Fotograf z Osvětimi
Maurizio Onnis , Luca Crippa
Historická biografie na pomezí biografického románu vypráví osudy Wilhelma Brasse, který byl v létě 1940 internován v Osvětimi. Tam se mu podařilo přežívat díky tomu, že byl šikovný fotograf, a pro nacistickou mašinerii, libující si v přesné evidenci a dokumentaci, fotografoval vězně, ale i popravy a lékařské pokusy na lidech. Dohromady zhotovil přes 50 000 snímků. Kniha rekonstruuje pět let, které Wilhelm Brasse strávil ve vyhlazovacím táboře, a vychází z historických dokumentů a ze vzpomínek samotného autora, který zemřel v roce 2012 ve věku 94 let.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2020 , BránaOriginální název:
Il fotografo di Auschwitz, 2013
Knihu jsem přečetla jedním(zatajeným) dechem. Jsem ráda, že jsou lidé, kteří se dostali ven aby mohli vyprávět. Kdo vyhledává toto téma, mohu jen doporučit.
Další z knih o životě v koncentračním táboře, nyní z pohledu fotografa, který pracoval pro pracovníky SS. Kniha nebyla špatná, ale neoslovila mě tolik, jako jiné přečtené knihy s tématikou holocaustu.
Jako všechny tyhle knihy i tahle zachycuje zvěrstva páchaná na lidech a bezbranných dětech z pohledu vězně - přeživšího. Vidět denně zbídačené lidi s obrovským strachem v očích, fotit zvěrstva a pokusy lékařů....chce to sílu. V tomhle světě bohužel ale pro slabé není místo. Fotografie ještě umocnily silnou zpověď. Doporučuji!!
Za mě asi nejlepší kniha, kterou jsem o Osvětimi četla, ale kniha Tatér z Osvětimi je také super a rozhodně stojí za přečtení. Zpět k této knize... Nemám slov.. úplně dokonalá je. Mohu ji všem jedině doporučit. Za přečtení určitě stojí.
Krásně napsaná kniha o těžké době. Fotky z knihy mám neustále před očima, přesto doporučuji.
Moc hezky zpracovaná knížka o sikovnosti ve své práci, uměti využít aspon malé pomoci, udělat maličkosti v tu otřesnou chvili ve které se nacházeli.
Přiložené fotografie tomu přidávají velkou hrůzu, škoda, že se fotografií nedochovalo více, ty jejich pohledy volající o pomoc, něco neskutečného co dokázal na tu dobu zachytit.
Co dodat? Knížka popisuje takovou hrůzu, kterou si nikdo z nás nedokáže ani představit. A ty fotky fotky zubožených, hubených a sotva na nohách stojících dívenek mě dostaly asi nejvíc...
Knížka je určitě lépe napsaná než Tatér z Osvětimi.
Knih na toto téma jsem četla už několik. Nikdy se nejsem tak úplně jistá co k tomu vlastně napsat. Je to napsané čtivě i přes hrůzy, které tam jsou popisovány. Fotografie, které jsou v knize dávají knize další rozměr. Pohled té dívky, která je uvedená i na obálce, oči všech těch vyfocených lidí. To je něco, po čem vám do smíchu nemůže být. Toto by mělo patřit do povinné četby. Všichni by měli vědět, jaké hrůzy se děly a nedopustit, aby se něco takového opakovalo.
Co napsat o knihách jako je tato? Válka, vyhlazovací tábory, nadřazování jedné rasy a jiné hrůzy se už nesmí nikdy opakovat. Všichni to víme, tak proč i v dnešní době existují na světě pracovní tábory, diktátoři, teroristi. Takový lidi se prostě nikdy nepoučí i kdyby se po palici mlátili tlustou knihou dějin.
Bože, to je smutná knížka. Moc pěkně napsaná a je dobře, že byla napsaná. Taková zvěrstva by neměla být zapomenutá. Právě příběhy "obyčejných lidí" ukazují, o jakou šlo zrůdnost. To děvčátko na titulní stránce by mělo v té době prožívat krásné dětství, první nesmělou lásku, radovat se s kamarádkami ze života a ne prožívat tak neskutečnou hrůzu. Člověk znovu žasne, čeho byli někteří naši sousedi za hranicemi schopni. Fakt hnus.
Fotograf z Osvětimi je další z důkazů, co dokáže zlo skrze lidi. Člověk, když to čte a představí si, že to není jen bizardní vymyšlený příběh, ale skutečná minulost, tak se chvěje při každém řádku. Když jsem knížku dočetla a musím přiznat, že ikdyž jsem o tématu holokaustu dost slyšela, četla, viděla, tak jsem se opět bohužel dozvěděla další nové hrůzy, co se v Osvětimi a v podobných táborech konaly a jak vůbec fungoval tábor z pohledu vězně, který tam přežil tolik let. Nenacházím vždy pak slova a cítím jen neskutečnou lítost, zlost, smutek, respekt a i vděčnost za ty, co se snažili i tam dělat odboj a porazit tu hrůznou spalovací pec....ty fotky, oči lidí, příběhy budou zase ve mě nějakou dobu znít a je potřeba si to čas od času připomínat....
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) Josef Mengele holokaust, holocaust Wilhelm Brasse, fotograf, 1917-2012
Silný příběh, knihu bych klidně zařadila do povinné četby!