Farmaceutka
Amálie Kutinová
Gabra a Málinka série
Pokračování kroniky dívčího života Gabry a Málinky vypravuje o tom, jak se Málinka učí být lékárnicí. Autorka seznamuje s poměry v lékárnách za první republiky, kdy lékárník mohl být skutečný tyran. Jde o půvabné a naivní vyprávění, kde nechybí milostná zápletka.
Tato knížka o už dospělé Málince je i trošku smutná, když si člověk uvědomí, jak jí muselo být v cizím světě, daleko od rodiny. Ale měla sou práci, kterou si vysnila a kterou milovala. Jsem ráda, že i tuto knížku mám.
Gabra a Málinka mě provázely v dětství. Farmaceutka byla pro mě spíše zajímavost, moc mě neoslovila. Naivní styl se mi líbil, když jsme sledovali G+M v dětství.
Z knihovny...(dočteno před Vánoci, zapoměla jsem zapsat..:D)
Holky nám trochu vyrostly, Málinka se svými ideály jde do práce...v začátcích mě došlova štvala svým přístupem, naivitou, submisivností..chápu, že byla ráda, že je zaměstnaná, ale makat bez volna , jen za byt a "stravu", týdny zavřená v izolaci, horší než COVID ;)) naštěstí po rozmluvě s laborantem procitá a dupne si na lékárníka Ptáka pěkně ostře, za což smekám, na Málinku nevídaná odvaha ;)
Bavili mě její dobrodružství s Jedlinkou, návraty k rodině...její první láska až na věky věků byla taková naivní, Málinkovská...ale člověk jí to nemůže nepřát ;)
Gabra se nám taky zklidnila, ale pořád má svou jiskru, odvahu, držku držkatou...
Doporučuji !!! a holky se staly definitivně mými oblíbenkyněmi :))
Vlastně tak trochu pokračování cyklu Gabra a Málinka. Nesmělá a přecitlivělá farmaceutka Málinka, protivný a lakomý lékárník a hlavně Málinčina láska. Musím říct, že zde mi Málinka celkem lezla na nervy. Teda spíš to její fňukání kvůli kdejaké hlouposti.
Pokračování příběhů o Gabře a Málince se soustřeďuje víceméně už jen na mladší ze sester, která i všechny knihy napsala. A protože jsou zde obě děvčata téměř již dospělá, i té radosti je tam méně, jak už to v životě bývá.
Nie je to druh knihy, ktorý zvyknem čítať, vybrala som si ju kvôli čitateľskej výzve. Precitala som, ale do ďalších dielov sa nechystám.
Další moc krásná kniha ze života mojí milé hrdinky, statečného kapitána Málinky (jak byla nazvána v jedné z předchozích knížek)...knížka je poměrně vážná, ale to není dáno jen dobou, která byla těžká, ale právě také povahou Málinky, která hledí na svět moudře a vážně, a bere vážně i své poslání, které si vyvolila....její srdíčko a mysl jsou tak čisté, že si lidé ani kolikrát nemůžou uvědomit, jak ji zraňují svými řečmi, měla jsem velkou radost, že nakonec k sobě dostala takového člověka, který to dokázal docenit (hezký byl i popis vztahů s ostatními z lékárny)....potěšilo i setkání se starými známými, hlavně s Gabrou, která ač už pak vdaná paní, neztratila nic ze své bezstarostné mysli, doufám, že pak všichni zůstali v kontaktu, protože jestli něco Málinka určitě potřebovala k životu, byl to právě Gabřin nadhled....celkově milá knížka...
Tato kniha se mi líbila o něco méně, než knihy z dětství a mládí Gabry a Málinky. Vytratila se zde ta veselost a bezstarostnost mládí. A také i proto, že doba dospívání už začíná být vážnější a tak trochu i smutnější...
Takové hezky naivní, milé a romantické.
Málinka je v lékárně na praxi, má zápal pro práci a chce pomáhat lidem, ale její šéf je přísný a pro korunu by si nechal vrtat koleno. Naštěstí všechno špatné je k něčemu dobré... :)
Milá, čistá, trochu naivní - takovou bych popsala Málinku i samotný příběh. Nicméně mě se to líbilo, dýchlo na mě velmi příjemné prostředí staré lékárny, kde se ještě ručně míchali a prodávali mastičky, tabletky a medicínky a přitom se nezapomínalo na slovní pohlazení..
Jako farmaceutce se mi tato kniha moc líbila. Zpočátku mě to sice moc nenadchlo, ale bylo pro mě zajímavé poznat prostředí lékárny v době, kdy farmaceuti měli ještě určitou prestiž mezi lidmi.
Už to nebylo takové, jako když byla Gabra s Málinkou malé. Chyběl ten klasický humor. Ale i tak to byly mé nejoblíbenější knížky.
1991 | Gabra a Málinka 1. a 2. díl |
1992 | Farmaceutka |
1946 | Gabra a Málinka ve městě |
1993 | Okolo Gabry a Málinky |
1991 | Gabra a Málinka 5. a 6. díl |
Jako školačka jsem pochopitelně hltala příběhy Gabry a Malinky, od útlého dětství ve Štítné přes gymnaziální studia, prázdninový pobyt na Kopanicich či dospívání a první schůzky v kvarte. Líbilo se mi Malincino zaujetí pro farmacii, takže jsem byla ráda, když jsem Farmaceutku během prázdnin objevila v berounskem knihkupectví.
Zatímco Gabra se pomalu chystá k sňatku s Václavem Kovářem, Malinka odjíždí na stáz do táborské lékárny. Na počátku jde o tvrdou řeholi, kterou něžná a naivní Malinka jen těžko zvládá. Postupně si díky laborantovi Jalovcovi i manželce lékárníka Ptáka vybuduje potřebný respekt i sebevědomí.
Musím říci, že mi neskutečně pil krev Malincin budoucí manžel Krusina, typický omezenec a nepřítel ženské emancipace.
"Moje žena by mi neváhala z lásky
boty vyčistit. "
A naopak mě nesmírně pobavila praktikantka Jedlinka.
"My nemáme praktikantku, ale
kaspara."