Ferdinande!
Robin Král
Tento titul získal prestižní ocenění Zlatá stuha 2014 ve výtvarné části. Veselé veršované vyprávění pro ty nejmenší o ztraceném netopýrovi a velikém pátrání. Originální trojrozměrné leporelo, z nějž kromě zábavného počtení můžete postavit netopýří domeček! 1. vydání.
Před lety jsem objevila tuto knihu a Robina Krále, který se pak stal mým oblíbeným autorem veršů pro děti. Ferdinande! už u nás jede třetí dítě a stále se nám moc líbí. Veršovaný minipříběh o ztraceném netopýrovi, kterého hledají jeho 3 kamarádi, je prostě jednoduchý, ale skvělý. A výtvarná stránka knížky je už jen třešničkou na dortu - kdykoli jsme četli, tak poté posloužila k další hře, třeba jako garáž na auta :-)
Nápaditá knížka, dá se z ní udělat domeček, a stránky jsou poskládané jakoby "na přeskáčku", takže si s ní i vyhrajeme. Vtipné jednoduché veršíky se dětem dobře pamatují. Bohužel už je všude beznadějně vyprodaná.
Veršíky jsou opravdu miloučké (z dětského pohledu) a celkem i vtipné. Patří mezi knížky, které jsme četly několikrát do úplného omrzení. Z leporela se dá poskládat domeček.
2015 | Vynálezárium |
2014 | Ferdinande! |
2018 | Řez kočkou |
2021 | Usínací knížka |
2017 | Co mají na práci myšky a myšáci |
Jednoduchý příběh o ztrátě a hledání netopýra sám o sobě není výjimečný ztvárněním ani zveršováním. Leporelo je ale úžasně propracované v tom, že se dá sestavit do domečku se stříškou a odehrávající se příběh k tomu ze všech stran nadále prostorově sedí. Při oboustranných „průhledech“ okny, dveřmi, na půdu i pod podlahu – netopýři jsou stále tam, kde mají být. Čteme rádi od půldruhého roku věku, stavíme domeček a chlapečka pak věšíme za nožičky jako netopýra.