Filosofie mezi mýtem a vědou. Od Homéra po Descarta

Filosofie mezi mýtem a vědou. Od Homéra po Descarta
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55462/bmid_filosofie-mezi-mytem-a-vedou-od-hom-bNp-55462.jpg 4 20 20

Dějiny filosofie od archaického Řecka do konce evropské renesance sledované v kontextu dějin vědy, náboženství a kultury jako celku. Na rozdíl od jiných dějin filosofie je zde kladem důraz na dobový rámec výkladu filosofických nauk, které proto nejsou zařazovány do uměle vytvořených „-ismů“. Kniha je vhodná jako úvod do studia filosofie.... celý text

JulianaH.
24.01.2025 4.5 z 5

Osobně si myslím, že by téhle bichli prospělo ne jen rozdělení na antickou a středověkou + novověkou polovinu, ale rovnou na dva svazky, přičemž jednotlivým filosofům by pak autor mohl věnovat o trochu víc místa. Knížka je v něčem stručnější než cyklus univerzitních přednášek, který se k ní váže. Což je škoda, protože ti, kdo nemají tu čest být páně docentovými posluchači, přijdou o různé historky, glosy a zajímavosti.

Jinak ale nemám co vytknout. Že se text špatně četl – tedy mně –, asi vyplývá ze složitosti některých témat spíš než z nějakých nedostatků stylu. Zdeněk Kratochvíl se ohrazuje proti učebnicovým klišé a jednotlivé filosofy vykládá z hlediska jejich vlastního myšlení, nikoli z hlediska pozdějších interpretací. Uvádí třeba na pravou míru smyšlenku tradovanou na středních školách, že presokratici hledali pralátku, a vysvětluje, že άρχή je až Aristotelovou konstrukcí. Presokratici se totiž vůbec neptají, „z čeho je svět udělán“, nýbrž „jak to na světě chodí“. Ukazuje také, že stoicismus se redukuje na etiku pouze ve vulgarizované latinské verzi, kdežto řecká stoa pěstuje také (hlavně?) logiku a fyziku přecházející v ontologii.

Láska pana docenta k presokratikům, zdrženlivost vůči Aristotelovi nebo praktický zájem o křesťanství dodávají knize lehkou subjektivitu, což je podle mě fajn („Filosofie“ má být trošku i učebnicí pro vysokoškoláky a zvídavou veřejnost, ale s esejistickým prvky, nikoli skriptem). Mě víc než presokratici láká hellénismus, hlavně novoplatonismus, a i ten je tu zpracovaný výborně. Člověk má chuť jít si hledat cestičku k Jednu (ἕν) a uctít staré bohy.

Sorrow
06.01.2016 3 z 5

Číst filosofii pro mě bylo, je a vždycky bude utrpení, nicméně Kratochvíl napsal svou knihu velmi dobře a i nefilosofovi odhalí veškeré souvislosti poměrně přehledně. Taky zjistíte, že to, co jste se učili na střední není tak úplně pravda a za další plus považuji občasné drobné zmínky o tom, co má sám autor rád a co si o dané věci myslí :) ke zkoušce "Dějiny filosofie I" na PřF UK velmi užitečné!

alef
06.11.2015 5 z 5

Výborný úvod do studia, doporučila bych tuto knihu každému začínajícímu studentu filozofie ... i mně byla průvodcem u první zkoušky :-).