Nočný vták
Brian Freeman
Frost Easton série
1. díl >
Keď niekoľko žien po nevysvetliteľnom nervovom kolapse spácha samovraždu, Frost Easton zo sanfranciskej polície má pred sebou záhadný prípad. Na prvý pohľad nesúvisiace obete majú jedno spoločné. Všetky boli pacientkami renomovanej psychiatričky Francescy Steinovej, ktorá pomocou spornej terapie vymazáva pacientom z pamäti traumatické spomienky. Okrem Eastona vedie vyšetrovanie na vlastnú päsť aj Steinová. Keď obaja začnú dostávať tajuplné správy od kohosi, kto sa podpisuje ako Nočný vták, prípad postupne nadobudne osobný charakter a na povrch vyplávajú dávne tajomstvá. Steinová musí čeliť záhadným výpadkom pamäti a Easton zasa vrahovi, ktorý pozná jeho najhoršiu spomienku. Počet obetí rastie a Nočný vták sťahuje slučku okolo Eastona a Steinovej čoraz tesnejšie. Na všetko odhodlaný policajt a brilantná psychiatričke musia zastaviť rafinovaného vraha, skôr ako ovládne myseľ ďalšej mladej ženy.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
The Night Bird, 2017
Zprvu se mi dost líbilo. Mazání vzpomínek a ovlivňování člověka pomocí hypnózy, manipulace s lidskou myslí, možná až na hranici sci fi, odpovědnost lékaře za způsob léčby – dobrý základ pro strhující detektivku.
Jenže v druhé půli se něco pokazilo, najednou mi příběh přišel nelogicky vystavěný, štval mě i ten policista, co opakovaně nechával ohrožené ženy o samotě a pak se vždy hrozně divil… Škoda, děsivá maska, tajemné pronásledování, písnička coby spouštěč hrůzy, to vše bylo zprvu působivé, ale postupné rozmotávání všech záhad mě spíš zklamalo…
(Poznámka na okraj: Nakonec mě poněkud zklamala i Carol King.)
Hodně dobry dobře se to četlo od začátku do konce napínave. Lepší číst za světla místama jsem se fakt bála ????. Rozhodně stojí za to přečíst. Celou dobu si myslíte že víte kdo je vrah přitom ve finále to je někdo úplně jiný.
Vzpomínky mi nikdo nevezme! Nebo ano? Proč? Jak?
Skvělá detektivka zabývající se touto problematikou.
Opět kniha které mě nedokázala strhnout, přesto jsem ráda že jsem si ji přečetla. Hlavní postava detektiva s kocourem mi byla velmi sympatická. Zápletku jsem odhadla již v polovině knihy, ale bez tak jsem si konec užila. Zajímavá kniha, nejspíš bych si přečetla pokračování, když bude...
Děsil mě příběh. Děsily mě hrátky s pamětí. Děsily mě možnosti manipulování s lidským vědomím. Děsil mě Noční pták natolik, že jsem neváhala pro mě neznámou píseň si najít na YouTube. A protože to celkově bylo děsů až plné, pro mne to maximálně splnilo podmínky strhujícího thrilleru. Skvělé čtení, doporučuji.
Námět byl super. Něco takového jsem ještě nečetla, ale přiznám se... čekala jsem od toho víc. Dle anotace jsem čekala knihu lepší a moc se na ni těšila. Četla jsem ji déle než jsem chtěla a moc mě nechytla. Znám lepší detektivky, ale doktorka i detektiv mi byli sympatičtí.
Mysteriózní začátek, jaký u knih tohoto typu nepamatuju ( na tom mostě a při svatbě jsem měl opravdu husí kůži - vůbec si nedovedu představit, jak bych v takové situaci, kdyby někomu takto "vypadlo" kolečko, reagoval naživo..), napínavý průběh a velmi dobře vygradovaný konec, kde do sebe vše dokonale zapadne.
Ač je to pro někoho těžko uvěřitelné, za mě to úplně přestřelené nebylo. Námět originální, postavy dobře uchopitelné, Frost i koucour sympaťáci, jen mi trošku lezla krkem Frankenštajnová. Jinak zasloužených 5*!
Prima námět...dost prima ... detektiv dobrý, postavy kolem, ale jo, také...bestseller?...no to nevim...chybělo mi to něco navíc jako má Peter May...
Výborný napínavý thriller, od knížky se nedá odtrhnout. Detektiv Frost se mi zamlouvá a už se těším na další setkání s ním. Jako bonus jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí o fóbiích. Moc hezky je vyvedená obálka.
Zprvu jsem knize chtěla dát pouze 3*, ale konec byl tak skvěle napsaný, že jsem musela své hodnocení změnit.
Průběh příběhu je místy nuda - stále to stejné, ale když si počkáte, dočkáte se super příběhu :)
Navíc téma mazání paměti a hra s pamětí mi přijde opravdu skvělé jako téma k thrilleru. Což mě přivádí ještě k jednomu bodu. Příběh na mě působil spíše jako detektivka, nežli thriller.
Dlouho jsem knihu přehazovala v knihovně. Kvůli obálce, která se mi ani trochu nelíbila se mi do ní nechtělo. Nakonec jsem se přemohla a pustla se do čtení. Dobře jsem udělala. Pěkně propracovaný příběh. Velmi čtivé.
Dporučuji
V podstatě souhlasím s komentářem níže, je to šílený, přestřelený a nevím co všechno, ale je to výborně napsané, extra napínavé a od knížky jsem se nemohla odtrhnout. Karel Jaromír Erben pro dospěláky. Čekám na další příběh, který si nenechám ujít.
Kniha byla neskutečně přestřelená. V reálném životě by se něco takového opravdu nemohlo nikdy stát. Pro tento nový druh žánru, kdy se nejedná ani o detektivku, ani o thriller, jsem vymyslela novou skupinu: fantasmagory šaráda.
Kniha nebyla špatná ale ani mi nepřišla úplně top. Námět zajímavý, postav tak akorát aby se v nich čtenář neztratil ale chyběla mi tam taková ta jiskra. Konec je zajímavý ale taky tomu chybí takové to dočítání s otevřenou pusou.
sebevražda sérioví vrazi ztráta paměti, amnézie San Francisco
2018 | Noční pták |
2019 | Vnitřní hlas |
2020 | Klikatá cesta |
2021 | Sama proti všem |
2006 | Zkaženost |
Řekla bych taková sci-fi detektivka. Člověk to nesmí brát doslova. A je to zajímavé téma, připomnělo mi to film Věčný svit neposkvrněné mysli. Detektiv Frost mi byl velmi sympatický. Poohlédnu se po nějakém pokračování.