Nástroje temnoty
Imogen Robertson
Gabriel Crowther a Harriet Westermanová série
1. díl >
Nejmocnější rody skrývají ta nejděsivější tajemství Dlouho očekávaná řada prvotřídních historických příběhů z georgiánské Anglie s detektivy amatéry – madam Westermanovou a anatomem Crowtherem – konečně přichází! Thornleigh Hall, sídlo sussexského hraběte, dominuje svému okolí. Jeho dědic je nezvěstný a rodina, kdysi plná života, nyní sestává z ochrnutého starce, přivdané bývalé tanečnice a alkoholem nasáklého druhorozeného syna. Moc rodu ovšem přetrvává. Impulsivní Harriet Westermanová, majitelka sousedního sídla, najde na okraji svého pozemku tělo zavražděného muže, který má u sebe prsten s pečetí Thornleighů. Zločin volá po spravedlnosti. Harriet přiměje ke spolupráci samotářského a podivínského anatoma Gabriela Crowthera. Ve stejný den je ve svém londýnském obchodě s hudebninami zavražděn Alexander Adams, vdovec a otec dvou malých dětí. Po jeho smrti se příběh vrací zpátky do Sussexu a odhaluje hluboké tajemství, které už jednu rodinu zničilo a nyní ohrožuje i mnohé další. Imogen Robertsonová ve svém debutu kombinuje napínavou atmosféru knih Daphne du Maurierové s přesvědčivými detaily stylu Tess Gerritsenové, přesouvá se hned ze salonu do pitevny, hned z kavárny do venkovské krčmy. Obě hlavní postavy, Harriet Westermanová i Gabriel Crowther, mají vynikající postřeh a neotřelé názory, čímž vdechují tomuto strhujícímu historickému thrilleru opravdový život.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2012 , JotaOriginální název:
Instruments of Darkness, 2009
Zajímavá detektivka. Vcelku vkusně napsaný. Autorka mě zaujala. Jsem zvědavý jak se rozvinou další osudy lidí v následujícím díle "Anatomie vraždy".
Knihu jsem si koupila na základě vysokého hodnocení zde,ale byla jsem zklamaná.Od začátku jsem měla pocit,že čtu spíše sto let starý román s detektivní zápletkou.Unavující těžkopádný styl,věčné zbytečné obšírné popisování ničeho,díky čemuž se docela zajímavá zápletka ztrácela v promarněných natahovaných dvěstě stranách.Spoustu nudných pasáží jsem přeskakovala,abych se dopracovala k rozuzlení zápletky.Postavy mi byly spíše nesympatické a dočetla jsem s velkým sebezapřením.
Ženská detektivka okořeněná historickým prostředím, což znamená svazující pravidla tamější doby (bavíme se o roku 1780). A přestože se postavy zpočátku rýsují v sympatickém světle - slaměná vdova a trudomyslný patolog - nevykrystalizovalo z nich nic, co by mě nějak ohromilo. Nejsou výrazně zábavní, nejsou výrazně chytří, vlastně nejsou výrazní v ničem. S ústředními hrdiny pak souvisí i zápletka samotná. Počet stran je neúměrně nafouklý a detektivního pátrání jsem se jen těžko domáhal - spočívá pouze ve znalostech patologa a v postřezích učiněných na místě činu, jež ale působí spíš komicky, než odborně. A tak se tedy nalezení mrtvoly stává hlavně důvodem pro společenské křepčení se spoustou mluvení. I když je to chvílemi příjemně dickensovské, zdaleka to neuhraje plný počet bodů. Autorce však musím přiznat talent pro čtivou stylistiku a pěkné vykreslení postav. Vymyslet schopnější zápletku, zajímavější hrdiny a přidat trochu nadhledu, měla by mě zaháčkovaného cobydup.
Ač to není zrovna můj oblíbený žánr a ani literárně není tato kniha nijak výjimečná, tak se musím přiznat, že druhá polovina knihy mě svou dynamičností vcelku uchvátila. Škoda jen lehce předvídatelné zápletky.
Sociopat coby hlavní hrdina, to už je snad až takové klišé současné doby :) ale kniha se mi moc líbila, děj svižný, dáma bojující s předsudky v dobách, kdy se za něco takového téměř pranýřovalo... Jo, líbilo se mi to moc - narozdíl od mnoha jiných knih mnou tahle jen neprotekla, ale něco zanechala.
O trochu jiný žánr než na který jsem zvyklá. U mě bude rozhodně patřit mezi knížky, u kterých musíte vydržet některé pasáže, které byly podle mě zbytečně zdlouhavé, aby jste se dostali dál, k zajímavějším částem. Ale i přesto, že jsem se některými částmi musela těžce prokousávat se mi kniha líbila a hodnotím ji čtyřmi hvězdami.
Dočteno - nádherná knížka! Paní Robertson mne svým literárním umem dostala! Nejen že umí vymyslet krásný tajemný napínavý a rozvětvený příběh, vsazený do mé oblíbené staré Anglie koncem 18.stol. Má opravdu pěkný literární styl, slušný až poetický. A umí knihu i dobře rozvrhnout do několika rovin, čímž se četba stává náročnější, o to však zajímavější! A to podtržení celé myšlenky příběhu v závěrečném doslovu, tomu říkám úžasná kadence na závěr, po které je ještě chvíli klid, než přijde potlesk (plný počet bodů :-) )
Už mám koupený román č. 2 od této spisovatelky a hudebnice a doufám, že píše dál :-) !
Dnes jsem si právě tuto knihu koupila, tak doufám, nebudu zklamaná!? Četla jsem 3. román od paní Robertson - Ostrov kostí a byla jsem nadšená :-) !!!
- Po prvním večeru nad knihou - nelituji! Nádherný literární styl, hra se slovy a umění opsání děje je tak zvláštní a tajemné, že mne přimělo k soustředění a hned vtáhlo do příběhu :-) !!!
Ukázka popsání nalezené mrtvoly: "Hejno much se promenádovalo po okrajích pláště jako slečinky v zámeckém parku a chvílemi zalézaly do skulin a pod okraje, aby se tam věnovaly nějakým soukromým muším záležitostem." :-)
Tak já se bohužel k nadšeným komentářům nepřipojím. Slabé, předvídatelné, vraždy bez liter. smyslu a tak trochu aby řeč nestála. Od třetiny knihy naprosto jasné, kdo je vrah, laciné vtahování lidského soucitu. Jen jedna scéna snesla všechna kritéria... boj Gravese a ml. právníka s pronásledovateli dětí...Já si asi další díl nedám. Oproti jiným histor. detektivkám, zvláště od Arieny Franklin, slabý odvar...
Trochu zdlouhavé. Byly okamžiky, kdy jsem se do knihy opravdu začetl, ale bylo jich málo. Děj byl ještě rozdělen do třech linií a to čtivosti zrovna nepřidá. Nicméně to byla zajímavá historická detektivka.
Musím smeknout, lepší než jsem čekal. Několik vražd, jejich odhalení, na konci 18. století během pouhých 7 dnů. Už se nemohu dočkat, až se pustím do dalšího dílu.
Výborné, jsem velmi překvapena a jsem ráda, že autorka měla tolik odvahy a zvolila si tento styl Sherlocka Holmese :-)Byla bych ráda, kdyby nezůstalo pouze u tří knih...
Excelentní debut nebo jak to psali na přebalu???Ale ale ale....ani náhodou....banální příběh, který místama nudí....Slabé tři hvězdy.....2,5
Ze začátku jsem se do knihy nemohla začíst, ale poté co jsem se začetla, nemohla jsem přestat, protože kniha má velmi napínavý děj.
Velmi dobře napsané, nebylo jediné místo, které by mě nudilo...Trošku mi to připomínalo Scherlocka Holmese a jeho kolegu Watsona ale v sukni:-)
Je zvláštní, když si člověk uvědomí, jak za starých časů bylo těžké někomu dokázat vinu/nevinu, když ještě neměli pomoc vědy v kriminalitě. Jak těžké a zdlouhavé bylo dovolat se pomoci, když nebyl telefon... Jak snadné bylo někoho zabít, aniž by se na to vůbec někdy přišlo.....
Autorka má dobře nastudované viktoriánské způsoby a velmi dobře je do knihy uměla zasadit. Je možné, že některým zarytým detektivkářům příde, že vše jim bude jasné už v polovině knihy a děj tak pro ně bude méně zajímavý a konec hodně jasný.
Každopádně druhý díl je doma:-)
Stará dobrá Anglie, staré rody a jejich tajemství. Pozoruhodné čtení, které působí, jako by nebylo napsáno v současnosti.
2012 | Nástroje temnoty |
2020 | Král králů |
2014 | Ostrov kostí |
2013 | Anatomie vraždy |
2022 | Ruská panenka |
Příjemná detektivka ve starém stylu. Dobří vyšetřovatelé, stará Anglie, rodinná sídla a malé vesničky. Přesně takové detektivky mám rád.