Finština (nejen) pro samouky + klíč
Hilkka A. Lindroos
První učebnice finského jazyka v češtině nabízí v 31 lekcích úplné základy současné finštiny. Je určena především pro kursy pod vedením učitele, který může doplňovat a rozvádět vše, co – ve snaze pojmout do knihy co nejvíce – mohlo být naznačeno nebo procvičeno jen stručně. Svým uspořádáním je však vhodná i pro samouky. Součástí učebnice je slovník finsko-český obsahující zhruba 3000 hesel a česko-finský o rozsahu zhruba 1000 hesel, dále klíč s řešením cvičení v lekcích a s českými překlady textů a rozhovorů ze všech lekcí.... celý text
Jeden z povinných studijních materiálů pro studium finštiny. Kniha mi dala hodně při samostudiu i později při studiu na vysoké škole.
No na to kolik to stálo peněz tak dost odbytá práce. Cvičení jsou udělaná bez jakéhokoliv náznaku rozmanitosti... např. v jednom cvičení mít větu na překlad "Bydlí v Brně?" a ob jednu větu "Bydlí v Berlíně?" my přijde opravdu zbytečné. Navíc mě dostalo, že od 18 lekce už není uvedená slovní zásoba k dané lekci ale slovíčka si musíte najít ve slovníku (co to má jako být??). Gramatika je navíc vysvětlena velice komplikovaně.
Pro velké nadšení do finštiny jsem si pořídila tuto učebnici. Velké nadšení opadlo a nastala zmatenost. Kapitoly jsou řazené docela zvláštně a některé gramatické pravidla neodpovídají skutečnosti (alespoň dle mého finského kamaráda). Finština není jednoduchý jazyk o tom žádná, každopádně nevím jak moc by člověk obstál ve Finsku když by se učil pouze z této učebnice.
jazykové učebnice pro samouky finština
2008 | Finština nejen pro samouky |
1986 | Česko-finský a finsko-český slovník na cesty |
1997 | Finské postpozice |
Nedílná součást učebnice Finština nejen pro samouky. Obsahuje překlady textů a správné výsledky cvičení + finsko-český a česko-finský slovníček.