Fotograf z Osvětimi přehled
Maurizio Onnis , Luca Crippa
Historická biografie na pomezí biografického románu vypráví osudy Wilhelma Brasse, který byl v létě 1940 internován v Osvětimi. Tam se mu podařilo přežívat díky tomu, že byl šikovný fotograf, a pro nacistickou mašinerii, libující si v přesné evidenci a dokumentaci, fotografoval vězně, ale i popravy a lékařské pokusy na lidech. Dohromady zhotovil přes 50 000 snímků. Kniha rekonstruuje pět let, které Wilhelm Brasse strávil ve vyhlazovacím táboře, a vychází z historických dokumentů a ze vzpomínek samotného autora, který zemřel v roce 2012 ve věku 94 let.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2020 , BránaOriginální název:
Il fotografo di Auschwitz, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fotograf z Osvětimi. Přihlašte se a napište ho.
Silný příběh jednoho "šťastlivce" který se díky svému umění fotografování protlouká Osvětimí nad poměry běžných vězňů.
Hrůzy které viděl a fotografoval si neumím představit.
Už jen listování ve vybraných fotografiích v knize mi nedělalo dobře.
Kniha je zajímavým přiblížením života v koncentračních táborech.
Knížek s touto tématikou jsem už četla poměrně dost, tahle byla jedna z těch slabších, ale i tak silný příběh s barvitými popisy.
„Pamatuj si, že ani dobrý Bůh, ani fotograf nedokážou udělat ženu úplně šťastnou.“
Kniha Fotograf z Osvětimi v seznamech
v Přečtených | 1 106x |
v Mé knihovně | 413x |
Kniha mi nabídla pohled na druhou světovou válku z jiné perspektivy – pohled člověka, který byl na hranici mezi obětním beránkem a někým, komu okolnosti dovolily přežít. Příběh ukazuje, že i v nejtemnějších momentech může existovat něco jako štěstí v neštěstí, a hlavní hrdina balancuje mezi tím být obětí, spolupracovníkem i svědkem zločinů.
Při čtení jsem často přemýšlel, jak bych se v podobné situaci zachoval já. Odmítnout a riskovat smrt, nebo přijmout to, co je třeba udělat, abych přežil? Kde končí morálka a začíná pud sebezáchovy? Kniha mě donutila přemýšlet o tom, že život během války nebyl černobílý. Nebyli jen dobří a zlí, ale i ti, kteří se snažili přežít, ať už jako vězni, nebo dokonce na straně pachatelů.
Příběh je hluboce emotivní, surový a nutí čtenáře přemýšlet o lidské povaze i o tom, co jsme schopni obětovat, abychom přežili. Rozhodně doporučuji každému, kdo chce pochopit složitost války a morálních dilemat, která s ní přicházejí.
93%