Faktomluva
Hans Rosling , Ola Rosling , Anna Rosling Rönlund
Faktomluva aneb Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět – a proč jsou věci lepší, než vypadají, to je audio verze knihy, kterou Bill Gates považuje za tak důležitou pro pochopení světa, že ji daroval všem americkým vysokoškolským absolventům roku 2018. Autoři: Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Roslingová Rönnlundová. Čte: Borek Kapitančik. Přeložila: Eva Nevrlá. Kniha odhalující naši naprostou neznalost současného stavu – zázraků lidského pokroku v tvrdých datech.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: 2018 , Jan MelvilOriginální název:
Factfulness, 2018
Interpreti: Borek Kapitančik
Hodně zajímavá knížka, která po přečtení dokáže člověka přesvědčit v tom, že svět na tom není zas až tak špatně, jak se může obecně zdát. V jednotlivých kapitolách jsou popisovány techniky, kterým je náš pohled na svět/fakta zkreslen a jsou doplněny návody, jak s tímto zkreslením bojovat plus u každé kapitoly autor doplňuje příklady ze svého života, kdy právě konkrétní způsob boje se zkreslením mohl pomoci situaci vyřešit lépe či zachránit.
Tato kniha nás donutí vidět osud lidstva a planety trochu optimističtěji, než jak nám ho servírují média a různí zapálení aktivisté. Seznámí nás s deseti pravidly, která nám pomohou hodnotit svět střízlivě, s chladnou hlavou a na základě faktů.
DOPORUČUJI!!!
Tahle kniha by měla být povinnou četbou středních škol a možná by se za pár generací něco změnilo. Trochu se občas opakuje, ale u tohohle čtení mi to nevadí.
Jak přemýšlet o světě (a nezbláznit se z toho)? Navzdory možná až přílišnému optimismu (kterým jsem já nikdy netrpěla) je pro mě tahle kniha opravdu osvěžující a inspirativní. Text je přehledně členěn do kapitol a psán vskutku srozumitelně, autoři se zbytečně neopakují a sami přiznávají a explicitně pojmenovávají, že svět nelze interpretovat jen z jediného (právě z toho jejich) úhlu pohledu. Doporučuji k opakovanému čtení.
Skvělá kniha. Myslím si, že každý, kdo ji přečte, se začně nad výroky typu "na světě je čím dál větší bída" nebo "létání letadlem je nebezpečné" zamýšlet, bude se dívat na věci s potřebným nadhledem a nenechá se ovlivnit prvotní emocí, informací od přátel ze své sociální bubliny, a nenechá se jentak ovlivnit masmédii.
Kniha popisuje některé principy chování a uvažování lidí na aktuálních příkladech. Tyto pravidla jsou však aplikovatelné po celý život a pomohou vám získat klíč k tomu, jak s informacemi pracovat a jak se postavit k různým tvrzením, vyřčených z médií nebo od přátel u piva v hospodě.
Autor nás oboznamuje s tým, že životná úroveň ľudí je a má tendenciu byť lepšia než si myslíme, (inštinkty).
Pútavým a precíznym spôsobom nás učí pozitívnejšiemu pohľadu na svet a pomocou dobrých rád nás nabáda ku kritickému mysleniu, zberu informácii a tvorbe názorov.
... Kniha aj napriek kvalitnému obsahu, ktorý ponúka trpí absenciou toho čomu sa vyhýba. Takmer všetko pozitívne sa týka ľudskej spoločnosti, ale čo životné prostredie? Ekosystémy flóry a fauny? ... veci ktoré hoc stále potrebujeme paradoxne pod naším vplyvom trpia a strádajú viac a viac? Tip: prečítajte si aj Sapiensa od Harariho.
Skvělá kniha. Popis světa pomocí ověřených faktů, statistik a osobních zkušeností, zatímco většina lidí vnímá svět prostřednictvím médií (která upřednostňují dramatické zprávy), zastaralých stereotypů a jinak zkreslených informací, které však neodpovídají realitě. Závěry jsou optimistické. Důležitá ponaučení, jak pracovat s informacemi a ověřovat tvrzení.
Kniha je čtivá a zábavná. Autor, na základě svých zkušeností a statistických dat, vyvrací celosvětové fámy. Člověk si opět uvědomí, že opravdu nic neví. O některých věcech pak bude přemýšlet ve větších souvislostech, jinak. Autor je opravdu extra třída ve svém oboru. Zážitky, které během života získal, jsou neskutečné.
V některých pasážích mi autor přijde příliš optimistický.
Knihu bych doporučila všem, kterým je občas úzko z toho, jakým směrem se svět ubírá. Je velmi čtivá, přehledně strukturovaná a nabízí zajímavé a relevantní informace. S většinou z deseti instinktů, které zkreslují náš pohled na svět, se sečtělejší čtenáři pravděpodobně již někdy setkali, ale opakování je matka moudrosti: například instinkt negativity a obviňování se stále hojně vyskytuje i u zkušenějších čtenářů a neuškodí si jej připamatovat. Chtěla bych reagovat na výtku objevující se v některých komentářích: autor nepřeceňuje roli statistiky, sám na různých místech knihy opakovaně připomíná, že data nejsou jediným řešením: "Miluji data pouze tehdy, když mi pomáhají pochopit skutečnost za těmi čísly, to jest lidské životy." Kniha je ozvláštněna o osobní zkušenosti autora z různých zemí světa a je velmi lidská. Nesouhlasím s tím, že by autor byl příliš velký optimista. Moc dobře si uvědomuje současné globální problémy a v knize je také zdůrazňuje. Zdá se, že někteří z nás paradoxně podléhají instinktům a emocím, o kterých kniha pojednává, už při čtení Faktomluvy, a to jen proto, že se nám zrovna nelíbí informace v ní obsažené (například to, že nárůst populace bude především v Africe a v Asii). Za sebe bych vyzdvihla to, co je podle mého názoru poselstvím knihy: "Neříkám, že si nemáte dělat starosti. Dělejte si starosti, ale kvůli správným věcem. Nestresujte se tolik imaginárními problémy zdramatizovaného světa, ale věnujte víc pozornosti reálným problémům a jejich možným řešením." Za mě rozhodně užitečné, kvalitní a zábavné čtení.
Upřímně jsem podle referencí od knihy čekala víc, ale jak bylo zmíněno už v komentářích přede mnou - hodnotit to, jak dnešní svět vypadá pouze podle statistických hodnot ještě neznamená, že to tak v realitě skutečně je. Hlavně pokud autor (autoři) získané informace nezačleňují do hlubšího kontextu sledovaných faktorů. Např. hodnotit to, že zdraví lidí se celosvětově zlepšuje podle toho, že je dnes 80% dětí na světě očkováno, je velmi povrchové - byť se právě míra proočkovanosti oficiálně pro hodnocení zdravotního stavu populace skutečně používá. Jenže takové tvrzení počítá s optimistickým předpokladem 100% funkčnosti vakcín a také se 100% bezpečností, což v realitě ale pravda není v obou směrech.
Celkem zajímavé a pozitivní informace, že na tom svět není až tak špatně, jak si všichni myslí.
Na tuto knihu jsem se velmi těšil, díky známým a povedeným videím, kde Rosling vykládá statistická data pomocí balónkových grafů a jiných pomůcek. Informace v knize jsou zajímavé a překvapivé. Ve společnosti se mnohdy velmi dlouho drží různé nepravdivé nebo zavádějící informace, nebo údaje, které jsou zoufale neaktuální a dávno překonané. Ty jsou zde pěkně a názorně vyloženy a uvedeny na pravou míru. Autor se snažil o širší vysvětlení v souvislostech na příkladech i s pomocí osobních zkušeností. Tomu se v podstatě nedá nic vytknout a dílo se tak dá doporučit nejširšímu okolí.
Pointou knihy je, že svět je mnohem lepší, než se z médií zdá, než se mezi lidmi traduje a než si zkrátka většinou všichni tak trochu myslíme. Autor je ale podle mého názoru až přehnaný optimista, což je dáno asi tím, že je to Švéd a ve Švédsku je jak známo u moci hyperkorektnost a království se pomale mění ve Švédistán s no-go zónami a pouličními gangy. To ale trochu odbočuji.
Velmi obtížně se mi tak četly optimistické úvahy o tom, že pokud se vymýtí extrémní chudoba v různých částech světa, přestane se rodit 6-8 dětí na ženu a počet lidí na světě se tak časem stabilizuje na 11-12 miliardách, tak bude svět ještě lepším než je teď a budoucnost tak bude lepší, než se obáváme. Myšlenka je to pěkná s tím detailem, že zmíněný nárůst obyvatel bude v Africe, kde přibude do konce století několik miliard lidí. V Asii přibude asi miliarda obyvatel, předpokládám však, že autor měl na mysli především Asii jižní. Tohle je pro mne naprosto nepředstavitelný a černý scénář. Děsivá představa podaná optimistickou formou bez ohledu na možné dopady, které budou způsobeny rozdílem kultur, náboženství a původního životního prostředí. Bez ohledu na nedostatek energií, surovin, prostoru a podobných technických „drobností“.
Oceňuji tedy přínosné informace, ale zároveň kritizuji okolnosti, které Hans už nebere v úvahu. Přesto knihu doporučuji k rozšíření přehledu o světě.
Velmi přínosná kniha. Je dobře, že v knize je vykresleno více grafů a statistik ohledně stavu dnešního světa i když se na to nejde zcela spoléhat. Svůj význam mají i osobní zkušenosti a dokládající příběhy autora. Je vidět, že se zlepšuje přerozdělování bohatství a vývoj jde k lepšímu. Je sice fakt, že se tvrdí, kdy jedno procento světové populace bohatých ovládá 99% světového bohatství, ale snad se i toto číslo začne v průběhu několika let pozitivněji měnit ve prospěch celosvětové populace. Jak říká autor, že je třeba porovnávat a dívat se na různé stavy věcí z více pohledů. Souhlasím s autorem, že vše je v pohybu a kdoví jak se to bude vyvíjet zítra, za rok či za deset let.
Velmi dobře marketingově podaná kniha se zajímavým a čím dál více aktuálním tématem. Ač většina popisovaných rád v závěru spadá do kategorie selský rozum a umění kriticky vnímat náš svět, respektive to, jak je nám podáván médii, je to něco, co je třeba si připomínat. Často je u těchto knížek problém s přílišnou omáčkou kolem samotného nosné myšlenky, ale v tomto případě je to omezeno na minimum a autor prokládá text svými osobními zkušenostmi a průzkumy. Rozhodně stojí za přečtení a zamyšlení.
Z mého pohledu přeceňovaná kniha. Asi každému je jasné, že hodnotit/rozhodovat se má na základě jasných faktů a ne pocitů. Na druhou stranu se nemohu zbavit dojmu, že autorovo ohánění statistikami není nejlepší cesta k pochopení současného světa. Jednak to apriori předpokládá, že těm statistikám věřím a druhak, že věřím způsobu, jakým jsou vykládány. Ani jedno v dnešním světě není samozřejmé. Spíše naopak. Vhodně zvolenými statistickými údajise dá obhájit všechno. Nebo skoro všechno :-)
Pro milovníky statistik ale nejen je to může být zajímavá četba.
Osobně si nezapamatuji čeho se vyvarovat, aby člověk nahlížel na svět pohledem dneška a né 20 let starých poznatků k čemuž má kniha pomoci. Ale třeba rozdělení nikoliv na bohaté a chudé nýbrž, do 4 příjmových skupin je super viz https://www.gapminder.org/tools
Nebudu se rozepisovat, hodně bych se překrýval s komentářem čtenáře mirektrubak, děkuji mu za ušetřený čas. Kniha je výborný průvodce na procvičování kritckého myšlení a měli by jí číst hlavně lidé, kteří se k ní přes svoji sociální bublinu ani nedostanou. Výhrady mám stejné: místy rozvleklý didaktický styl opakovaného omílání (pro sebe mu říkám americký) a za příkladnými příběhy ze života jsem cítil hodně přibarvenou stylizaci. Na druhé straně je přínosné praktické shrnutí podstatného v závěru každé kapitoly i jednostránková pomůcka na konci knihy.
Ke čtení jistě doporučuji, v naší české kotlince nejlépe masovému. Kdybych byl učitelem občanské nauky a základů společenských věd servíroval bych takovou knihu žákům na stříbrném podnose.
naděje budoucnost chudoba, bída rozvoj osobnosti, osobní rozvoj dezinformace kritické myšlení fakta fakta a mýty naučná literatura
kniha přečtena rychle. Velmi poučná.