Faktomluva
Hans Rosling , Ola Rosling , Anna Rosling Rönlund
Faktomluva aneb Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět – a proč jsou věci lepší, než vypadají, to je audio verze knihy, kterou Bill Gates považuje za tak důležitou pro pochopení světa, že ji daroval všem americkým vysokoškolským absolventům roku 2018. Autoři: Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Roslingová Rönnlundová. Čte: Borek Kapitančik. Přeložila: Eva Nevrlá. Kniha odhalující naši naprostou neznalost současného stavu – zázraků lidského pokroku v tvrdých datech.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: 2018 , Jan MelvilOriginální název:
Factfulness, 2018
Interpreti: Borek Kapitančik
rozhodně stojí za to přečíst, ale nenechat se moc okouzlit, protože tak jednoduché to není
víc než hlavní témata, mě oslovila osobnost autora a jeho týmu
I já řadím Faktomluvu mezi knihy, které by si měl přečíst každý. A povinně pak lidé vzdělávající další lidi jako impuls k tomu předávat aktuální a pravdivé informace. Neboť nejzarážejícím faktem pro mě bylo zjištění, že můj názor na svět, světovou chudobu a zdraví je opravdu do velké míry jednoduše převzat z hodin ze školních lavic, kde mi ho přednášeli lidé tak, jak jim byla problematika přednášena před těmi třiceti, čtyřiceti lety. Takhle jsem se dlouho nezastyděla. Nejen za to, že jsem neměla čas a prostor doplnit si aktuální údaje, ale hlavně za to, že jsem nepocítila ani tu potřebu.
Faktomluva je velmi zajímavá kniha zabývající se důvody a motivy, jak a proč dochází ke zkreslenému vnímání faktů, proč máme tendence informace dramatizovat a do jaké míry se na tom podílejí vrozené instinkty. Snaží se, abychom si těchto podvědomých zkreslení byli vědomi a když k nim dojde, aby se někde v koutku naší mysli zvedl ukazováček. Nejde se jim samozřejmě vyhnout zcela, ale je dobré o nich vědět. Sám Rosling demonstruje na několika situacích, kdy a jak jim podlehl a o kolik efektivnější by bylo zastavit se, zhluboka se nadechnout a zaměřit se na fakta.
Faktomluva je pro mne knihou plnou nových zjištění, některých více, některých méně překvapivých. Čeho si na ní ale vážím nejvíc je, že mi poskytla jakýsi ucelený pohled na vývoj společnosti v posledních letech. A že s odstupem poukazuje na ty mílové kroky, o které se posunula - a to nijak imaginárním či nepředstavitelným způsobem, ale poměrně jednoduše je demonstruje na životě dvou tří generací.
Kniha plná poselství. Kniha (kupodivu) plná optimismu. Kniha výrazně rozšiřující obzory.
Výborná a veľmi potrebná kniha v dnešnej mediálnej dobe, postavenej na honbe za senzáciami a katastrofami. Na pozadí množstva objektívnych faktov autor zručne a čitateľsky zrozumiteľne podáva správu o svete, ktorý zďaleka nie je taký beznádejne čierny, ako sa to môže z mediálnych výstupov zdať. Štatistický pohľad na svet je samozrejme istým spôsobom zúžený a okresaný, avšak jednoznačne potrebný.
Mělo by být povinnou četbou na základních a středních školách pro podporu schopnosti kritického myšlení. Hans Rosling byl skvělý statistik a jeho schopnost vizualizovat data mě dodnes uchvacuje. Jen na úvodním grafu v knize jsem strávila přes 15 minut a pak ještě diskuse doma.
Kniha je čtivá, se spoustou příkladů a zároveň upřímná - sám Rosling přiznává, že občas těm negativním instinktům podléhá, ač o nich přednáší. Určitě je to kniha, ke které se budu vracet
Faktomluva byla pro mě docela velkým překvapením. A vesměs pozitivním. Styl vysvětlování, postoj k problematice i přemíra vysvětlování ulahodily mé čtenářské duši. :) V docela přehledných škatulatech nám tvůrci předestřou, proč je naše percepce pokřivená a proč máme tendenci se na věci dívat spíše pesimisticky. I když v tomto se nejedná o nijak převratnou myšlenku, myslím, že tím nejdůležitějším, co si má človíček z knížky odnést je fakt :), že své znalosti si musíme aktualizovat a brát na zřetel míru, v jaké daná věc ovlivňuje celek.
Zajímavá kniha, která prezentuje řadu úspěchů globální organizací (OSN, WHO, WTF, ...) , o kterých v řadě případů ani nevíme. Oceňuji i jeho kritický přístup ke spolehlivosti dat. Na druhou stranu kniha uvádí řadu postulátů/srovnání, které mi přijdou přinejmenším diskutabilní. Např.
* globalizaci považuje za trvalý a nezvratný proces
* zabývá se pouze absolutním věkem dožití, nikoliv dožitím ve zdraví
* považuje nemajetné za nejméně šťastné lidi na světě (majetek spojuje v zásadě se štěstím)
* srovnává historický vývoj Švédska se současným vývojem v rozvíjejících se zemích (úrovně 3,4) se všemi rozvojovými programy, generiky, adopcemi na dálku, volně dostupnými technologiemi atd.
Takže knihu doporučuji k přečetení, ale je třeba k ní přistupovat kriticky, k čemuž sama ve své podstatě vybízí
Jedna z nejpřínosnějších knih, co se obrazu světa a jeho vnímání týče. Cenný dílek do mozaiky titulů od Noaha Harariho a Zimbardova Luciferova efektu. I sám autor zaznamenává, jak se přes veškerou obezřetnost sám stává obětí steretypního a pocitového vnímání nezakládajícím se na faktech. Tohle by měla být povinná četba, kdyby povinná četba neměla odstaršující efekt :)
Opět jedna z knih, kterou by si dle mého soudu měl každý přečíst. Strašně moc jsem se poučila a zjistila jsem nové poznatky! Doporučuji :-)
Díky knize jsem se dozvěděla spoustu nových věcí a rozšířila si obzory o nové aktuální informace a nedívat se na svět tak negativně, ale to je asi tak vše.
Zajímavá kniha, která stojí za přečtení. Pro mě v knize byla spousta nových informací, stejně jako většina dotazovaných v testu bych pohořela, viděla jsem svět v černějších barvách. Tato kniha podněcuje k tomu, aby lidé více přemýšleli a nepřejímali věci tak jednostranně jak jsou nám komunikovány.
Nicméně grafy pro mne byly nezajímavé.
Kniha bavila, hlavne na začiatku, keď som daný test úplne zvorala. Jednotlivé kapitoly sa čítali dobre, aj keď som autorovi chcela často odporovať, že zaujíma jednostranné stanovisko. Čo mi výslovne vadilo, že kniha bola poskladaná len ohľadom tých otázok s vysvetlením o nich, nenaučí vás ďalšiemu faktickému mysleniu, takže som zvedavá, ako by som dopadla pri iných typoch otázok...
Samotnému je mi to divné, dávat pět hvězdiček publikaci zabývající se vlastně statistikou, není to trochu ujeté? Ale co se dá dělat - bylo to ohromně zajímavé, moc dobře se to četlo a hlavně hned od začátku mě to chytilo tak, že jsem trápil celé široké okolí Roslingovým dotazníkem :)
Určitě si to přečtěte, zjistíte, že svět lze vidět i jiným pohledem, než tím, který se nám denně servíruje v médiích. A že nepotřebujete ani černé, ani růžové brýle - stačí trocha zdravého rozumu.
Knihu jsem poslouchal ve formě audioknihy. Byl jsem k ní zlákán nesčetnými doporučeními od lidí z mé sociální bubliny a i na konferencích a také jejím vysokým hodnocením. Naprosto souhlasím s tím, že tato knížka je pro společnost velmi důležitá a prospěšná z důvodu, že asi skoro každý začne, po jejím přečtení, nahlížet na dnešní obraz světa dost jinak a to ve většině záležitostí asi o dost méně pesimistický a černě a naopak se zaměří na skutečné hrozby, rizika a katastrofy oproti těm, která na nás valí média, protože jsou divácky poutavější. Fasnicující jsou ony interaktivní bublinkové grafy dostupné na webu, ze kterých člověku opravdu docvakne, jak se svět skokově mění v posledních letech a pár desetiletích. Knihu tedy všem velmi doporučuji. Čím více lidí si ji přečte a začne na svět nahlížet jinýma očima, tím lépe. Zároveň však musím uznat, že tím, že se vše v knize točí kolem dat a statistik, tak se nejedná o čtení či poslech úplně pohodový. Asi by mi trvalo dlouho než bych se přinutil přelouskat tuto knihu v papírové formě a tak jsem byl rád za audio. Ale zárověn má tato forma jednu velkou nevýhodu, že občas nemáte dostatek času statistiky a čísla dostatečně rychle vstřebat a tlumočení určitých dat a tabulek je občas dost zdlouhavé a nudné. Z papíru by to bylo mnohem výstižnější a asi i lépe stravitelnější.
"To, že něco není ještě dobré, automaticky neznamená, že se to nezlepšuje".
Klíčová věta v jejímž kontextu bychom měli všichni uvažovat. A ne proto, abychom se opíjeli zdánlivými či nedostatečnými pokroky, ale především proto, abychom správným vývojem získali pozitivní chuť v práci na dalším zlepšování. Dnes mnozí uvažují obráceně a především definitivně: "Není to dobré, tak je to špatné." Svět je ovšem dynamický a mezi stavem A a B je vždy nějaká cesta, na které můžeme mnoho udělat nebo neudělat.
S Roslingovými tedy nemusíte ve všem souhlasit, můžete dokonce nacházet i nějaké nedostatky v jejich grafech či interpretacích, nic to ovšem nemění na správnosti jejich přístupu.
Knihu rozhodně doporučuji k přečtení, neboť otevírá cestu ke kritickému myšlení. A každý takto uvažující člověk je pro společnost výhrou do budoucnosti.
Příjemně čtivá kniha, která má schopnost nabudit pozitivní myšlenky i tam, kde by jiný plakal. Laikovi se zde nabízí vytvořit ucelený obraz skutečnosti. Určitě se k ní budu s chutí vracet.
Statistika nuda je, má však cenné údaje... V podání Hanse Roslinga, dej mu Pánbůh věčnou slávu, se statistika změnila v cosi neuvěřitelně zajímavého, nad čím čtenář jen nevěřícně kroutí hlavou. Je to opravdu možné, že svět vnímám tak negativně? Po přečtení této knihy jsem se rozhodla za 1) nebýt tak omezená a vystrašená, za 2) vážit si všeho, co mám, protože se mám sakra skvěle, no a za 3) šířit osvětu. Takže všichni, co budou mít narozeniny, tuto knihu dostanou. :-D Ještě bych doporučila zkouknout projekt Gapminder a Dollarstreet, o nichž se autor zmiňuje. Ve statistikách najdete i ČR.
Souhlasím s předřečníky, kniha je skvělá a opravdu otevírá oči. Ovšem co si z ní vezme Andrej (také jí doporučoval), který je známý svou kreativní prací se statistikou, to je otázka :-)
naděje budoucnost chudoba, bída rozvoj osobnosti, osobní rozvoj dezinformace kritické myšlení fakta fakta a mýty naučná literatura
Přidávám se ke Gatesovi. Kniha patří k těm nejdůležitějším, které jsem přečetl. Ne kvůli faktům, ne kvůli čtivosti a už vůbec ne kvůli zábavnosti. I když všechny tyto náležitosti kniha v nějaké míře obsahuje.
Je to kvůli tomu, že mne lehce "propleskla" přes mé naduté ego, i když jsem si nikdy nemyslel, že jej mám bůhvíjak velké.
Že jsem se domníval, že patřím k těm, kteří si fakta ověřují, než začnou dělat nějaké závěry. Rosling se mi vysmál a donutil si přiznat - málo.
Tahle kniha by měla být povinnou četbou ve všech sociálních bublinách a možná by bylo na světě ještě o něco lépe.
Kdo by si ji měl přečíst především? Každý! Akademik, inženýr, skladník ze šroubárny. A především by měla být vedle nočního stolku každého politika či aktivisty, ať už mu jde o životní prostředí, lidská práva a nebo cokoliv dalšího.
Doporučil bych ji i bojovníkům proti islámu, EU, neomarxistům, homosexuálům, feministkám a já nevím čemu všemu ještě. Myslím, že k částečnému pochopení stačí i ona slavná VŠŽ. A věřím, při všech těch nenávistech, které v sobě část těchto lidí chová, jim zbylo ještě nějaké to místo na vstřebání této navýsost zajímavé knihy.