Kdysi

Kdysi
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309293/bmid_kdysi-6558e539c9706.png 5 506 506

Felix a Zelda série

1. díl >

Každý si zaslouží zažít něco dobrého. Alespoň jednou v životě. Tři roky a osm měsíců žije devítiletý Felix v odlehlém katolickém sirotčinci v horách, ačkoli není katolického vyznání. Jeho rodiče nejsou mrtví. Přivedli ho k matce Mince, představené jeptišek, aby se měl dobře. A určitě si pro něj brzy přijdou, jak Felix věří, jen co vyřeší potíže, které mají se svým knihkupectvím. Protože židovští knihkupci to mají v Polsku roku 1942 těžké. Jak moc, to Felix pochopí, až když se v sirotčinci objeví muži s podivnými páskami na rukávech a začnou vyhazovat a pálit knihy z místní knihovny. Felix uteče, aby našel rodiče a před těmi muži je varoval. Cestou zachrání z hořícího domu malou Zeldu, jejíž rodina byla zavražděna, a pomalu mu dochází, co mají tihle spalovači knih za lubem. A co to znamená pro něj, Zeldu a všechny ostatní Židy. Morris Gleitzman líčí v prvním dílu z čtyřdílné řady život v okupovaném Polsku z dětsky naivní perspektivy malého hrdiny, jeho výpověď je však o to silnější.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: , Argo

Once, 2006

Sirius
07.08.2020

knížky o holokaustu nečtu, nikdy jsem neměl tendenci po týhle tématice sahat... pak jsem ale zahlídl takřka westernovou obálku ke knížce Když od Morrise Gleitzmana a zjistil jsem, že existuje série o Felixovi a Zeldě... a že tahle knížka je až třetí v pořadí. A tak jsem sáhl po začátku... takže Kdysi. A můžu říct, že je to fakt síla. Morris Gleitzman popisuje svůj příběh očima malýho židovskýho kluka, kterýho rodiče ukryli před nacisty do kláštera. Kluk je malý, miluje knížky a rád vypraví příběhy. A je taky naivní a netuší, jaký peklo kolem něj zuří a Adolfa Hitlera má za hrdinu... a pak postupně zjišťuje, co se děje a hnán láskou vyrazí najít a zachránit svoje rodiče, protože jim hrozí nebezpečí... Gleitzman se s tím fakt nemaže popisuje hrůzy války, hrůzy holokaustu se vším všudy a zároveň z Felixe dělá jakési pomyslné světlo ve tmě, které dává radost tím, že druhým lidem vypráví příběhy, aby je potěšil v jejich trápení. Tahle knížka totiž není jen o holokaustu je o moci a síle příběhů a vyprávění. Je napsaná dobře, čtivě a bez hluchých míst. Je dobře, že takové knihy vznikají a vycházejí. A je dobré, aby je děti četly a věděly, co se dělo kdysi stejně starým dětem jako ony.

Mermaida
02.08.2020 5 z 5

Kniha je prvním dílem ze čtyřdílné řady o okupovaném Polsku z dětsky naivní perspektivy malého hrdiny Felixe. Kniha se mi hodně líbila, i když pro mě bylo těžké číst takovýto příběh očima dítěte, který se modlí k Bohu, Panence Marii a Adolfu Hitlerovi, protože zatím neví, co je tento “velikán” zač. Jeho víra v to, že najde maminku a tatínka je tak nějak svým způsobem “osvobozující”, přestože je to poměrně silný příběh a těžká doba. Překvapilo mě, že se kniha četla lehce a rychle mi spolu s Felixem a jeho přáteli ubíhal čas.
Ráda si přečtu pokračování, abych zjistila kudy a kam Felixova cesta dál vedla a jaké nástrahy či útrapy mu nastražila.

janadibelkova
29.07.2020 5 z 5

Neuvěřitelně citlivě napsaná kniha, šokující, strhující děj..budete doslova hltat stránky, možná uroníte slzu, ale rozhodně stojí za to. Hned jsem si objednala další dva díly.

nada3314
25.07.2020 5 z 5

Nelze nedat 5 hvezdicek. Krasne citlive napsany pribeh z ktereho beha mraz po zadech. Myslela jsem, ze budu pokracovat dalsim dilem, ale musim si dat pauzu. Jsem z toho cela rozneznena a smutna. Felixi a Zeldo, brzo se s Vami zase setkam :-*

Anna27
23.06.2020 5 z 5

Výborně napsané, zhltla jsem jedním dechem, doporučuji jak dětem, tak dospělým. Jsem ráda, že jsem na autora náhodou narazila, hned jsem si objednala další díly. :)

Fany09
16.06.2020 4 z 5

Ta kniha je hezká. Nevím jestli znáte další díli, ale pokud to nevíte tak existujou.

Dorota09
11.06.2020 5 z 5

Moc pěkná kniha. V knihovně jsem se na ni dívala, a velmi mě zaujala úplně něco jiného než to co jsem četla předtím. Příběh byl smutný a dobrodružný, díky této knize vím jaké to bylo za druhé světové války. Už mám přečtené další dva díly a musím říct, že mě velmi zaujaly.

Anett525
10.06.2020 5 z 5

Hrůzy druhé světové války z pohledu malého dítěte. Kniha se čte sama. Určitě si přečtu i další dva díly.

prochajda
04.06.2020 4 z 5

Další smutný příběh z období holokaustu, tentokrát očima malého, naivního chlapce, který hledá své rodiče a nechápe.... Určitě si přečtu pokračování.

JeseterZuzana
16.05.2020 5 z 5

Knihu jsem začala číst, protože ji má syn (6.tř) jako doporučenou četbu. Není čtenář, tahle ho ale zaujala, příběh mi vyprávěl a poprosil o další díly. Už chápu. Se slzami v očích píšu tenhle komentář. Tyto knihy už u nás zůstanou. Budu je půjčovat a doporučovat všem.
--každý si zaslouží v životě prožít alespoň něco dobrého--

MiLiška
02.05.2020 5 z 5

PS: Předem se omlouvám, dlouho jsem přemýšlela, jestli to tu mám napsat... Asi dostanu vyhubováno, ale kdysi není zájmeno, je to příslovce...

MiLiška
02.05.2020 5 z 5

Co napsat, když už vše bylo napsáno? Na knihu jsem narazila náhodou, na Databázi samá chvála, chvilku jsem tedy váhala, jestli si nemám objednat všechny 3 díly, když je to takové "počteníčko", ale pak jsem si řekla, že počkám... A možná je dobře, že si mezi dalšími díly dám pauzu, takových knih je jako šafránu, je třeba jimi šetřit.

PanTydlitát
01.05.2020 5 z 5

První díl - krása. Tezke téma videne detskyma očima, které ale vzdy najdou nekoho, koho mohou mít rády místo ztracených rodiču...

MarMarMar007
30.04.2020

Ze začátku až přehnaná dětská naivita a nevědomost, postupem se ale Felix začíná ocitat v kruté realitě a nakonec pochopí. Velmi smutné, poutavé a čtivé.

opic 12
06.04.2020 5 z 5

Bude to taková jako hra.Vše bude jenom jako.Vše je jako ve snu,hmm ehm...to nemohu říct.
Nemohu ti zaručit kotátko než se uložíš ke spánku a budeš spát.Vím,že nemůžeš předstírat,ale prosím:snaž se usnout zlato.
Víš spousta lidí předstírá že to KDYSI takové nebylo.Nikdy se takové krutosti a ubohé jednání nestalo.Vím,vím pravdu má vždycky náčelník,ted už však poslouchej.Můj miláčku.Ty spíš ? Ne,dobře.My spíše budeme předstírat,že tohle a něco podobného se stalo a může se opět stát.
Budeš ted chvilku poslouchat,ne neboj nebude to audio kniha ehm mluvené slovo.Budu ti číst sám nahlas a poctivě a je to vůbec poprvé co ti budu předčítat broučku náš.
Pan Morris je Australan,ano ten od klokanů...máš pravdu.Napsal tento příběh z pohledu dětí.Těch knih bylo napsáno určitě už hodně.Tento se malinko liší.Je určen dospívajícím kotatům,to vůbec nevadí poněvadž se do něho začtou i kočky mamky i kocouři tatkové.
Ne toto není jako Nabarvené ptáče,nebudeme předstírat.Zlé věci jsou tu ze začátku ukázány naivně.My co již něco víme a známe přistoupíme na tu hru a budeme předstírat a vcítíme se do postavy Felixe a jeho kamarádky.Upřímný pohled na svět.Ještě nezkažený.Milý i laskavý.Leckdy vyloudí úsměv na tváři i malému-velkému čtenáři.
O tom,jak ryzí a krásná je prostá čistá věc v podobě mámy a táty.O všední zelenině jménem Mrkev jako nepředstavitelný (symbol) který znamená v překladu veškeré bohatství světa.O tom,že ne každý knihovník má rád knihy.O chlapci,který má rád fantazii,příběhy s vypravováním.Strašně moc touží po obejmutí a hlavně se mu tolik stýská.Podaří se mu vůbec přežít ?
A potom všem si myslíte,že už vás nic nepřekvapí,že už jste velcí a nic vás nerozhodí ? Taky jsem myslel.V okamžení přichází pasáž,ta pasáž přichází :
Šššš tiší mě Barney.Přitiskne si můj obličej do kabátu...začíná mi při čtení přeskakovat hlas,zadrhavá.Při větě "někdy,rodiče nedokážou své děti ochránit,přestože je milují nade všecko na světě i když se snaží ze všech sil" už nemůžu dál pokračovat.Odkládám knížku.Předčítač začíná být naměkko.Špatně se mi polyká.Jakoby naprázdno.Rozdýchávám.Nevěřím.Nechápu.Odmítám uvěřit.Vstávám a vydýchávám.Něco takového se mi stalo při čtení teprve podruhé.
Je to skličující představa.
Stydím se.Když máme ten blahobyt.A mrkev moc nemusím,přiznávám.Stydím se za něco takového a zároven raduju,že nepřijede pro nás vlak do neznáma.My si o tom můžeme v klidu číst.Už nepředstírám.To se dělo.Zatímco,kocour čte kotátku v teple doma u kamen.Sedí a má doslova všechno.Tolik věcí co se nedají koupit.Jsou na dosah a zadarmo,tak se usměj ty náš ocásku.
Není co psát,není co předstírat milá kotata.Země není placatá.
To bylo KDYSI KDYSI KDYSI.
Ted je ted a hezky se čte i když je v tom smutek a tolik bolesti,utrpení...naděje.Silný prožitek.Nepředstavitelné.Dojímající.
PS.Kniha byla opravdu čtena nahlas a bez předstírání se vše stalo.
Někdy.Kdysi.Před časem.

8243
05.03.2020 5 z 5

Nejprve mě mučila dětská nevědomost, která sdílela dětskou naivitu v nesprávnou víru. Po útěku ze sirotčince začíná Felix procitat..... Nádherně napsaný příběh. Děkuji pane Gleitzmane.

JaninaV.
17.02.2020

Kniha pro děti a mládež!? No nevím,...…..hodně silné a smutné čtení i pro dospěláka. Dětem bych ji nedala číst. Přiznám se na konci knihy jsem neměla daleko k slzám.

LéňaM
12.02.2020 5 z 5

Skvele napsany příběh z pohledu zidovskeho chlapce.
Dětská důvěra a dobro v dětské dusicce která pořádně nechápe co se děje.
Jen nevim zda to deti pochopí.
Zkusim otestovat na dcerce ????

edna084
07.01.2020 5 z 5

Dětská naivita ve spojení s válkou a výsledkem je strhující příběh.

Evikj
04.01.2020 5 z 5

Skvělá kniha.. Člověk by řekl, napsaná tak "obyčejně" přitom ukrývá neobyčejný silný a smutný příběh.. Předčí nejednu knihu o druhé světové válce napsanou pro dospělé..