečtenou během chvilky. Styl psaní mi vyhovoval, určitě plánuji přečíst další díl :)
Kdy knihu Oběť bez tváře rozhodně číst
-patříte mezi fanoušky Nesba, Keplera, Olsena nebo Larssona
-líbí se vám, když má příběh i sociální přesah
-máte rádi překvapení
Kdy knihu Moderní vegetariánská kuchařka rozhodně nečíst
-vadí vám příliš morbidní vraždy
-máte osobní zkušenosti s šikanou
-žijete s puberťákem
Tak zase po delší době trocha "švédských morbidností", vyřízlých jazyků apod. :-(. Nicméně kniha mě bavila, (ale zase dám jiný žánr :-)). . .Hold jsem asi slabší povaha :-)
Oceňuji krátké kapitoly, která vás nutí hned číst ty další. Za sebe přiznávám, že opět více postav (a do toho ty švédský jména :-)), tak jsem se v tom musela zoirentovat :-). Co se zápletky a příběhu týče, na můj vkus zbytečně překombinované, až někdy i neuvěřitelné (ale v severských detektivkách je vše možné :-))... .Například hlavně jako česká matka nechápu, jak někdo nechá doma dítě a otec si po dvou dnech všimne, že není doma?????!!!!!!!!!!!!.. . . ...Ale výsledný efekt je ten, že čtete, čtete a čtete, takže účel je splněn :-).. . .
PS. zajímalo by mě, kam chodí Švédové na nápady, inspiraci. . Nebo jsou fakt tak divní? :-).. Právě, že jich pár znám a zrovna oni jsou takoví mírumilovní :-), ale jiní jsou :-)
Přečteno jedním dechem,ke konci s vzrůstajícími rozpaky ze zrejmych nelogičnosti a taky jsem neměla tak podrobně číst komentáře,trochu jsem přistupovala ke čtení s despektem,dobře vystaveny příběh s mnoha překvapivými zvraty,některé dějové linie by se mi líbily víc rozvedené,uznávám,že jich v knize bylo moc. Na mě dost drsné,ty seveřané jsou prostě jiní, hodně mi to připomínalo Sněhuláka. Asi nadlouho moje poslední severská krimi,vrátím se k anglickým a českým autorům,nějak se mi lépe čtou.
Kniha zajímavá, nenudila mě, ale musím dát pouze 3* a to za spoustu nelogických věcí, které v knize byly a byly do očí bijící.
Buď jsou Švédové opravdu tak jiní, divný, nebo to autor vůbec nedomyslel a uspěchal.
I ten konec mě trochu zklamal.
Ale jo, šanci mu ještě dám a zkusím od něj i další knihy :-)
Souhlasím s předchozím komentářem od Veleymana. Kniha byla velmi napínavá a čtivá, ale pár věcí autor trochu přehnal.
Severskou krimi obvykle nečtu, ale tahle knížka mě něčím zaujala a rozhodně nelituju, že jsem ji četla.
Nemůžu říct, že by mě to nebavilo. Nemůžu říct, že by to nebylo napínavé. Nemůžu říct, že by se to špatně nečetlo. Ba naopak, bylo to napínavé od začátku do konce, žádné zbytečné dějové linky, krátké čtivé kapitoly a poměrně obyčejný detektiv bez žádných závislostí na alkoholu, drogách a já nevím čem všem. Ovšem hodnocení musím srazit za druhou půlku knihy, kde výrazně přibylo naprosto nelogických věcí, což bylo do očí bijící. Jako vážně mi chce autor říct, že matka nechá doma svýho 13ti letýho syna a odjede z města jenom kvůli tomu, že prostě nechce ? Jako vážně ho po dvou dnech přijde zkontrolovat táta, nezajde do pokoje a píše mu jenom sms ? Jako vážně existuje kurýr, který vám jde do domu a zabalí počítač ? Jako vážně si nikdo nepamatuje spolužáka ze základky ? Jako vážně celá kniha popisuje vraha jako extrémně chytrého s do puntáíku promyšleným plánem a pak nechá za sebou otisky ? Jako vážně leze někde v nemocnici stropama jako spiderman ?
Když vynecham ty nelogičnosti, tak příběh jako takový byl fajn a rozhodně doporučuju. V květnu má vyjít další případ s F. Riskem. Určitě zakoupím a budu doufam, že autor vynechá ty sci-fi věci a budu moct dát 5 hvězd.
Kniha se mi velmi líbila, autorův styl psaní mi naprosto vyhovuje, okamžitě mě vtáhl do děje a udržel mě až do posledního řádku v napětí. Tohle je přesně zážitek, který od dobré knihy očekávám a zvlášť od severských krimi trillerů, které mám v současné době stále radši. Určitě všem doporučuji a osobně se těším na další díly z této začínající série případů Fabiana Riska.
Docela dobré a napínavé čtení. Nicméně těch nelogičností, řekl bych přímo nesmyslů tam bylo dost. Zejména jedna věc je zarážející. Já jsem 36 let ze základní školy pryč. Do dnešního dne umím vyjmenovat všechny spolužáky, byť většinu jsem od konce školy neviděl. Pokud tohle nezvládají ve Švédsku, je tam něco divného. Konec moc urychlený, jako by autor chtěl mít psaní za sebou. Na pět to není, ale neurazí a pobaví.
Kniha se mi četla velice dobře. Někdy mám problém se švédskými jmény, která jsou pro mne hůře zapamatovatelná. Různě se proplétající dějové linky nebyly vůbec na závadu a naopak přidaly na napětí. Knihu mohu doporučit.
Velmi čtivá kniha. Další důkaz toho, že seveřané umí psát knihy. Vyšetřovatel Fabian Risk je sice až trochu moc na můj vkus nesmrtelný, ale jinak spisovatel umí dobře zamaskovat vraha a vymyslel vše fakt zajímavě. K pozastanení je spíše námět a to jak se šikana na základní škole může promést do dospělého života, tohle by se nemělo přehlížet. A už se těším na další případ.
Mě se to líbilo. Dobře se mi četla. Sem tam nějaká hovadina, kvůli kteté se člověk zarazí, ale i tak napínavé. Určitě si ráda přečtu další díl.
Kniha se čte velmi dobře, přečetla jsem ji jedním dechem ačkoliv vraždy jsou překombinované a konec mě osobně zklamal.
Napínavý príbeh, pre mňa málo uveriteľné. Prečítala som to jedným dychom, no vraždy boli až príliš prekombinované. Vrah má všetko perfektné pripravené, veď sa pripravoval roky a potom improvizuje - napr. v nemocnici. Prístup švédskej polície aj švédskych rodičov sa takisto vymykal môjmu chápaniu.
od třetiny knihy jsem již ději nevěřil (neprofesionální postup policie, vrah by mohl páchat zločiny do nekonečna) občas zdlouhavý popis události, těšil jsem se až ji dočtu
Napínavé čtení!! :-) Kniha se těžko odkládá, dokud nejste u konce. Moc ráda si počkám na další knihy ze série Fabiana Riska.
vraždy švédská literatura severské krimi spolužáci švédské detektivky kriminální thrilleryAutorovy další knížky
2017 | Oběť bez tváře |
2018 | Devátý hrob |
2019 | Osmnáct pod nulou |
2019 | Motiv X |
2020 | X způsobů smrti |
Rozhodně toto není poslední kniha, kterou budu od autora číst, na druhý díl se těším.
Oběť bez tváře je povedená krimi ze severu. Kniha se díky krátkým kapitolám a svižnému ději, čte sama, ani mi nevadily krvavější popisy vražd, jen místy mi už jednání a činy vraha přišly překombinované.
Fabian jako hlavní hrdinka série byl fajn, zatím ničím nevybočuje a jsem zvědavá na jeho další počiny ve druhém díle. Oblíbila jsem si Dunju a jsem ráda, že se ve dvojce objeví.
V knize se najde plno překvapivých momentů a díky tomu si vás kniha dokáže připoutat k sobě :-)